Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

znamy wszystkie te twoje argumenty wszystko dać bogatym a  biednym nic albo wygonić za kilka złoty do roboty u chłopa a póżniej nabijać się i wyzywać biednych od dziadów to jest twoje motto przewodnie

nikomu nie żałuje że socjal bierze i nie robie z tego czegoś czego można pozadrościć. ale jak ktoś jak to powiedziałeś dziadem sie urodził to i dziadem pozostanie że nawet 500zł będzie mu szkoda

jak już być bogatym to z klasą a nie szukać ubrań w szmateksie za złotówkę

co do pszenicy to każdy nauczył się magazynować i już w obecnych latach nie ma kolejek pod skupami

Bogaci sa bogaci bo potrafili zarobić  wiec niech i biedni sobie zarobią a jak nie potrafia dalej  będą biedni. Dlaczego ktoś ma im coś dawać? W imię czego? Srawiedliwości społecznej?

Ciuchy robocze  - kurtki, kamizelki swetry czesto kupuje w szmateksie To zupełnie racjonalne - są  tańsze i lepsze jakościowo jak nowa chińszczyzna. Nie widzę w tym żadnego powodu do wstydu.  

Magazynowanie pszenicy to coraz słabszy i bardziej ryzykowny interes.  Coraz częsciej bywaja lata gdzie nie ma róznicy cenowej od zniw do wiosny albo sa one minimalne. Rżadzą rynki swiatowe i nawet jesli w połowie Polski bedzie susza to ma to bardzo znikome znaczenie dla cen

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Ulman napisał:

Bogaci sa bogaci bo potrafili zarobić  wiec niech i biedni sobie zarobią a jak nie potrafia dalej  będą biedni.

Nie traktuj mojej wypowiedzi jako "wycieczki osobistej" . 

Jesli nie "dorobiles" sie majatku wlasnymi rekami to chyba nie masz prawa tak pisac… szanuj ludzi mniej zamoznych badz biednych. 

W zyciu mozesz miec pomysl na biznes, niecny plan a i tak nieraz jest to za malo by byc bogatym… jest jeszcze wiele innych czynnikow,ktore maja na to wplywa a nie zawsze jestesmy wstanie im sprostac. To wiedza tylko Ci,ktorzy sami doszli w zyciu do duzych pieniedzy.

Edytowane przez Narko
  • Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ale jak przegrzali to spadło do 600 w czerwcu. Wszystko dobrze jak sprzedasz we właściwym czasie a jak przechytrzysz to już gorzej. Poza wszystkim koszty załadowania i rozładowania magazynu, ubytek masy , robactwo , zamrozony pieniądz itp. Moim zdaniem jak nie zdrozeje o 50 pln na tonie to nie bardzo jest sens trzymac. 

Narko -  szacunek do mniej zamoznych nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu oczywiste jest że jednostki bardziej zaradne, przewidujace, myslace i podejmujące racjonalne ryzyko częściej osiągaja sukces. Mam skromnie zyjących sasiadów i bardzo ich szanuje ale oni sa po prostu niezaradni zyciowo . Pytam sie jedynie czemu niezaradni maja coś dostawać za darmo?

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał:

Bogaci sa bogaci bo potrafili zarobić  wiec niech i biedni sobie zarobią a jak nie potrafia dalej  będą biedni. Dlaczego ktoś ma im coś dawać? W imię czego? Srawiedliwości społecznej?

Ciuchy robocze  - kurtki, kamizelki swetry czesto kupuje w szmateksie To zupełnie racjonalne - są  tańsze i lepsze jakościowo jak nowa chińszczyzna. Nie widzę w tym żadnego powodu do wstydu.  

Magazynowanie pszenicy to coraz słabszy i bardziej ryzykowny interes.  Coraz częsciej bywaja lata gdzie nie ma róznicy cenowej od zniw do wiosny albo sa one minimalne. Rżadzą rynki swiatowe i nawet jesli w połowie Polski bedzie susza to ma to bardzo znikome znaczenie dla cen

Już zapomniałeś ceny 2018 / 2019  ?

• 0
Opublikowano

Najpierw było po 700 potem po 800 a na koniec po 600. Jak sprzedałeś na górce to ok ale ilu znasz ludzi którzy namoczyli?

Ile razy na przestrzeni ostatnich 5-6 lat pszenica istotnie podrożała pomiedzy sezonami?

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Kupię owies gęstość powyżej 50,place gotówką ,ilości całosamochodowe loco PZL 

po ile ten owies w PZL?

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Najpierw było po 700 potem po 800 a na koniec po 600. Jak sprzedałeś na górce to ok ale ilu znasz ludzi którzy namoczyli?

Ile razy na przestrzeni ostatnich 5-6 lat pszenica istotnie podrożała pomiedzy sezonami?

Zgadzam się z kolegą.  Ziarno od 3 sezonów nie ma ochoty drożeć. A dlaczego? Jest zbyt duże rozdrobnienie tych co chcą ziarno magazynować. Zbyt dużo dotacji i kredytów w naszym kraju poszło pod budowę magazynów i silosów. Wszyscy zacierali ręce tylko kiedy to się teraz zwróci...  A rynek niestety później to weryfikuje i ludzie są rozczarowani.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Widzę że trochę zamotaliście przyczyny i skutki.

Tam, gdzie rolnicy pobudowali bazy magazynowe i są w zniwa w stanie większość zboża zmagazynować, skończyła się huśtawka cen lato- zima i w żniwa dostaje się lepszą cenę.

Tam, gdzie  z powodu głównie ogólnej biedy, czyli w Polsce "C", na przykład u mnie, sporo rolników stoi w żniwa w kolejce do skupu, posiadanie własnego magazynu to cenny atut, który pozwala ugrać około 100zł między sierpniem a listopadem, bo tyle zazwyczaj wynosi różnica w cenie od kilku lat.

Natomiast wybranie momentu, kiedy różnica ta jest największa i najwięcej można zarobić, to już inna bajka. Bo można niewiele zarobić, tak jak w czerwcu tego roku, gdy wielu sprzedawało zboże po 20-30 zł drożej niż w żniwa, gdy w styczniu różnica wynosiła 150-170zł.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Konrad_Duda napisał:

Tak ale patrzyliście jak był bity ten rekord? Nie zostały koszone ścieżki technologiczne, łączeniu przejazdów rozsiewacza,odwrocie i tylko 1,46 ha. 

A na AF sypie 12t/ha tylko na uwrociach i od miedzy, bo w środku pola wynik jest dużo większy ale jak już kombajn ruszy pełną parą to nikt nie ma czasu mierzyć i liczyć :D

Z PROCARmu powinni się uczyć od AF.

• 0
Opublikowano

10,5t to żaden rekord. Sam zbierałem ponad 11 z tym że na jednym kawałku a średnia z całości wyszła wtedy nie całe 7t. Ale takie lata trafiają się raz na 10 lat

• 0
Opublikowano

Dołoży 1000zł na lepsze zabiegi i azot zyska dodatkowego tysiaka.

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Ulman napisał:

ty się wyżywasz na takich co nie przejeli czegoś po rodzicach czy nie kupili po preferencyjnych warunkach. w życiu jest tak że nie każdy ma szczęście. nie musisz mu nic dawać ale wypominać to już poniżej wszystkiego

nie wiele masz tych hektarów jeśli tak szkoda ci że ktoś dostaje socjal na dzieciaka. roczny socjal z jednego dzieciaka to wartość plonu z 1ha pszenicy.

więc o czym tu mowa że jesteś biedny czy pazerny

16 godzin temu, Ulman napisał:

Ale jak przegrzali to spadło do 600 w czerwcu. Wszystko dobrze jak sprzedasz we właściwym czasie a jak przechytrzysz to już gorzej. Poza wszystkim koszty załadowania i rozładowania magazynu, ubytek masy , robactwo , zamrozony pieniądz itp. Moim zdaniem jak nie zdrozeje o 50 pln na tonie to nie bardzo jest sens trzymac. 

Narko -  szacunek do mniej zamoznych nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu oczywiste jest że jednostki bardziej zaradne, przewidujace, myslace i podejmujące racjonalne ryzyko częściej osiągaja sukces. Mam skromnie zyjących sasiadów i bardzo ich szanuje ale oni sa po prostu niezaradni zyciowo . Pytam sie jedynie czemu niezaradni maja coś dostawać za darmo?

zdecyduj ty sie czy ten co sprzeda po zniwach jest dziadem czy nie. raz piszesz że biedota sprzedaje po żniwach a teraz że to taki sam pieniądz za kilka miesięcy

Dnia 6.08.2019 o 18:37, Ulman napisał:

Jak ten mały tak będzie tanio towar oddawał to zawsze bedzie dziadował. Tanio sprzeda to mało nawozów sypie, byle czym chroni i ma byle jaki plon. Potem znowu za pół darmo sprzeda i znowu robi dziadostwo bo nie ma z czego zainwestować. W miedzyczasie sam siebie okrada sprzedając słomę żeby parę groszy złapać. Autodestrukcja. 

Edytowane przez racyl
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, XTRO napisał:

10,5t to żaden rekord. Sam zbierałem ponad 11 z tym że na jednym kawałku a średnia z całości wyszła wtedy nie całe 7t. Ale takie lata trafiają się raz na 10 lat

Ale w środku pola 3 pokosy? :D

• 0
Opublikowano

Problem jest tylko jeden rolnik musi tak wypracować swój dochód by mieć na każdy miesiąc  przynajmniej 2 tyś zł na przeżycie i opłaty bieżące + kapitał na następne uprawy .

Przykład 6 ton pszenicy sprzedanej z 1 ha 6 t x 600 zł = 3600 zł .

Przykład 2 sprzedana pszenica                   6 t x 700 zł = 4200 zł nad wyżka 600 zł 

Przykład 3 sprzedana pszenica                 6 t x 800 zł = 4800 zł nad wyżka 1200 zł 

Jeśli ktoś ma tylko 6 t pszenicy to jeszcze można jakoś to przełknąć po 600 zł 

Ale jak wchodzą tony 50 t to są już konkretne pieniądze ekonomia jak ktoś mówi ze to się nie liczy to niech za darmo oda .

• 0
Opublikowano

@galan99 Ekonomia zgadza się ważna sprawa, ale jaką masz gwarancje że cena będzie po 800zł?

Byłem na skupie niedawno z pszenicą, i przyjechał tir z okolic Zamościa ze starą pszenicą, kierowca powiedział mi że wozi od gościa co zostawił 200ton bo myślał że przed żniwami będzie droższa i chyba mu to przetrzymanie nie ekonomicznie wyszło bo w jego okolicy nikt statej nie chciał.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Dokładnie  bardzo wielu się pomyliło co do cen na wiosnę bo myśleli że będzie po 100 zł i śmieli się ze staszka - ale jak by sprzedać po 700 zł to już by było ok czy w tym roku będzie 800 zł i kiedy .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v