Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Jak nie ruszą duże żniwa to ceny oferowane  bardziej służą sondowaniu rynku

Otóż to. A że ceny są niższe od giełdowych o ponad 100 zł, a towaru niestety nie będzie, bo prognozy światłych analityków nie przewidziały suszy u jednych a powodzi u drugich na świecie, to w przypadku gorszych plonów w Polsce a takowe się zapowiadają, nie mają wyboru jak powoli podnosić do góry. Za szybkie podnoszenie świadczyłoby o tym że chcieli rolników bez mydła wyruchać a do tego nie będą chcieli się przyznać, bo i po co. NA rolpetrol już ceny pszenicy koło 700 się kręcą a niedawno stały ok 650

• Like 1
  • 0
Opublikowano

u nas już niektórzy rolnicy sprzedają zeszłoroczną pszenicę po 720 netto, a dwa tygodnie temu skupy z łaską, że w ogóle wezmą dawały 650. Powoli się ruszy i ceny wrócą na poziom zeszłorocznych. Ciekawe też kiedy wezmą się za sprawdzanie towaru z Ukrainy pod kątem GMO i substancji niedozwolonych na terenie Unii Europejskiej... Jak się okaże, że ten świetny towar z Ukrainy to jeden wielki syf to się dopiero narobi :)

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Dario23 napisał:

u nas już niektórzy rolnicy sprzedają zeszłoroczną pszenicę po 720 netto, a dwa tygodnie temu skupy z łaską, że w ogóle wezmą dawały 650. Powoli się ruszy i ceny wrócą na poziom zeszłorocznych. Ciekawe też kiedy wezmą się za sprawdzanie towaru z Ukrainy pod kątem GMO i substancji niedozwolonych na terenie Unii Europejskiej... Jak się okaże, że ten świetny towar z Ukrainy to jeden wielki syf to się dopiero narobi :)

Koleżanka pracuje w agencji celnej i opowiadała, że jak przyjeżdża rzepak z Ukrainy to aż się rusza od robactwa, taki syf przywożą do nas, o pszenicy nie wspomnę. 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, beata12596 napisał:

Koleżanka pracuje w agencji celnej i opowiadała, że jak przyjeżdża rzepak z Ukrainy to aż się rusza od robactwa, taki syf przywożą do nas, o pszenicy nie wspomnę. 

To kto pozwala na wjazd takiego czegoś ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

A czy jest jakaś kontrol sanepidu itp? Każdy olewa temat, a do nas wwożą takie coś. Jak ją o to spytałam to tylko ramionami wzruszyła, ona ma towar oclić i aby do końca zmiany. Wolna amerykanka, u nas wytrują robactwo i pójdzie na przemiał. 🙄

Edytowane przez beata12596
  • 0
Opublikowano
28 minut temu, beata12596 napisał:

W tym roku jakoś dużo tego robactwa w rzepaku na przyczepie to chyba nie kwestia syfu z ukrainy

• Confused 1
  • 0
Opublikowano

jak rzepak z ubiegłych żniw to nie wiem jakie może być robactwo. Ale jak tegoroczny rzepak to co tam może być? Biedronki i inne robaczki prosto z pola. A baba jak to baba, zobaczy owada i już robactwo. Pokaż człowiekowi z miasta przyczepe ze świeżym rzepakiem prosto z pola to też powie że samo robactwo...

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ten rzepak nie był świeżo skoszony, a kulkuletni, zapewniam, że ta jak ją nazywasz baba pochodzi ze wsi i wie jak wyglądają robaczki na świeżo skoszony zbożu, a jak wygląda śmierdzący syf. Naście lat temu pojechaliśmy kupić odpady fasolowe do Pana że Starej Wsi, który skupował fasolę, jak otworzył drzwi do naczepy, w której były te odpady to buchnął taki smród, że jego pracownik powiedział - może tak jakiś imigrant umarł, że tak śmierdzi. Okazało się, że te odpady były przywiezione z kraju, do którego wywieźli wcześniejszą fasolę, a żeby nie było pustych przebiegów to załadowali odpady. Po otwarciu worka myśleliśmy, że zwymiotujemy, z fasoli została tylko cieniutka skórka, a to wszystko zjadły robaki, aż się wszystko ruszało, a on tym jeszcze handlować chciał. Reasumując błędnym założeniem jest twierdzenie, że towar, który do nas trafia jest czysty, ładny, suchy itp. Często jest to kilkuletni syf, który wypycha się do nas po zniżonej cenie, bo lepsze to niż wysypanie gdzieś w rów, chociaż trochę kasy się zwróci, miejmy nadzieję, że to tylko sporadyczne przypadki, ale niestety się trafiają, a nie powinne. 

Edytowane przez beata12596
  • 0
Opublikowano

Do nas przyjeżdżał rzepak do elewarr-u przez firmę K....k z lubelskiego przestało to się podobać rolnikom stanie i czekanie aż 4 czy5 aut się rozładuje a zarazem cena spadnie rolnikom a dla K....ka będzie gwarancja stałej ceny na wszystkie dostawy to poszło zawiadomienie do cba bo ktoś z góry pcha to do nas

• 0
Opublikowano

Proponuje  zobaczyć faktury a szanowni forumowicze mocno się zdziwią kogo faktycznie zboże wjeżdza do Polski,co do jakości przynajmniej to co przychodzi na okoliczne fermy nie różni się niczym od naszego,żaden właściciel nie sciągnie sobie syfu aby być 50zł do przodu , a pózniej ładować kasę w polepszacze aby nadawała się ona do skarmienia

• 0
Opublikowano

O pszenica jest po 730 zł 30zl w górę i a żniwa dopiero się zaczynają to super chyba będzie cena 1000 na wiosnę a jak zimą wymrozi to może nawet 1200 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Maaxx napisał:

O pszenica jest po 730 zł 30zl w górę i a żniwa dopiero się zaczynają to super chyba będzie cena 1000 na wiosnę a jak zimą wymrozi to może nawet 1200 

Gdzie tak jest ?

• 0
Opublikowano
20 minut temu, Zdzinio napisał:

Panowie a jak rzepaczek sypie?

Od 1 tony do 3 ton może trafi się jakiś kawałek plantacji rzepaku co da plon o koło 4 ton ale to  rzadkość , rzepaki słabo rozkrzewione łuszczyny małe drobne .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v