Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, piotreku1 napisał:

Jesli bedzie co wywozic bo gradobicia szaleja wlasnie znajomy dzwonił okolice wrocławia potężne gradobicie 

na 100 ha?

1 godzinę temu, lonoh napisał:

Tu widziałeś chłopak kiedyś pszenicę 10 tonowa? No chyba że że słoma😂😂

Jakby w skali kraju średni plon z ha był 5 ton to by zboże 500 pln nigdy nie przekroczyło

• 0
Opublikowano
21 minut temu, staszek131415 napisał:

Jakby w skali kraju średni plon z ha był 5 ton to by zboże 500 pln nigdy nie przekroczyło

Czy Ty sraszka nie rozumiesz że cena zależy od ceny na świecie! U nas może sypać nawet po 20 ton z ha  ale jak na świecie będzie po 180euro to u nas na pewno po 500 nie będzie 

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tommy66692 napisał:

Oni po prostu są tacy dobrzy dla nas no wybawiciele Polski

Trzeba być debilem żeby prognozować teraz zbiory a co dopiero w lutym jakcto robią co niektórzy 

Upłynniają i legalizują kruszec zrabowany podczas wojny a teraz odkopują bo już dawno nikt im na ręce nie patrzy. A wcześniej pomoc z zachodu dla rfn a ze wschodu bida dla nrd odkuli się i to z nawiązką...mało sie słyszy o dziełach sztuki odzyskanych z jakiejś zakichanej aukcji .mają jedną z najsilniejszych gospodarek światowych nie byli głupi nachowali ile trzeba

Edytowane przez BENNY82
  • 0
Opublikowano

Panie staszku, a jak cena warchlaka?

Moze zamiast sprzedac w zniwa lepiej bedzie kupic prosieta skarmic pszenica I jeczmieniem, szacuje ,ze potrzebuje ok350-400kg zboza po 500 za tone to lepiej sprzedac swinki.

Doradz prosze jaka najlepsza rasa I koncentraty oraz program zdrowotny. 

• 0
Opublikowano

A myślisz że tak nie zrobią ludzie jak będzie po 500? U nas w okolicy sporo dużych, pustych chlewni w pełnej gotowości. Duńczycy zrobią kasę na prosiakach, potem żywca będzie nadmiar i cena poleci do realnych 3.5-4 zł/kg także stasiek nie ciesz się żebyś czkawki nie dostał 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, kamil2509 napisał:

co z tego ze pszenica ładnie wyglada jak wczesniejsza susza zrobiła swoje i max 8 pięterek do tego teraz ziarko sie nalewa i nie ma z czego bo wody brak... bardzo dużo osób do tego popryskało t3 w te upały i popalili

a czym popalili? tebukonazol mozna smialo do 25C pryskac, ja pryskalem bylo 29 i wszystko jest dobrze.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, pawel885 napisał:

A myślisz że tak nie zrobią ludzie jak będzie po 500? U nas w okolicy sporo dużych, pustych chlewni w pełnej gotowości. Duńczycy zrobią kasę na prosiakach, potem żywca będzie nadmiar i cena poleci do realnych 3.5-4 zł/kg także stasiek nie ciesz się żebyś czkawki nie dostał 

Ha ha dobre ciekawe skąd wezmą tego warchlaka brakuje go na ryku i będzie brakować wyrżięto lochy i nikt prędko do nich nie wróci puki co tucznik 6 pln i przez najbliższy rok nie stanieje

• 0
Opublikowano

Stasiek , a powiedz mi . W wyniku czyjej polityki te lochy wyrżnięto , a odyńce nadal biegają ??

• 0
Opublikowano
21 minut temu, staszek131415 napisał:

warchlaka brakuje go na ryku

Byłeś dziś na rynku?xD i nie było warchlaków? Może za późno pojechałeś i wyprzedane. A pszeniczka jakaś wpadła w promo? Ciekawe jak ty się targujesz? Panie sprzedaj mi po 500 mam chorom maciorę? Wejdź na olx są świeże ogłoszenia każde ilości 

• 0
Opublikowano

Taki mały , workowy Stasio obniża cenę pszenicy na 500 to co zrobią potentaci  typu Cefetra  i inni ? , będą nas rżnąć w biały dzień z uśmiechem na ustach !   POWTARZAM , szykujcie własne magazyny ,nawet na jedną przyczepkę zboża ,niech zobaczą że chłop zmądrzał !

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Za przeproszeniem h*j wszystko strzelił u nas w Lubelskim jeszcze jako tak z uprawami jeszcze się trzymają ale na zachodzie i środek polski jest mocno źle będzie gorzej jaka rok temu susza daje się we znaki .

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, galan99 napisał:

Za przeproszeniem h*j wszystko strzelił u nas w Lubelskim jeszcze jako tak z uprawami jeszcze się trzymają ale na zachodzie i środek polski jest mocno źle będzie gorzej jaka rok temu susza daje się we znaki .

W lubelskiem Trzymaja sie tylko oziminy. Jare schnie w oczach a kto późno posiał to szkod słów. Na nowy zezon sieje tylko oziminy.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Ha ha dobre ciekawe skąd wezmą tego warchlaka brakuje go na ryku i będzie brakować wyrżięto lochy i nikt prędko do nich nie wróci puki co tucznik 6 pln i przez najbliższy rok nie stanieje

Ci co zlikwidowali lochy, bo mieli dość dymania ich przez ZMy, to z pewnością do świńskiego biznesu nie wrócą, a ci którzy lochy zlikwidowali na rzecz tuczu warchlaka, nigdy nie mieli problemu z jego zakupem, bo tutaj jedynie cena problem stanowi. Dania i Holandia, dostarczą tyle prosiaka, ile nasz producent zechce kupić, ewentualnie tyle, na ile stać go będzie.

co do ceny 6 za kilo na dzisiaj...przestań bredzić bredziSławie😉 

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, bezbarwny napisał:

Ci co zlikwidowali lochy, bo mieli dość dymania ich przez ZMy, to z pewnością do świńskiego biznesu nie wrócą, a ci którzy lochy zlikwidowali na rzecz tuczu warchlaka, nigdy nie mieli problemu z jego zakupem, bo tutaj jedynie cena problem stanowi. Dania i Holandia, dostarczą tyle prosiaka, ile nasz producent zechce kupić, ewentualnie tyle, na ile stać go będzie.

co do ceny 6 za kilo na dzisiaj...przestań bredzić bredziSławie😉 

Sam bredzisz nikt nie wstawi prócz tych co wstawili bo ich zwyczajnie na warchlaka nie stać kto potrafi produkować ten produkuje niezależnie od skali jedn trzyma 500 i mu się opłaca drugi 5000 i dokład

6 neeto ale będzie drożej już niedługo

Edytowane przez staszek131415
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

Dania i Holandia, dostarczą tyle prosiaka, ile nasz producent zechce kupić,

Zgadza się. U germańców wieprzowiny nie chcą bo stołówki szkolne/szpitalne itp nie zamawiają bo co 2 chory/uczeń to islamista a reszta społeczeństwa to vege więc wypchną do nas swoją wieprzowinkę 

• 0
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez staszek131415
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, staszek131415 napisał:

Sam bredzisz nikt nie wstawi prócz tych co wstawili bo ich zwyczajnie na warchlaka nie stać kto potrafi produkować ten produkuje niezależnie od skali jedn trzyma 500 i mu się opłaca drugi 5000 i dokłada

Jesteś cudowny Cudaku😂to warchlaka brakuje, czy kasy na warchlaka?..zdecyduj się Wasza Analityczność😂

• 0
Opublikowano

Kasy i warchlaka bo gdyby było go pod dostatkiem kosztowł by połowę dzisiejszej ceny ja zarabiam bo mam cykl zamkniety a dzięki taniemu zbożu zarobię jeszcze więcej mam swoje prosięta jeśli ktoś mi da tyle co za Duńczyka mogę sprzedać jak nie ma kasy też mogę poczekać oczywiście jeśli da zabezpieczenie np wpis na hipotekę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v