Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ale jak Ty chcesz to zrobić, jeżeli każdy ma swoją ekonomię gospodarstwa, jeden pieniędzy potrzebuje wcześniej, drugi później, jeden ma infrastrukturę do przechowywania, drugi nie ma

Gadając takie głupoty to nie wiem w jakiej bajce żyjecie,

prawda jest taka że sprzedający bez kupującego jest w takiej samej d*pie jak kupujący bez sprzedającego

Edytowane przez DamianRolnikSkup
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

prawda jest taka że sprzedający bez kupującego jest w takiej samej d*pie jak kupujący bez sprzedającego

Nie prawda, sprzedać zawsze można, kupić nie koniecznie - to zależy czy ktoś chce sprzedać 

• 0
Opublikowano
38 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Tak, przetrzymajcie te 5 t przez pół roku, to rynkiem zatrzęsiecie

I tu Cię  boli , a wystarczy tylko przetrzymać do września i już jest spory zysk  , i w to trzeba inwestować nawet dla samej satysfakcji że nie dajesz się okradać lokalnym bucom

• 0
Opublikowano
29 minut temu, Wicherek napisał:

I tu Cię  boli , a wystarczy tylko przetrzymać do września i już jest spory zysk  , i w to trzeba inwestować nawet dla samej satysfakcji że nie dajesz się okradać lokalnym bucom

Od lipca do stycznia 40zł na +  sezon 2018/19 obecnie - 100zł względem żniw 2018 od 2012 3-4 sezony przynosily straty na przechowaniu

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

No fajnie, mnie nic nie boli

Żyłem nie kupując Twoich 5 t i żyć będę dalej 

Kto ma 5 ton to na przyczepce na rynku albo po znajomych rozprzeda po 90 - łaski od skupów i staśków nie potrzebuje no chyba że nie ma czym zawieźć a suszy to dzwoni po takiego staśka i dobijają targu po 600

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, slawek2209 napisał:

i tutaj pies pogrzebany.Nie sprzedaj w żniwa.Niech sobie dzwonią ile maja płacić.Jak nie będą mieli co kupić szybko dostosują się do rynku 

Tu się mylisz bo ludzie sprzedadzą bo potrzeba kasy na wszystko , zapłata za kombajn , to paliwo , to opryski na krechę i typ , jak co roku pierwsze kombajny na pola i zaraz stoją kolejki ze zbożem do sprzedania jest do 4 pierwszych dni i cena leci w duł .

• 0
Opublikowano

Ale się nakrecacie tym przechowywaniem zboża w tamtym roku sprzedałem w żniwa po 770 brutto a chłopaki sprzedawali w grudniu po 800 no rzeczywiście biznes zrobili tylko się narobili jeszcze robak i średnio się to opłacało 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tu się mylisz bo ludzie sprzedadzą bo potrzeba kasy na wszystko , zapłata za kombajn , to paliwo , to opryski na krechę i typ , jak co roku pierwsze kombajny na pola i zaraz stoją kolejki ze zbożem do sprzedania jest do 4 pierwszych dni i cena leci w duł .

@zetorki12 gdzie się szlajasz błędy tu robią.

Ja sprzedał po żniwach po 700 a teraz ciekawe czy by kto kupił z olx z domu.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

Ale się nakrecacie tym przechowywaniem zboża w tamtym roku sprzedałem w żniwa po 770 brutto a chłopaki sprzedawali w grudniu po 800 no rzeczywiście biznes zrobili tylko się narobili jeszcze robak i średnio się to opłacało 

U nas teraz 100zł do przodu a była droższa 20-30zł na początku roku jakoś więc 130zł na tonie to nie jest mało nawet przy 10 hektarach 

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, pawel885 napisał:

Nie prawda, sprzedać zawsze można, kupić nie koniecznie - to zależy czy ktoś chce sprzedać 

Dobre jak ktoś potrzebuje zboże to kupi gdzie indziej a Ty sobie 5 lat trzymaj

3 godziny temu, tommy66692 napisał:

No wiesz 30 pln drogą nie chodzi można kupić za to flaszkę albo 1,5 kg pietruszki

• 0
Opublikowano

W żniwa chciałem sprzedać przyczepkę 5 ton, bo nie miałem gdzie zsypać to cena była 610-630 brutto i zsypałem do garażu na plandekę, bo aż tak bardzo nie piliło mnie z gotówką. Na początku stycznia sprzedawałem po 860 brutto, potem 850 i 840 i teraz jeszcze 10 ton mi zostało i czekam chyba na ostatnie dni skupu. 
podsumowując: średnia cena wyjdzie mi koło 843 brutto, i od żniw wzrosła o jakieś 225 zł na tonie. Posadzka w całej stodole i przeróbka na magazyn zwróciła się dwukrotnie w ciągu roku :P
Teraz cena 790-800 brutto

• 0
Opublikowano

Brawo za te pieniądze to możesz sobie urodziny wyprawić 🍾 ale gospodarki nie rozwiniesz

• 0
Opublikowano

Ponad 20% zysku A dla srasia to nic .większych głupot nie słyszałem  😄

• 0
Opublikowano

Każdy normalny i dobrze gospodarujacy rolnik ma bazę do przechowania . Sprzedaje zboże kiedy chce A nie kiedy musi (np. Żniwa bo nie ma gdzie przechowac)

Poza tym nie wyobrażam sobie nie mieć magazynu nawet mając 15 -20 ha zboża.  Zebrać jeden dwa ha i latać do skupu bo na co sypać.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v