Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co w tym złego? Jak byś zobaczył ogłoszenie "sprzedam pszenicę z nowych zbiorów po 590" to masz powody do zmartwień. Może to stasiek się ogłasza bo świnie mu przez szczeble w kojcu uciekają i trzeba dać jeść. Na razie założył siatkę na komary i do żniw przetrwa

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, Dawid727 napisał:

Jestem z  okolic Człuchowa, w mojej okolicy spadło w czerwcu ponad 100 litrów wody. Zboża wyglądają w miarę ok, tylko że połowa leży jak po walcu... Byłem w okolicy nakla wczoraj to tam też pozornie zboże ładnie ale u nich spadło tylko 30 litrów i faktycznie piękne pszenicę robią się białe. A klosy innych zbóż jakby puste. Rosja jednak zmniejsza poraz kolejny prognozy zbiorów także może być ciekawie. 

Okolice Nakła n/Notecią,to nie jest miarodajny teren co do wielkości plonów,tam są miejscowości że spadło pow 100lm2 i zboża wyglądają bardzo ładnie jak i też miejsca że spadło poniżej 20lm2 i nędzna klasa i wygląda nieciekawie,wygląd zbóż w tym rejonie zależy od opadu ok20l/m2,który wystąpił ok 20 maja i czy dana okolica się na niego załapała co do Rosji ich obcięte prognozy dają i tak zbiór o 10mln ton większy jak w sezonie 18/19 przy czym redukcja plonów pszenicy sięga ok 400 tyś t względem najwyższych majowych prognoz

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Okolice Nakła n/Notecią,to nie jest miarodajny teren co do wielkości plonów,tam są miejscowości że spadło pow 100lm2 i zboża wyglądają bardzo ładnie jak i też miejsca że spadło poniżej 20lm2 i nędzna klasa i wygląda nieciekawie,wygląd zbóż w tym rejonie zależy od opadu ok20l/m2,który wystąpił ok 20 maja i czy dana okolica się na niego załapała co do Rosji ich obcięte prognozy dają i tak zbiór o 10mln ton większy jak w sezonie 18/19 przy czym redukcja plonów pszenicy sięga ok 400 tyś t względem najwyższych majowych prognoz

A jak oni te prognozy wyliczyli? Odjęli już miliony, bo susza daje im się we znaki czy utrzymają propagandę do końca? U nas też prognozują, a przeszły nawałnice i ile teraz trzeba odliczyć. W majowej prognozie było w USA prawie 400 mln kukurydzy, a ile zostanie 200? Nasi zaniżyli ceny, bo jakies prognozy wyszły i bach 50 zł do dołu, a teraz powinno być od ceny majowej plus 50 zł. 100 zł różnicy z giełdą kto to widział. Złodziejstwo nic wiecej. Prosta rzecz kto może nie sprzedaje w żniwa, niech płacą za transport i ściągają skąd chcą

• 0
Opublikowano

Przyjechałem dzisiaj do Warszawy i po drodze widzę że zboża robią się  lub są już żółte , brak wody ,polony będą  słabe a idą upały ceny po żniwach bardzo skoczą do góry , trzeba trzymać!

• 0
Opublikowano

Zgadza się. Jeździłem dziś na moto po okolicy i gdzie bardziej piaszczysta ziemia zboża już żółte, kukurydze pozwijane a drugi pokos traw do kostek, u mnie 3-4 klasa i jeszcze zielono, coś czuje że żniwa będą miesiąc trwały, tu zetniesz a kilka kilometrów dalej zielono... W sumie dobrze, na spokojnie

• 0
Opublikowano
15 minut temu, miwigos napisał:

Na 10 ha tak sie możesz bawić,malym kombajnem

Jak zrozumieć małym kombajnem się bawić ?

10 ha duży kombajn nie ma co robić w ciągu dnia tylko odebrać od kombajnu to jest sztuka i rozładować dać  rady to jest sztuka jak żmijki nie dają rady przerabiać a nie wszyscy maja po 10 przyczep .

• 0
Opublikowano
38 minut temu, miwigos napisał:

Na 10 ha tak sie możesz bawić,malym kombajnem

Zazwyczaj tnę około 100ha 7-8 dni. Chodziło mi o to że na piachach w sąsiedniej wsi za 2 tyg można ciąć bo już zboża żółte a na cięższej ziemi zielone. Jare na cięższych ziemiach jak fale Dunaju, gdzie miejscami place zbrylonej ziemi to 3 tyg różnicy we wschodach i w rozwoju

• 0
Opublikowano

Witam okolice płocka  zboża w maju były słabe ale deszcz i deszcz i deszcz padał. Teraz to jest petarda nawet te upały wiele nie zaszkodzą. Cena przenica 690 netto i brak skupu  a miało być po 1000 😉

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, bravo2 napisał:

Witam okolice płocka  zboża w maju były słabe ale deszcz i deszcz i deszcz padał. Teraz to jest petarda nawet te upały wiele nie zaszkodzą. Cena przenica 690 netto i brak skupu  a miało być po 1000 😉

Petarda będzie ale jak skosisz 4 tony albo w porywach 5 ton po 2 tygodniach bez deszczu w momencie nalewania ziarna. Zobaczymy jak w okolicach wielkopolskich młynów zaczną kosić, to będzie jakieś rozeznanie o tych petardowych pszenicach czy bez wody potrafią nabrać. U nas tez były petardy dopóki 10-20 procent nie poraziło fuzariozą. Na giełdach prawie 190 euro na grudzień. Chyba nikt nie ma wątpliwości że trzeba pakować zboże do magazynów😉

• 0
Opublikowano

Dziś podsłuchałem niechcący rozmowę dwóch skupników  i wynika z tego że plony na zachodzie są niskie chyba chodziło o jęczmień i cyt. „ ciężko będzie znaleźdź idiotów co oddadzą po 700 pszenicę”

• 0
Opublikowano

Idioci sie znajdą !  nawet na tym forum , idioci to może za dużo powiedziane ale już dzisiaj trzeba myśleć co zrobić żeby nie być idiotą za rok i już dzisiaj planować magazyny !

• 0
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Wicherek napisał:

Idioci sie znajdą !  nawet na tym forum , idioci to może za dużo powiedziane ale już dzisiaj trzeba myśleć co zrobić żeby nie być idiotą za rok i już dzisiaj planować magazyny !

Tak znajdą się a czemu tak będzie bo ludzie maja zobowiązania do zapłaty jak ktoś tylko z rolnictwa żyje to skąd ma brać kasę ?

Kto pracuje może tak robić magazynować .

Nie rozumiem tych ludzi z czego opłacają że tak krzyczą wszystko magazynować ile macie ha 100 czy 10 ha może mniej bo 100 hektarowy sprzedaje rzepak to pierwsze dochody i tak dalej .

Ja mam 16 ha ale pracuję to mam dochód z pracy ale jak by nie praca to bym k**wa końca z końcem z tych 16 ha nie związałbym  na wszystkie opłaty i na dalsza produkcję .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Tak znajdą się a czemu tak będzie bo ludzie maja zobowiązania do zapłaty jak ktoś tylko z rolnictwa żyje to skąd ma brać kasę ?

Kto pracuje może tak robić magazynować .

Nie rozumiem tych ludzi z czego opłacają że tak krzyczą wszystko magazynować ile macie ha 100 czy 10 ha może mniej bo 100 hektarowy sprzedaje rzepak to pierwsze dochody i tak dalej .

Ja mam 16 ha ale pracuję to mam dochód z pracy ale jak by nie praca to bym k**wa końca z końcem z tych 16 ha nie związałbym  na wszystkie opłaty i na dalsza produkcję .

Ile będziesz akceptował sytuację jak np będzie 200 euro a u nas 650 zł. Na zdrowy rozum nie czujesz się za przeproszeniem dymany przez tych co sobie ot tak zadecydowali że zboże kosztuje tyle i tyle a np chleb podrożał o 10-15 procent, już nie mówiąc ile kosztował w 2012 roku kiedy pszenica była po 1000 zł.  Nie wspominam nawet o cenach nawozów. Dymają z dwóch stron nawet wazeliny nie potrzebują. Ciekawe dlaczego w przypadku nawozów nie zrobią prognoz. Może wtedy też ceny runęłyby w dół

Powinno byc tak że te twoje 16 ha powinno na siebie dorobić, a nie że masz dokładać z innej pracy żeby wózek pchac do przodu. Już nawet w agrobiznesie mówili że na świecie jest duże ożywienie a u nas stagnacja bo chcą do końca doić

• 0
Opublikowano

To niech sobie obniżają,skupy praktycznie już zamknięte a ściemniają że tyle i tyle mogą dać żeby mieć podkład na nowe zbiory - było 650 więc w żniwa 600 damy. Niech się gonią

• 0
Opublikowano

Jak myślicie jaki procentowo spadek plonu pszenicy można się spodziewać po trwającej suszy w fazie nalewania ziarna/dojrzałosci mlecznej?

Proszę również o opis sytuacji  względem odmian wczesnych oraz późnych pszenicy ozimej podczas tej suszy

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam ;)

• 0
Opublikowano

Przekonasz się w żniwa, takie pytanie na forum nic Ci nie da. To zależy od stanowiska, terminu, gęstości siewu... Poza tym to nie ten temat. Śmiać mi się chce z tych skupów. Na Pomorzu propozycje i tak są po ok 700 netto, nawet i wyżej, ale zobaczycie, rzeczywistość wszystko zweryfikuje. Dla mnie plony będą przeciętne w skali kraju - nie będzie ani klęski jak rok temu, ani klęski urodzaju jak 2 lata temu. Ale to tylko moje zdanie, nikt z nas nie zna sytuacji na polach w całym kraju. Wszystko zawsze weryfikują żniwa i popyt...

• Like 1
  • 0
Opublikowano

U mnie wczoraj pierwszy jećzmień  w okolicy skoszony. Plon około 5 ton tylko nie wiem chyba z 80 arów to było, czyli całkiem przyzwoicie zważywszy że to na bardzo kiepskiej ziemi rosło. Ja w tym roku wszystko w żniwa pcham bo potrzebuje kase do końca sierpnia a w takim krótkim  okresie się cudów nie spodziewam, to nie będe sobie roboty za darmo wymyślał. Nazywanie kogoś głupcem bo sprzeda w żniwa jest troche nie na miejscu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v