Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, DamianRolnikSkup napisał:

To jaki jest sens, że trzeci daje te 670? 

Taki sens ze ten trzeci jak zwiesz ma kontrakty z młynami i skupuję jakościową a ci co skupują po 600 zł jak leci i ta pszenica zaraz robi się jakościowa dla młyna .

• 0
Opublikowano

To dlatego taki ujowy chleb i bułki sprzedają, bo z paszówki robiony😁

• 0
Opublikowano

U nas gościu kupuje paszówkę wiezie przez pół Polski, ale po drodze odwiedza młyny i czasem po 40km udaje mu się sprzedać jako konsumpcja. 

Jak cena jest wysoka to skupy i rolnicy zarabiają, jak niska to większość na ilości nadrabia.

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Trzeba na ryż się przerzucić

Już wystarczy tych chińskich produktów wokół .  Pieczywo ryżowe nie dla mnie.

• 0
Opublikowano

Ktoś pisał że nie każdemu się opłaca z np dwoma tonami 10km dalej jechać, jak dla mnie to jest idiotyczne myślenie, nawet gdybym nie miał z tego nic to zawiozl bym te 10km dalej! Kolejna sprawa skup obok mnie 6km płacił za żyto 450zl netto nie zawiozl em tam nic, za to 60km dalej dostałem za to samo paszowe żyto 600 netto, zawiozl em 160 ton-wszyscy zadowoleni prócz skupu krry płacił po 450, bo ten nic nie zarobił a słyszałem że podniósł na 550, więc można! Wasz towar i to Wy decyduje ie komu sprzedać! 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

A są jeszcze tacy co mają 2 tony pszenicy? Toż to 30 arówO.o

Niestety sa. Sam w tym roku mialem z 91 ar 1900kg. W polowie czerwca bylo wszystko upalone.

• 0
Opublikowano

Centralne mazowsze:

-konsumpcja pszenica 670 netto,

-paszowa 630 zl netto

Pszenzyto 570 netto

U mnie podobnie jak u kolegi wyzej lezy na kupie i czeka na 800 netto.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

U nas dwa skupy oddalone od siebie 300m i różnica w cenie 50zł... Moja pszenica leży na skupie i czeka na 800netto ;)

Hmmm to jak u mnie. Tańszy skup sprzedaję zimą temu drozszemu. Czysty biznes robią 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Centralne mazowsze:

-konsumpcja pszenica 670 netto,

-paszowa 630 zl netto

Pszenzyto 570 netto

U mnie podobnie jak u kolegi wyzej lezy na kupie i czeka na 800 netto.

A będzie w tym roku 800 zł bo w tym roku więcej jest pszenicy jak zeszłym .

• 0
Opublikowano

A ile będzie, bo ja też chcę 800+😁

Ogólnie matif wokół 700 cały czas oscyluje.

Żeby w grudniu taniej jak teraz nie było.

• 0
Opublikowano

W moim regionie plon ok tonę słabszy jak rok temu, przypomnijcie sobie w ubiegłym roku jak cena poszybowała w poł sierpnia i już we wrześniu była pod 800zł.... Przeliczyli się z szacunkami i tak wyszło...

• 0
Opublikowano

Co do cen  dam przykład z własnego podwórka ,poprzedni rok 15 sierpień pszenica obojętnie pasz czy kon. cena ok 800 zł ,płatność od ręki,żyto ok  700 zł ,wszystko netto,obecny rok 10 sierpień i wygląda to następująco pszenica pasz ok 630 netto,konsumpcyjna 650-670 netto , żyto 550 brutto   mało kto na obecną chwilę kupuje, płatność 2-3 dni  , widać że praktycznie w całym kraju są bardzo podobne ceny co nie zdarzało się od wielu już lat,obecny sezon będzie chyba bardziej nieprzewidywalny niż 18/19,gdzie są forumowicze którzy przepowiadali ceny na podstawie notowań giełdowych , może podzielą się wiedzą co do cen  w styczniu, jestem ogromnie ciekawy prognoz ,,expertów"

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v