Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Miał ktoś odmianę formacja?

Przekierowalibyście mnie na temat pszenicy bo po tym wiosennym burdelu jaki szefostwo zrobiło pogubiłem się.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To dopiero wydymają daję 5 lat z tych wielkich gospodarzy co tak nosa mocno zadzierają to może zostanie kilku w Powiecie - plony uzyskiwane do kosztów produkcji byle jak się przekłada na czysty zysk z okolic Grabowca to zostanie tylko Gryn - ale to inna bajka .

Spokojnie zostanie jeszcze kilku, kilkunastu w tej gminie 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Zostać zostanie  jeśli polityka i gospodarka tak będzie funkcjonować  u nas nic nie zostanie tylko koncerny zachodnie o to chodzi jak by rynek był sam w sobie na świecie to pszenica by kosztowała już teraz  100 zł takie są realia gospodarki .

Kiedyś to się skończy bo złota i pieniędzy nie da się jeść jak dalej będą takie następne lata .

Kraj zasiedlany  kim sami sprawcie do każdy dostanie odpowiedz .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano

Ja ciągle słyszę w telewizji jak oni liczą i się martwią że za kilka lat braknie żywności dla wszystkich ludzi, a niech jeszcze stanieje zboże to nagram filmik jak pale zboże w piecu i im wyśle.

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, ppiotr napisał:

Ja ciągle słyszę w telewizji jak oni liczą i się martwią że za kilka lat braknie żywności dla wszystkich ludzi, a niech jeszcze stanieje zboże to nagram filmik jak pale zboże w piecu i im wyśle.

i kto się tym przejmie, nie będzie co jeść to wojenkę rozpętają, 

w Brazylii lasy wypalają i kuku z soją zasieją

może wreszcie cena ziemi zacznie spadać

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, krzysztofz14 napisał:

Umowa merkosur podpisana to lasy się palą pod nowe zasiewy.

Najpierw mózgi z uni podpisywali umowy handlowe z Ameryka Południowa a teraz będą płakać że tam się środowiska nie szanuje 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

Najpierw mózgi z uni podpisywali umowy handlowe z Ameryka Południowa a teraz będą płakać że tam się środowiska nie szanuje 

Bo to jest polityka tam gdzie jest kasa jest wszystko ok , tylko u nas w Polsce za rok to będą płakać bo wołowinka spadnie na cenie to dopiero początek .

• 0
Opublikowano
krzysztofz14 napisał:

Umowa merkosur podpisana to lasy się palą pod nowe zasiewy.

coś w tym jest ale debile z Brukseli dostali w łapkę coś i umowa podpisana

• 0
Opublikowano

Wcale bym się nie zdziwił jeśli niemiaszki najpierw wypchną tam swoja auta, dadzą im zasmakować swojej technologi a później odrzucą umowę o wolnym handlu.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, jarecki napisał:

umowa prawdopodobnie nie zostanie przyjeta , w samych nieczech coraz wiecej sprzeciwu , a francja prawdopodobnie odtrzuci .

Umowa już został podpisana .

• 0
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, galan99 napisał:

Umowa już został podpisana .

nie , pod umową musi  sie podpisać wiekszosc krajów członkowskich . umowa została podpisana ale nie została ratyfikowana lub jakoś tak sie na przyjecie przez kraje członkowskie mówi .a francja prawdopodobnie odrzuci ,  https://www.tvp.info/44119932/tusk-trudno-wyobrazic-sobie-umowe-handlowa-ue-z-mercosur-gdy-amazonia-plonie               powoli niemcy zmieniają zdanie na ten temat, jak francja powie stop , to niemcy teżż ogłoszą ze polityka brazyli co do wypalania terenów pod uprawy czy hodowle im nie pasuje a na tą chwile obcieli niemcy dotacje na ochronbe amazonki 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Mogę powiedzieć w Zamojskim 520 zł brutto pszenżyto , co do żyta to nie wiem .

Ja na Twoim miejscu sprzedał bym wszystko i kupił coś w cywilizowanych rejonach albo to pierd...nął ... u nas żyto 500 netto płn mazowsze 

• 0
Opublikowano (edytowane)

I przez to trafi się u Was handlarz wybawiciel co zaproponuje 300zł netto za żyto bo wie że i tak nigdzie nie sprzedacie . Mam na sprzedanie 200 ton śmierdzącej zarobaczonej pszeniczki Damian ile dajesz?

Edytowane przez pawel885
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v