Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

PZZ Zamość 695-645, magazyn Grabowiec 640-680 brutto, jęczmień 640 brutto, termin 14 dni.

Będzie cena jak będzie -15-20 i doje..e śniegu po same ja.a że nikt z podwórka samym ciągnikiem nie wyjedzie już nie mówiąc wyjechać lub zjechać z góry przyczepa pełna zboża.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 godzin temu, robercikj100 napisał:

Co się martwisz niektórzy tu wożą tony obornika przez całą zimę po górach i mówią że niczego się nie boją to i ty wyjedziesz z pszenica jak będzie drogo 😂

Taczką wywiozą z łancuchami na gumofilcach , byleby byla cena 😁 

A tak na marginesie to nikt nie zagwarantuje ze bedzie mroz i snieg :)

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Weź zjedz z tej góry w Grabowcu jak jest sucho i masz dob4y zestaw to potrafi zabraknąć powietrza. No chyba że jedziesz jakąś 16 i masz przyczepę 4 t to pojedziesz.

Ja to wiem . Pisałem nawet tu, to mnie zakrzyczeli niektórzy że oni to po górach jeżdżą całą zimę z kilkunastoma tonami obornika . Dziś już jeden tir pod lekka goreczke chyba się zaslizgal bo stał na samym zakręcie i kierowca chodził w około samochodu.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Ja dostałem ofertę 710 netto na podwórku z odbiorem w tym tygodniu jakościowa, druga oferta to 700netto z dostawą w styczniu do PM Teresin. Myślę, że jeszcze można się spodziewać lekkich podwyżek ale nie liczcie na cuda zbiory wcale nie były takie złe. Na młynie w Teresinie żyto leży w rękawach foliowych. Przypomnę, że w zeszłym roku też dużo osób krzyczało w styczniu, że nie ma co sprzedawać bo była susza i będzie po 1000 jak się później okazało początek stycznia to był ostatni moment na sprzedanie w dobrej cenie później było tylko gorzej... Jeszcze w kwietniu niektórzy liczyli, że się odbije ale się nie odbiło. Fakt MATIF praktycznie pokazuje cenę 800 i podobno w polskich portach można dostać 790 tylko policzmy koszt transportu i co najmniej dwóch pośredników którzy muszą zarobić na towarze i wychodzi 700 na podwórku, bo niestety pan Gienek z 4 tonami na statek nie nasypie. niestety to my ponosimy największe ryzyko w uprawie, a co do ceny to nie mamy nic do powiedzenia.

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, robercikj100 napisał:

Ja to wiem . Pisałem nawet tu, to mnie zakrzyczeli niektórzy że oni to po górach jeżdżą całą zimę z kilkunastoma tonami obornika . Dziś już jeden tir pod lekka goreczke chyba się zaslizgal bo stał na samym zakręcie i kierowca chodził w około samochodu.

I to jest zycie :D

Jak to znajomy opowiadal jak 30 lat temu zetorem 7211 z dwoma przyczepami z gory z ceglą jechal , wpadl w poslizg to az mu czapka spadla tak mu się wlosy na glowie zjeżyły :D

a na powaznie to w dzisiejszych czasach nie ma takich zim ,zeby glowne drogi i wzniesienia nie byly posypane solą wiec raz ze nikt az tak ceny nie podnosi a dwa nie ma takiego ryzyka przy transporcie .

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, choinek.pawel napisał:

Polskie Młyny Teresin umowa z dostawą na styczeń 710zł netto za konsumpcję 

Mi tydzień temu dawali 700 za styczeń a 680 za grudzień  więc cena idzie w górę  powolutku!

• 0
Opublikowano
35 minut temu, Tomek90 napisał:

Jakaś cena na owies?? Daja 570 😐

Soltys48 pewnie da Ci więcej.

Co szklana kula wam mówi - po nowym roku ceny stabilne, w górę ,czy w dół?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawlus224 napisał:

I to jest zycie :D

Jak to znajomy opowiadal jak 30 lat temu zetorem 7211 z dwoma przyczepami z gory z ceglą jechal , wpadl w poslizg to az mu czapka spadla tak mu się wlosy na glowie zjeżyły :D

a na powaznie to w dzisiejszych czasach nie ma takich zim ,zeby glowne drogi i wzniesienia nie byly posypane solą wiec raz ze nikt az tak ceny nie podnosi a dwa nie ma takiego ryzyka przy transporcie .

A tak na poważnie to chyba z 5 albo 6 lat temu to moja gmina była tydzień odcięta od świata. To było wtedy kiedy padł słynny cytat "sorry taki mamy klimat. Największe wzniesienie w gminie jako takie posypane a reszta drog to powiatowki i gminne które są czarne dopiero jak jest odwilż .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

No i dzisiaj ostatnie 18.44 t pojechało...cena chyba coś ok 620. Nawet nie wiem dokladnie, czekałem chyba z 3-4 tygodnie na odbiór. nie mieli czasu bo firma miała kampanię qq.  Oczywiście nie obyło się bez pomocy traktora przy wyjeździe...dlaczego nie sprzedałem wcześniej ? Bo samemu nie chciało mi się wozić, a raz już czekałem w tym roku 7 tygodni na pieniądze, także wolę do sprawdzonej firmy.

20191203_114546-2016x1512.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v