Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Kobek nie gadaj takich głupot że to nie opłacalne. Dziennie moi kumple wydobywają pod ziemią. Dziennie wagony wywoza węgiel. Z czego ta polska ma kasę jak nie z węgla co? Parę dni temu nową "kopalnie" u nas otworzyli. Słuchaj co w TV mówią to będziesz mądry 

Edytowane przez MarcinNH
  • 0
Opublikowano

Człowieku z podatków, akcyzy itp ma pieniądze, a nie z węgla którego wydobycie z jednego kilometra pod ziemią kosztuje jakieś krocie. Do węgla to my wszyscy dopłacamy żeby Twoi kumple mieli robotę. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Człowieku mówisz o praktycznie nielegalnym wydobyciu węgla, gdzie zasady BHP ma się w głębokim poważaniu. No coś takiego to na pewno będzie się opłacać. 

@Roxer Od nie dawna zacząłem czytać ten temat i on jest o wszystkim tylko nie o cenach pszenicy. 

Edytowane przez Kobek
  • 0
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, jahooo napisał:

Bo z hodowlą krów i swiń jesteśmy na poziomie Gomułki czyli lataa 60-te , tak spadło pogłowie. Dlatego będą niby dopłacać.

Ale wydajność wzrosła. Pogłowia mniej a litry te same.

12 godzin temu, kizakking napisał:

W piątek czy czwartek na rmf-fm była relacja z manifestu uczniów dotyczącego naszego środowiska i zanieczyszczania go. Jakaś panienka z płaczem i drżącym głosem powiedziała ,,ja nie chcę żyć w świecie w którym wyginęły wszystkie zwierzęta i drzewa,,

Jej głos był przerażający, ten ton wypowiedzi był przerażający bo mówiła przez płacz.

I sobie pomyślałem, JPRD jak te dzisiejsze media mogą zmieszać w mózgach tych młodych niewinnych ludzi. Że aż wychodzą na ulicę i płaczą. Rozumiem manifestować przeciw zanieczyszczeniu ale dać wiarę że wyginą wszystkie zwierzęta i drzewa to trzeba mieć braki uzwojenia w mózgownicy.

Chyba że ta panienka była tak jak biedroń:

,,na co wiele wskazuje - związany z niemiecką finansjerą Robert Biedroń forsuje hasło wyborcze dekarbonizacji Polski. Węgiel ma być w Polsce niezdrowy, nieekonomiczny, niemodny i niepożądany. W Niemczech, przeciwnie.,,

I najzwyczajniej w świecie grała swój wcześniej przygotowany spektakl.

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, Kobek napisał:

Człowieku mówisz o praktycznie nielegalnym wydobyciu węgla, gdzie zasady BHP ma się w głębokim poważaniu. No coś takiego to na pewno będzie się opłacać. 

@Roxer Od nie dawna zacząłem czytać ten temat i on jest o wszystkim tylko nie o cenach pszenicy. 

To po co tu o węglu zaczynasz pisać. Haha a myślisz ze na dole przestrzega się bhp ? Smieszne. Głupoty piszesz a pojęcia nie masz. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

bo tu sie pisze co ma wpływ na ceny ze sa w tym roku znosne/zapewniajace dochód/i producentom zbóz i konsumenton/inwentarzowi/ a najwiecej korzysci  ma konsument/ludz/choc chleb nie tanioeje a wrecz przeciwnie drozrzeje

Edytowane przez AleksanderX
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

bo tu sie pisze co ma wpływ na ceny ze sa w tym roku znosne/zapewniajace dochód/i producentom zbóz i konsumenton/inwentarzowi/ a najwiecej korzysci  ma konsument/ludz/choc chleb nie tanioeje a wrecz przeciwnie drozrzeje

Na cenę chleba składa się wiele czynników takich jak cena mąki , paliwa do transportu i gaz do pieczenia chleba , teraz pensja piekarza i ZUZ .

Sama cena pszenicy nie winduje ceny chleba to tylko taka sztuczna zagrywka , że droga pszenica drożeje chleb ,że to wina rolnika bo chce dużo za pszenicę .

A na kłady na  produkcję pszenicy stale rosną a cena pszenicy jest na poziomie 10 lat do tyłu .

Pszenica z parametrami 630 brutto .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, AleksanderX napisał:

W tym roku ceny są znosne , zapewniające zysk ? Znosne to były w tamtym roku. W tym może i jakiś zysk przyniosą ale minimalny i to pod warunkiem że urodziło się że 6-7 ton 

• 0
Opublikowano

Na każdym kawałku nie było 6 lub 7 ton bo były kawałki co dało 4 tony i tu zysku nie ma , w tym roku ja i wielu sąsiadów sieja pszenice wczesne odmiany .

Bo pszenica ostroga ostki są odmianami późne i w tym roku udały się  nie wszystkim , gdzie była siana pod bronę talerzową jako tako wyszła , ale nie trzyma parametrów i niema odpowiedniej wagi ziarno . Rok 2018 ostroga miała ziarno grube , 2019 na glinie gdzie słonce dobrze przypaliło to poślad grubszy bywa w dobrym roku .

Odmiany pszenicy wczesne dawały plon dom 8 ton .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

No nie wiem, u mnie ostroga ma ziarno grube i piękne, dała ponad 6t. I dostała mniej azotu niż w ubiegłym roku

Być może dlatego że dostała mniej azotu to lepszy plon wyszedł nie paliło tak sam już nie wiem to znaczy ile azotu dostała ? .

Lata suche podchodzą i boć tu mądry .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, ansu napisał:

Na samym MTZ gdzie było 50g a w tym roku jest 35g to x1,4. Czyli np zebrałem 6t z MTZ 35g to przy 50g było by ponad 8t/ha

Czyli mniejszy MTZ mniej pszenicy i brak jakości i d*pa z zysku dobrego .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawel885 napisał:

A co to jest jakość? Moja miała 17.7 białko 37,8 gluten a gęstość 74 i jakości nie ma ? Powinni się cieszyć bo lekka pszenica to większy chleb z tej samej jednostki wagi xD

A jaka cena za taką piękną pszenicę dają ?

jak biało jest ,  gluten jest , ale na sitach nie trzyma i parametry do d*py cena w dół zawsze na czymś  uj***ć musza .

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, pawel885 napisał:

A co to jest jakość? Moja miała 17.7 białko 37,8 gluten a gęstość 74 i jakości nie ma ? Powinni się cieszyć bo lekka pszenica to większy chleb z tej samej jednostki wagi xD

to ile gołłębiarze dają za taki towar?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v