Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

jakiś nieduży kawałek na dobrej ziemi - tu się da bić rekordy, ale konia z rzędem dla tego kto osiągnie średnią z większego gospodarstwa ponad 9 ton gospodarząc na III-V klasie i mozaikach ;) a jest dużo osób które chwalą się w towarzystwie, że zbierają po 10 ton, a potem się okazuje, że z dwóch hektarów :D
Sam nie mam dużo, ale zróżnicowanie gleby jest masakryczne, a wszystko w promieniu 5 km od domu.. Jedna działka 1,75 ha, a klasy od II do V i w super warunkach 7 ton to max. Z kolei 500 metrów bliżej jest kawałek 2,40 III A i B i 2 lata temu jakieś niecałe 22 tony z niego skosiłem. Ale to tylko jeden kawałek i nie będę zaklinać rzeczywistości, że jestem takim gospodarzem i mam średnią z całego pola 9 ton :)

Pszenica w LKSie 790-800 brutto. Za jęczmień można wyrwać nawet 850 za towar prima sort

• Like 1
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Dokładnie kolego napisałeś zaraz będzie się słyszeć 10 t a tam 12 t zaraz drugi dołoży , mam sąsiadów obszarników sypią nawozy pryskają , 8 t mają tez tak mam 7 t do 8  t ale k**wa niema 10 t bywa raz na kilka lat na jakimś kawału się uda .

Ostatnio 5 lat temu miałem 9.7t przy idealnej pogodzie po dobrym stanowisku i npk ale miałem i 5 przy tym samym npk bo pogoda zawiodła. Więc wiem jedno jak będę miał w magazynie to będę wiedział a na razie jest dużo czasu do zbioru a szacowanie rekordów to jak wróżenie z fusów, przyjdzie grad czy coś innego i po rekordach. A tu dobrze mówisz co z tymi obszarnika mi jest, u mnie zaczynają powoli dawać d...e siana i na razie ich uprawy na pewno na rekordy nie wróżą i coś nie sypią nie lądują chemi, powoli cienko się robi. A w tym biznesie musisz dać i mieć nadzieję że się wróci a nie dasz to nic nie będzie a hale i jelenie trzeba spłacać o ziemi nie wspomnę.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Damianek20 napisał:

Ostatnio 5 lat temu miałem 9.7t przy idealnej pogodzie po dobrym stanowisku i npk ale miałem i 5 przy tym samym npk bo pogoda zawiodła. Więc wiem jedno jak będę miał w magazynie to będę wiedział a na razie jest dużo czasu do zbioru a szacowanie rekordów to jak wróżenie z fusów, przyjdzie grad czy coś innego i po rekordach. A tu dobrze mówisz co z tymi obszarnika mi jest, u mnie zaczynają powoli dawać d...e siana i na razie ich uprawy na pewno na rekordy nie wróżą i coś nie sypią nie lądują chemi, powoli cienko się robi. A w tym biznesie musisz dać i mieć nadzieję że się wróci a nie dasz to nic nie będzie a hale i jelenie trzeba spłacać o ziemi nie wspomnę.

z jakiej powierzchni taki plon?

• 0
Opublikowano
14 minut temu, staszek131415 napisał:

Rozumiem że knury

Tucznika jest nadprodukcja każdy wypycha bo się boi że zostanie i nie sprzeda a rok zapowiada się urodzajny w trzodę dlatego po tyle kupiłem zresztą sam zaoferował taką cenę są to bardzo ładne młode świnki ważyły po 100kg

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Kupiona pszenica 10 ton 760 pln

Rozumiem że zmiotki 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, piotreku1 napisał:

Rozumiem że zmiotki 

760 netto +7%=813,2pln  nie pochlastałeś się ? przepłaciłeś.... bo to na bank nie cena brutto  poza tym ceny stabilne po 650 -suszy nie ma , zboża w brud... myśłałeś że kogoś rozdraznisz? rozbawić rozbawiłeś i tak będzie do września... no chyba ze swiezo skoszonym okarmisz no ale chyba nawet ty taki głupi nie jesteś...

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

760 netto +7%=813,2pln  nie pochlastałeś się ? przepłaciłeś.... bo to na bank nie cena brutto  poza tym ceny stabilne po 650 -suszy nie ma , zboża w brud... myśłałeś że kogoś rozdraznisz? rozbawić rozbawiłeś i tak będzie do września... no chyba ze swiezo skoszonym okarmisz no ale chyba nawet ty taki głupi nie jesteś...

U mnie od ponad dwóch miesięcy  paszówka po 770 brutto na każdym skupie w okolicy. I co mam mówić że jest inaczej? Bo susza? Swoją trzymam żeby nie było, że żem świnarz xD

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, tadi77 napisał:

Kupione 10 świnek po 3,50

To drogo żeś kolego dał. Mi duńczyk przywiózł i to nie knury po 2,3 brutto na miejsce i jak sam  twierdził cena będzie raczej spadać. Tak mu rosną podobno świniaki na taniejącej paszy, a że widmo rekordowych plonów pszenicy wg kolegów trzodziarzy, w tym jak zaznaczył stasia z agrofoto(bo lubi czytać opinie mądrych ludzi), to mówił, że chyba na rok da sobie spokój, bo jak tak dalej pójdzie to 1,5 zł może kg dobrej wieprzowinki kosztować. 

Zobaczymy za miesiąc czy dwa co to będzie, bo tam gdzie susza to może być potem za mokro, a tam gdzie mokro, to sucho. Zresztą pózniej znawca napisze, że i to tak nie ma żadnego wpływu, bo pogłowie trzody wzrasta, to i ceny muszą spadać. Lub inne bajeczki z dupeczki drobnego spekulanta.

Obserwuję teraz uważnie postepy prac na polach amerykańskich, a tam dalej deszcze zapowiadają. Jak qq nie posieją, to ciekawie dopiero może się zrobić. Bo inaczej byłoby gdyby zasiali i straszyli prognozami, a inaczej jak nie posieją. Do końca maja będzie wszystko wiadomo. A co miało spaść na naszym podwóreczku, to już spadło, najwyżej zakręci się w granicach 20 zł plus, minus. 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, tadi77 napisał:

Tucznika jest nadprodukcja każdy wypycha bo się boi że zostanie i nie sprzeda a rok zapowiada się urodzajny w trzodę dlatego po tyle kupiłem zresztą sam zaoferował taką cenę są to bardzo ładne młode świnki ważyły po 100kg

To ciekawe bo do mnie dziś dzwonili i 6 zeta proponowli ale odmówiłem jak się namyślą to po majówce 7 zł im sprzedam

Józek ty Ameryką się nieinteresuj bo tam ogródki przy rezydencjach to się zaczynają od 100 ha w górę więc  w zeszłym roku też podobno nie posiali bo woda zalała potem coś wyschło i świat pędzi naprzód Ty już silosy 3 rokz rzędu stawiasz by złodziejom nie sprzedawać jeszcze trochę to nie będziesz miał czym wołka karmić tak ci się rozmnoży

4 godziny temu, BENNY82 napisał:

Pszenica ładna to i grosza nie żałowałem niech chłop  ma na przednówku . mi też dobre ceny za świnie dają to i tak więcej pszenicy jak tonę za tucznika wyszło czyli nie jest zle

4 godziny temu, piotreku1 napisał:

Rozumiem że zmiotki 

No zmiotki 15 % białka  to może z worek soi się dołozy i świnki uśmiechnięte od ucha do ucha

• 0
Opublikowano
11 minut temu, staszek131415 napisał:

No zmiotki 15 % białka  to może z worek soi się dołozy i świnki uśmiechnięte od ucha do ucha

Czyli 15 % robala  . Poza tym po co nam tu piszesz takie bzdury kilka świń ma A ciągle zboże kupuję.  

• 0
Opublikowano

Ale co mnie Twoje świnie obchodzą kolega jest na kontrakcie to gość co paszę przywozi mówi że wszystko z Ukrainy kupują bo duż tańsze od naszego za kilka lat nie będziesz miał komu swoich robaków opchnąć

• 0
Opublikowano
50 minut temu, staszek131415 napisał:

To ciekawe bo do mnie dziś dzwonili i 6 zeta proponowli ale odmówiłem jak się namyślą to po majówce 7 zł im sprzedam

Po majówce to szwagier powie pocałuj się w d, już kupiłem gotową karkówkę w lidlu.... 

• 0
Opublikowano

Och dzieci dzieci będziecie dzielić rolnictwo na hodowle świniaków, byków i innych kuraków a produkcje zbóż z myślą że jedni drugich wyruchają, żenada.

Jedność w tym narodzie jest oszałamiająca. Licytujcie się dalej.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v