Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, wiesiek63zmc napisał:

i gwałcone krowy 😟

a pszenice trza trzymać

Do następnych żniw teraz to zobaczymy bo każdy skub  musi zapłacić  pracownikowi 400 zł więcej wynagrodzenia , więcej za prąd 30 % , ZUS jak to się przełoży na cenę zobaczymy , bo do interesu nie będą dokładać .

• 0
Opublikowano

Nie będą dokładać bo z czego kupią nowe rs8 albo mustanga gt. To wszystko kosztuje. Muszą się nauczyć jeść łyżka a nie chochlą.

Placa minimalna to 1 a zachłanność to 2. Na porządnym skupie i tak nikt nie dostawał minimalnej tylko więcej a jak miał znajomych, których bylo w pracy 5zamiast 2, to teraz się zastanowi czy wnuk kuzyna dziadka zasługuje na pracę czy tylko będzie go trzymał żeby dobrze wyglądał na placu i ruchem kierował.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jahooo napisał:

W Skierbieszowie nie ma komu juz w tej chwili zboża przyjmowac w PZZ bo się chłopaki pozwalniali, kierowców na ciężarowe tez nie ma

A nie ma to fakt ale się znajdą  jak zapłacą ale kosztem rolnika , rolnik zapłaci bo gdzie sprzeda .

Niema co się okłamywać sklepy tak przeliczą na ceny danych produktów , ze starczy na zapłatę pracownika i wszystkie opłaty  Konsument zapłaci .

Tak samo skupy zapłacą kierowcom , pracownikowi z łopatą ale kosztem sprzedającego ktoś musi zapłacić .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jak myślicie psieźyto na południu i wschodzie dociągnie do 650- 660 netto? Bo Wielkopolska  i zachód to już chyba dawno tyle ma?

no nie wiem czy takich cen doczekamy narazie pszenżyto na wschodzie , woj.lubelskie ceny zależnie od skupu w przedziale od 550-600 zł brutto, a w tamtym roku o tą porę sprzedawałem po 750 zł więc w tym roku o 200 zł mniej

Edytowane przez Karol0134
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Jak myślicie psieźyto na południu i wschodzie dociągnie do 650- 660 netto? Bo Wielkopolska  i zachód to już chyba dawno tyle ma?

600 zł na łapkę i moj odbiór, skupy 580-590 netto i biorą tylko jak jest chętny na towar,jak na razie wszystko blokuje żyto,paszowe można kupić za ok 500 brutto ,północny-zach kuj-pom

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Do następnych żniw teraz to zobaczymy bo każdy skub  musi zapłacić  pracownikowi 400 zł więcej wynagrodzenia , więcej za prąd 30 % , ZUS jak to się przełoży na cenę zobaczymy , bo do interesu nie będą dokładać .

Dobrze piszesz " skub " - od skubania  , skubią was te skupy bo nie sprzedajecie do młyna lub mieszalni  tylko do  złodzieja

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, Marcin34 napisał:

To że nie ma jęczmienia nie znaczy że po tyle sprzedasz

a nuż się uda;) trzeba próbować :)

9 godzin temu, darekborkowski napisał:

jaka odmiana tego jęczmienia? kiedy brana z centrali?

dwa lata temu brana od sąsiada... sąsiad brał kilka lat wcześniej u innego sąsiada;) tak na serio to nie wiem na nasienie sobie zostawiłem nie plonował najgorzej ale komuś gwarancji 10 ton z hektara nie daje. Jak by ktoś dla świnek z okolicy potrzebował to chętnie potrzymam worek przy ładowaniu:)

• 0
Opublikowano

Ciekawe jak ASF początkiem wchodził do Polski właśnie z Ukrainy i Białorusi to nie wprowadzaliśmy  żadnych restrykcji , tylko szły bezcłowe kontyngenty na zboża i inne cuda , a w tedy była najlepsza okazja zablokować import , bo była do tego podstawa . Ale tak jest że każdy na nas sra , a my każdemu liżemy d*pę . Niestety.

• Like 4
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Zaraz i Niemcy wprowadzą zakaz naszych pasz i pszenicy bo ASF i wszystko w pizdu .

Na to wychodzi ze tylko u nas jest asf. Heh 🤨  tylko że jak coś u nas znajdą to robią tak- 😗😮😯😪🤓 a powinni zrobić tak- 😶🤐😷🤫🙈🙉🙊

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek37 napisał:

Jakie ceny  w lubelskim 

Ceny chujowe .

“Putin nie atakuje Francji, nie atakuje Macrona, nie atakuje Niemiec, tylko atakuje członka  Unii, który teoretycznie powinien być ze względu na swoje miejsce geopolityczne ważnym członkiem Unii, ale dzisiaj nie pełni roli ważnego kraju” – tłumaczył dyplomata.

Rosja jest zbyt dużym graczem pod kątem gospodarczym, by z nim zadzierać. To jasne. Polska z kolei – na spółkę z Węgrami – tworzy w UE obóz dość kłopotliwy dla Niemiec i Francji. Nie można się więc dziwić, że wiodące państwa w Brukseli nie chcą teraz wstawiać się za nami i naciskać na Kreml na prostowanie słów Putina.

Tu szukaj cen lepszych .

• 0
Opublikowano

FDW skup Lasocice pszenica paszowa 700netto. Przy większej partii cena do lekkiej negocjacji .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v