Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, MarekUA napisał:

zabłysnąłeś człeku swoją wypowiedzią niczym fotoradar schowaj się kundlu bo miejsce twoje jest w budzie , Na Agrofoto jestem 10lat Każdy ma prawo swoje zdanie wyrażać po to jest forum Ja uważam że nasz kraj jest szczególnie gnębiony odkąd rządzi PIS i nie tylko w rolnictwie.Ale przez takich lewaków jak ty sprzedali wszystko w ręce obcego kapitału i jescze im klaskano...

cos mi sie kojarzy ze Polske to wyprzedawało wszystko co sie da PO a nie PIS bo pis to wstrzymalo rozkup polski a na dodatek wstrzymali wyprzedaz ziemi obcokrajowcom i rozprzedasz panstwowej ziemi ,

ps nie jestem za pisem ni po tylko to jest sprostowanie do twojej opini 

23 godziny temu, galan99 napisał:

Polskie dopłaty znacznie poniżej unijnej średniej

Według powyższych uproszczonych wyliczeń, średnia stawka płatności bezpośrednich w Polsce w 2018 roku wyniosła 240,10 EUR/ha. Porównywalne stawki mają Hiszpanie (240,28 EUR/ha), Szwedzi (241,04 EUR/ha), Słowacy (237, 72 EUR/ha) i Czesi (241,92 EUR/ha). 

W ten sposób, Polska znalazła się na 19. miejscu wśród europejskich krajów, jeśli chodzi o wysokość unijnych dopłat bezpośrednich. Za nami jest m.in. Bułgaria (211,11 EUR/ha), Portugalia (202,55 EUR/ha) i Rumunia (202,57 EUR/ha).

Warto też wymienić tutaj kraje, które dostają największe stawki dopłat bezpośrednich. Największe stawki dopłat w 2018 roku zgarną kolejno: Maltańczycy (649,76 EUR/ha), Grecy (551,50 EUR/ha) i Holendrzy (388,58 EUR/ha). Niemieccy rolnicy dostają 308 EUR/ha. Z kolei na najmniejsze płatności bezpośrednie mogą liczyć Litwini z dopłatami na poziomie 166,78 EUR/ha, Łotysze – 150,42 EUR/ha i Estończycy – 140,42 EUR/ha.

ale my i tak jestesmy poszkodowani najbardziej z tych wszystkich krajow aktualnie jestesmy poszkodowani przez ukraine bo do nas ten swój szajs pchaja te gowniane swoje produkty niewiadomo na czym pedzone , min zboze itd ,

a po drugie my jako kraj Polska od zawsze bylismy poszkodowani bo w wojnie 2 swiatowej niemcy nas ograbili i do tej pory sie nie rozliczyli z nami bo rowniez bodajze za rzadzenia czasow PO odmiwili i zrzekli sie roszczen , 

a jeszcze wczesniej Polski nie bylo na mapach europy bo były rozbiory i sasiednie kraje na s okradały , wiec z zpowodu tego jestesmy najbardziej poszkodowani w europie i to my powinnismy dostawac najwyzsze doplaty w uni a nie jakas malta czy te lenie i nieroby grecy ktorzy doprowadzili swoj piekny kraj do bankructwa 

1 godzinę temu, Wicherek napisał:

To PSL wszystko sprzedał , oczywiście razem z platformą !

Gdzie sprzedałeś ?

PSL to tylko koalicjantem bylo wiec i gowno mieli do gadania milczeli za stolki  głownym sprzedawczykiem było PO 

7 godzin temu, pieter1991 napisał:

Jak Kali kupić tanią saletrę/NPK z zagranicy to jest super, ale jak do krainy Kalego przywozić tańszą pszenicę to jest bardzo źle :P Macie może jakieś oferty kontraktów na przełom roku? 

ile masz tansze wschodnie nawozy ? marne grosze zamiennik polifoski 6 bodajze 80 czy 90 zł tanszy , bo na nawozy na granicach nakladane jest clo na nawozy bo by kosztowal taki nawoz 900 zł a nie 1650 , a na zboze cla nie nakladaja i to jest nie fer z tym , jak woza pszenicer ukrainska to i nawozy niech stamtad ida bez cła i srodki ochrony roslin tak samo i jeszcze paliwo dla rolnikow stamtad tez powinno byc bez ograniczen skoro ich tania pszenica stamtad idzie bez ceł to my by wyprodukowac polska pszenice powinnismy miec takei same warunki jak tam na ukrainie maja

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie oficjalnie to może być w duł 20 zł jak w styczniu będzie ruch do skupów wszyscy do czerwca trzymać nie będą a zima ma być tylko w grudzień i połowa stycznia i ciepło na plusie , tak że nie ciekawie z ceną będzie .

On podpisał na 20 zł w górę, a po ile kupi jak będzie duży ruch, to inna sprawa......

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

cytat z e-WGT

Oczekiwania rynkowe w stosunku do czwartkowych prognoz USDA

Dzisiaj Amerykański Departament Rolnictwa zaktualizuje swoje comiesięczne prognozy bilansów na rynkach rolnych. Analitycy spodziewają się sporych cięć amerykańskiej produkcji kukurydzy i soi oraz korekty w dół zbiorów pszenicy w Australii i Argentynie w części zrekompensowanej wyższą produkcją w Rosji.

Oczekiwania analityków w stosunku do zmian prognoz bilansów (sezon 2019/20) na rynku zbóż i soi

Oczekiwane zapasy na koniec tego sezonu:

• Kukurydza USA: 42,73 mln ton (-12,9 mln ton w stosunku do prognozy z 12-września);
  • Kukurydza globalnie: 296,6 mln ton (-9,7 mln ton w stosunku do poprzedniej prognozy);
  • Soja USA: 13,5 mln ton (-3,9 mln ton w stosunku do prognozy z 12-września);
  • Soja globalnie: 96,5 mln ton (-2,7 mln ton od września);
  • Pszenica globalnie: 285,2 mln ton (-1,3 mln ton w stosunku do 12-września).

Dzisiaj Amerykanie opublikują też dane tygodniowe o zamówieniach eksportowych netto:

Oczekiwania rynkowe wynoszą:

• Kukurydza: 500-800 tys. ton;
  • Soja: 1,3 - 1,8 mln ton;
  • Pszenica: 300 - 600 tys. ton.

Oto aktualizacja     

Pszenica USA:

Najnowsza prognoza zakłada 0,8 mln ton wzrost zapasów pszenicy w USA (m/m). Półmilionowe cięcie krajowej produkcji (odmiany jare) zostało z nawiązką zrekompensowane przez większe zapasy początkowe i mniejsze zużycie.

Pszenica globalnie:

Październikowa prognoza zakłada rekordowe zbiory pszenicy na świecie na poziomie 765,2 mln ton. Oznacza to tylko 0,3 mln ton mniej w stosunku do prognozy sprzed miesiąca. USDA Skorygował w dół zbiory w Australii (z 19 do 18 mln ton) i w Kanadzie (z 33,3 do 30 mln ton). Jednocześnie podniesione zostały minimalnie zapasy początkowe (w skali świata) i produkcja w Unii Europejskiej (ze 151 do 152 mln ton). Globalne zużycie przycięto o ponad 1 mln ton, co w efekcie przełożyć się powinno na wzrost i tak już rekordowych zapasów pszenicy na koniec tego sezonu. Zapasy te szacowane są teraz na 287,8 mln ton (+1,3 mln ton m/m). Rynek oczekiwał 1,3 mln ton korekty w dół globalnych zapasów pszenicy.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, ansu napisał:

Pszenicę można z Ukrainy, a np środki ochrony roślin już nie.

o to chodzi , chodzi o głupia sprawiedliwość skoro sprowadzaja to trzeba isc dalej tym tropem albo w jedna strone albo w druga albo clo na pszenica tak jak na nawozy albo zniesc cla dla srodkow produkcji i oplacalnosc bedziemy mieli 

• 0
Opublikowano
52 minuty temu, Wicherek napisał:

PSL może miało gówno do powiedzenia za czasów platformy ale stało na czatach jak tamci kradli więc odpowiadają tak samo ,mogli wyjść z  rządu a nie wyszli i dzisiaj zrobili się tęczowi !

Akysz akysz ty psiuro!

• Like 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
Wicherek napisał:

22 godziny temu, MarekUA napisał:

zabłysnąłeś człeku swoją wypowiedzią niczym fotoradar schowaj się kundlu bo miejsce twoje jest w budzie , Na Agrofoto jestem 10lat Każdy ma prawo swoje zdanie wyrażać po to jest forum Ja uważam że nasz kraj jest szczególnie gnębiony odkąd rządzi PIS i nie tylko w rolnictwie.Ale przez takich lewaków jak ty sprzedali wszystko w ręce obcego kapitału i jescze im klaskano...

To PSL wszystko sprzedał , oczywiście razem z platformą !

1 godzinę temu, andrzej1988 napisał:

dzis sprzedane 4.55 tony pszenicy po 674 zl brutto i to cena Max. W zniwa sprzedawalem po 706 zl brutto. Mowa oczywiście o konsumpcji. Paszowa po 580 brutto. Po niedzieli sprzedam nastepne 4.5 albo Koło 9 ton a reszte chyba w listopadzie i na wiosne.

Gdzie sprzedałeś ?

Do Bryły. Magazyny zasypane po dach.

• 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.10.2019 o 21:42, MarekUA napisał:

Rozkradli nas komuchy i ubecja, doj...ł Balcerowicz z Bolkiem a ekipa od kamysza i rudy pozamiatali resztki. 

A wyrażanie zdania ma każdy i tu popieram kolege.

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/aktualnosci_/rolnicy-nie-wyjezdzaja-w-pole-nie-maja-pieniedzy-na-siew/?fbclid=IwAR1vzdInUyXb9lajPfCcEnpj26VUqZ5IkkiKcj7MHfmw23biYu5xn5Br1SQ

Ireneusz Ganczar ma 200 ha ziemi, obsiał teraz jedynie 30.

– Rzepaku nie posiałem. Wysiałem tylko jęczmień, bo mam nadzieję, że jesienią i zimą złapie trochę wody, jeśli będą opady. Może roślina z nich skorzysta. Reszta stoi w ściernisku – opowiada pan Ireneusz. – Nie mogę ryzykować i powiększać zadłużenia gospodarstwa, bo przez ostatnie dwa lata suszy straciłem na uprawach przynajmniej 600 tys. zł. 

Równie źle jest w przypadku Jana Jezierskiego z Przecławia (gmina Niegosławice), który gospodaruje na 460 ha. 

– Sytuacja może być jeszcze gorsza, niż ocenia to Lubuska Izba Rolnicza. Rolników, którzy nie mają pieniędzy na normalne stosowanie zabiegów agrotechnicznych i siew, jest więcej. Na dziś wielu rolnikom brakuje pieniędzy na podstawowe opłaty, nawet na paliwo – mówi pan Jan. – Pomoc jest, ale zbyt mała, zbyt późna. Mówiono wszędzie, że rolnicy dostają po 500 czy 1000 zł, a u mnie to wyszło około 200 zł.  

Kredyt w banku? Tylko pod hipotekę…

Teraz w jego regionie sytuacja się jeszcze pogarsza, gdyż w drugim roku suszy wielu rolników jest już tak zadłużonych, że straciło zdolność kredytową i nie dostanie gotówki z żadnego banku, aby za pożyczone pieniądze obsiać grunty w odpowiednim terminie w tym roku. 

– Znam takich, którzy mają odmowne decyzje z banków – opowiada rolnik. – Dlatego trzeba ciąć koszty. I tak się robi. A kolejny cykl produkcyjny to wielka niewiadoma. Jak wielu innych, wykorzystałem własny materiał siewny, a nie kwalifikowany. Będą więc mniejsze plony. Nie ma innego wyjścia. 

Na tym jednak nie koniec oszczędności w gospodarstwie Jezierskiego, bo 200 ha zamierza obsiewać dopiero na wiosnę, ale pod warunkiem, że otrzyma odpowiednie pieniądze pomocowe na wsparcie po stratach suszowych. Na razie ziemia stoi odłogiem. 

Aktualną sytuację postrzegają jako katastrofę także rolnicy, którzy obsiali swoje areały – m.in. Tadeusz Swaryczewski ze wsi Zagaje (gmina Lubża): 

– Wielu rolników nie prowadzi zasiewów. Wystarczy przejechać się przez region i zobaczyć, jak to naprawdę wygląda. Ścierniska po żniwach widać wszędzie. Jęczmień ozimy czy rzepak nie jest wysiewany. Próbowałem nawet trochę bezorkowo, ale to nadaremne, bo ciągle była susza. Musiałbym teraz brać następny kredyt, może dadzą pod hipotekę, ale co dalej? 

Także Karol Rudolf, rolnik z Jemiołowa (gmina Łagów), bardzo jednoznacznie ocenia obecną sytuację rolników:

– To jest żałosne, jesteśmy po prostu dziadami, bo musimy dostawać jakąś jałmużnę. Pieniądze to jest jedna rzecz, a druga to godność. Im więcej polityki, socjalizmu, tym więcej wokół rolnictwa pasożytów. Zabierzcie wszystkie środki, ale zabierzcie też ograniczenia. Nie ma już producentów żywności, rolników – to są robotnicy, którzy dostają pieniądze na chów. Rolnicy mają nóż na gardle, bo muszą sprzedawać. To politycy skazali nas na to. Niedługo będziemy mieli kołchoz – mówi rozgoryczony i rozemocjonowany Karol Rudolf.

To jak w końcu jest na forum nikt nie ma problemów , czyli to tylko propaganda Goebbelsa , w rolnictwie jest dobrze cena pszenicy 600 brutto .

• Haha 3
  • 0
Opublikowano

Kupiłem ziemię i powiem wam że załatwić kredyt pod hipotekę to dzisiaj nie takie proste. Koszt kredytu na 5 lat to 3,400 zł odsetki ,do tego 500 zł obowiązkowo rzeczoznawca i 1900 zł notariusz a suma ziemi tylko 45 tys. 

Więc morał taki że kredyt nie, a odłożyć i co drugi rok po hektarze kupić za gotówkę i już. Ja mam starego 7211 i t25 co nie dam radę w dzień to zrobię w nocy bo pracuje i jest obora jeszcze i plonów nie mam gorszych od tych co mają po 100 ha i super sprzęt GPS sterowany.

Druga sprawa coś jest na rzeczy z brakiem kasy u tych dużych bo większą część ich działek leży nie zasiana, rzepak biedny, więc coś ich męczy. Ci co kręcą lody na boku i dorobili się choćby na młynie Werbkowice to stoją dobrze.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, Damianek20 napisał:

Kupiłem ziemię i powiem wam że załatwić kredyt pod hipotekę to dzisiaj nie takie proste. Koszt kredytu na 5 lat to 3,400 zł odsetki ,do tego 500 zł obowiązkowo rzeczoznawca i 1900 zł notariusz a suma ziemi tylko 45 tys. 

Więc morał taki że kredyt nie, a odłożyć i co drugi rok po hektarze kupić za gotówkę i już. Ja mam starego 7211 i t25 co nie dam radę w dzień to zrobię w nocy bo pracuje i jest obora jeszcze i plonów nie mam gorszych od tych co mają po 100 ha i super sprzęt GPS sterowany.

Druga sprawa coś jest na rzeczy z brakiem kasy u tych dużych bo większą część ich działek leży nie zasiana, rzepak biedny, więc coś ich męczy. Ci co kręcą lody na boku i dorobili się choćby na młynie Werbkowice to stoją dobrze.

Coś ich meczy , meczy obszarników przeinwestowali liczyli na plon 8 ton z zebrali do 6 jedna klęska po drugie zeszłym roku cena pszenicy była po 830 brutto a obecnie sprzedają po 630 brutto ile poszli do tyłu po 2800 zł na 1 ha . 

Zachodnie markety dostali ogromne dofinansowanie tak że nasze produkty rolne będą po bardzo niskiej cenie kupowane , a co mało wchodzi nowe prawo towar nie nadający się do sprzedania a dobry do spożycia trzeba o dać nie wolno na śmietnik , to jeszcze bardziej zaniży cenę produktów rolnych .

• 0
Opublikowano

Jeśli maja VI KL. to niech potależują  łubin i dopłaty biorą ,będą dobrze żyć na takim areale ,takiej ziemi sie nie uprawi tylko las sadzi

Jeśli nakosili 6 ton ,to narzekają z przyzwyczajenia i nie potrzebują kredytu,tylko udawają

Czekam na hejt,bo znajdą sie tacy co mnie zkrytykują,prawdziwi rolnicy z krwi i kości przyznają mi racje

• 0
Opublikowano

Ci, co prowadzą gospodarstwo z głową, to i przy 6 tonach z ha osiągną godziwy zysk. Ale jak ktoś nabrał kredytów , to koszty w gospodarstwie ma takie, że i 8 ton to mało. Dlatego punt widzenia jest różny.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Ci, co prowadzą gospodarstwo z głową, to i przy 6 tonach z ha osiągną godziwy zysk. Ale jak ktoś nabrał kredytów , to koszty w gospodarstwie ma takie, że i 8 ton to mało. Dlatego punt widzenia jest różny.

Nie tak bardzo bo zebrany plon 6 t po cenie 630 zł daje 3780 zł a koszta poniesione na uprawę 2400 zł jak na 8 ton , dalej zeszłym roku przy 8 tonach i cenie 830 zł było 6640 zł , więc ile mniej w tym roku jest a koszta uprawy wzrosły i będą rosły . W rolnictwie nie da się szybko nadrobić strat .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v