Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja mialem jeczmien california 9 ton  na 

3 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Ja zimowy siałem Sandre to żaden jary nie ma polotu w jakości ziarna, a plon koło 10 ton to żaden problem. Jak ceny w płd wlkp powiat Krotoszyn, Pleszew, Jarocin. Została mi pszenica i chyba będzie taniej sprzedana jak pszenżyto.

Ja mialem jeczmien california 9ton na pierwszej klasie 300 kg saletry i raz na grzyba ale skracac trzeba 3 razy bo inaczej go wylozy

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Pisałem już po co mi ziemia , żeby potem płakać że zboże po 700 i ze to jet zmowa bo przy tych cenach to powinno być po 1200 .Jakbyś miał pieniądze to bym Ci jeszcze sprzedał to o mam i jeszcze byśprzyszedł bym gnojowicy Ci przywiózł bo na nawozy nie masz bo zboże za tanie ten rok należy do producentów trzody teraz trzeba nadrobic straty bo świnie wiecznie drogie nie będą myślę że w żniwa spokojnie 2 tony zboża za tucznika dostanę cczyli następne 5lat będzie można życ spokojnie

Po to ci ziemia żebyś nie płakał jak świnki będą po 4 zł  A będą.  Ja zboża nie muszę kupować  (  10 ton jęczmienia w tym roku kupiłem  ale tylko dla tego że jare  słabo sypaly )

• 0
Opublikowano

Lepsza świnia po 4 zł jak ziemia kupiona po 50 tysi za ha nie straszna im susza przymrozki czy grad

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, staszek131415 napisał:

Lepsza świnia po 4 zł jak ziemia kupiona po 50 tysi za ha nie straszna im susza przymrozki czy grad

Głód to już inna sprawa. W jednym się zgadzam ziemia po 50 tyś kupują nna słupa albo myślą że niemiec po 100 tyś odkupi

• 0
Opublikowano (edytowane)

50 tyś to jak za darmo

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz78 napisał:

taaa  chyba mizernej jakosci

cena z wczoraj u mnie 820 brutto

To wczoraj to chyba bylo tydzien temu . Jak pisze 680 to tyle jest po co mam was w ch*ja robic. 

• 0
Opublikowano

no i do  pincet niedaleko

jeszcze ze 2 tygodnie i nie będzie '' stasiek to stasiek tamto '' tylko  Panie Stanisławie czy można przywieść po pincet 😀

drugie pincet mają  dopłacać maklerzy  joz z jahoo na spółkę haha

• 0
Opublikowano

Z przykrością muszę przyznać że Pan Stanisław miał rację , przepraszam Pana za uszczypliwości , Pan miał w swoim działaniu własny interes brak panu podstawowej wiedzy ale wypadki tak się potoczyły i polityka koncernów zrobiła swoje , mamy spadki zamiast wzrostów , rynek zbożowy jest nieprzewidywalny ,  1;0 dla Stanisława !

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

No i stasiowe 30 warchlakow się cieszy bo dobrze podje sobie a i stasio dumny bo przecie jak sprzeda swoje imperium osmanskie tucznika w ilości mieszczacej się w dwukołce zrobionej przez kolegę od piwa januszka to kolejne 5 lat ma zabezpieczone finansowo 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, motorader18 napisał:

To wczoraj to chyba bylo tydzien temu . Jak pisze 680 to tyle jest po co mam was w ch*ja robic. 

A może to ktoś chce Ciebie zrobić? Od kiedy to jakiś tam skup jest wyznacznikiem ceny rynkowej? U nas płn mazowsze bez zmian 780-800netto . Ogłoś po 800 brutto na olx i zobaczysz że sprzedasz . Zbyt wielu z Was zapatruje się w giełdy i ceny skupów - czego dowodem jest ponad 100zł różnicy na tonie w skali kraju zapominając że są jeszcze hodowcy co potrzebują dziesiątki ton tygodniowo - skąd oni biorą zboże? Z Paryża? xD U nas wybierają wszystko co zostało 

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, piotreku1 napisał:

50 tyś to jak za darmo

Po zniwach i ziemia spadnie bo masa ludzi przeliczyło siędając 3 tysie dzierżawy i na raty nie starcza zapuka komornik do nie jdnego gospodarstwa

Gościu co po 50 chciał to juz przebąkuje że sie dogadamy pewnie na 35 zejdzie

Pawełku na olx to stale te same ogłoszenia pewnie Twoje i ceny zkosmosu których nikt nie płaci zadzwoń i zobacz że cały czas aktualne jak myslisz dla czego skoro takie ssanie Twoim zdaniem na zboże sąsiad też ogłosił to po kielichu przyznał że nawet nikt nie zadzwoni

Jak ktoś potrzebuje dziesiątki tonygodniowo to nie kupuje na olx bo mu ludzie sami dowożą

56 minut temu, Wicherek napisał:

Z przykrością muszę przyznać że Pan Stanisław miał rację , przepraszam Pana za uszczypliwości , Pan miał w swoim działaniu własny interes brak panu podstawowej wiedzy ale wypadki tak się potoczyły i polityka koncernów zrobiła swoje , mamy spadki zamiast wzrostów , rynek zbożowy jest nieprzewidywalny ,  1;0 dla Stanisława !

Dnia 7.01.2019 o 17:18, Wicherek napisał:

Napisz że nawet straszenie zimą nie pomogło wszyscy się pomylili

• 0
Opublikowano

Tak, tak jak i tobie dowożą... Ja przez olx sprzedałem już dawno mieszankę i pszenżyto. A u ciebie to nie dziwne że stoją ogłoszenia jak jest was ze trzech w okolicy co coś tam hodują i każdy daje 600 i zabiera także szkończ Januszu biznesu swoje zagrywki i chwalenie się za ile to ty nie kupłeś  :) u mnie ziemi nie kupisz bo nikt nie chce sprzedać także i nikt o cenie nie dyskutuje ale jak już się trafi to 50tys bite 

• 0
Opublikowano

No ale Ty z Big bagiem ta cena to zawsze drożej u mnie na worki nikt nie kupuje no chyba że jakiś gołębiarz ale tych mało w okolicy nie to co u Ciebie faktury gołębiarz nie wystawi to możesz sobie pisać że po 1000 sprzedajesz klawiatura to wytrzyma

• 0
Opublikowano

Wczoraj gostek przyszedł by mu dać zaliczkę bo zboże tanieje dał mi czas do namysłu do jutra jak po 600 się zdecyduje to wezmę prosto z kombajnu trzeba ludziom w potrzebie pomagać

Skupy wszędzie ostro w dół

Mało kto już daje za paszowe zboża powyżej 700

• 0
Opublikowano (edytowane)

Hahahaha prosto z kombajnu xD przyszedł bo piniendzy ni ma a co ma mówić, a te 50ar czy sprzeda tobie po 60 czy na rynku po 80 to mu nie zależy zresztą czym zawiezie - rowerem? Udowodniłeś tylko z jakimi ludźmi handlujesz i skąd te bajeczne ceny u ciebie xD

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

Na giełdzie wzrosty ale nikt nie wozi, więc robimy stary numer z lekka obniżka w skupach żeby ludzie się rzucili wywozić, bo kontrakty majowe trzeba wypełnić. Ordynatorzy szczekają, karawana jedzie dalej.

• Thanks 3
  • 0
Opublikowano

Za długo chyba spałeś za chwilę zaczną się przestoje w skupach bo będą magazyny szykować nanowe zbiory

• 0
Opublikowano (edytowane)

No, temu twojemu ziomkowi widocznie nie chciało się szopy zamieść że z kombajnu ci sprzeda . Stasiu powiem Ci że i u nas był as co stary ojciec kupował nawozy po 1000zł a on sprzedawał po 500 a przy ojcu piasek siewką siał. I co mam pisać w temacie cen nawozów że saletra po 500? O.o i uwierz mi karma wraca, na czyimś nieszczęściu się nie dorobisz 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Wczoraj gostek przyszedł by mu dać zaliczkę bo zboże tanieje dał mi czas do namysłu do jutra jak po 600 się zdecyduje to wezmę prosto z kombajnu trzeba ludziom w potrzebie pomagać

Skupy wszędzie ostro w dół

Mało kto już daje za paszowe zboża powyżej 700

Oby jak najmniej takich rekinów jak ty . kupujesz ze skupów od znajomych po 750 netto 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v