Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Taurus83 napisał:

Rozmawiałem dzisiaj z typem z okolic Środy Śląskiej. Koszą jęczmień. Plon 7. Klsa 4-5. Qq powykrecana we wszystkie strony. 

Jak plon na takich klasach jest to na lepszych jaki będzie ?

Susza jest rejonami jak by powiedzieć gminami to w skali kraju o koło 30 % i dlatego nie ma szumu ze jest susza mocna .

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, Wicherek napisał:

Tym emerytom to powinni za darmo zabierać ! zamiast dzieciom dać pole to oni wiecznie niedorobieni , ciągle im mało, aż się telepią z nerwów za każdą złotówką  -- dajcie młodym , oni mają większe potrzeby ,wiecznie nie będą parobkami !

Co Ty pier...lisz?

Jego pole to robi co chce jak Ci mało to kup za 100tys to Ci sprzedadzą.

Jak ktoś od dziecka nauczony robić na wsi i teraz siedzi na emeryturze to co ma robić? 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

A ci starzy to sobie kupili za 100tys za ha czy dostali prawie za darmo w dawnych czasach gdzie jeszcze wszystko drożało .Czasem było tak że kupił wziął kredyt na stały procent bo takie były ,potem wszystko zdrożało zawiózł przyczepkę zboża i kredyt spłacony.Ale te czasy już nie wrócą.

• 0
Opublikowano

Czego i komu zazdrościsz chyba jesteś młodym człowiekiem ja swojemu ojcu nie zazdroszcze taniej ziemi bo wiem jak pracował Ja obrabiam  4 razy więcej pola a robie dużo mniej godzin i w nie porównywalnych warunkach nie wspominając o warunkach socjalnych i mieszkaniowych

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Czego i komu zazdrościsz chyba jesteś młodym człowiekiem ja swojemu ojcu nie zazdroszcze taniej ziemi bo wiem jak pracował Ja obrabiam  4 razy więcej pola a robie dużo mniej godzin i w nie porównywalnych warunkach nie wspominając o warunkach socjalnych i mieszkaniowych

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

Też przejąłem gosp. po ojcu dobrałem dzierżaw i sukcesywnie dokupuję maszyny i gosp. się rozwija, a nie siedze całymi dniami w polu.

Po prostu rolnictwo się zmienia jak dla mnie na +

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, miwigos napisał:

Bo u was inny świat,jechalem do Warszawy ,to od Konina ,po stolice paski zyta ,owsa kukurydzy,niech tak bedzie jak najddłużęj ,bo jak by było tak jak u mnie to napewno Staszek by miał racje że stanieje

Od Konina do W-wa paski?? Hehe, to było się przejechać jeszcze za W-wa na wschód, przez lupę byś musiał patrzyć. Ale u was w Lubuskim to fakt wielkie połacie pola, widziałem nie raz ze starej dwójki.

14 godzin temu, galan99 napisał:

Zeszły rok słaby ten słaby jak dalej prowadzić gospodarkę trzeba pracować bo z samej na wszystko zabraknie smalec i cebula tylko zostaje czyli ruskie schabowe taka prawda bo u mnie już 2 bambrów stękają bo plony będą mniejsze a w banku im już nie chcą dać . Pszenica by musiała być po 1000 zł t .

Nikt nikogo nie zmusza do prowadzenia gospodarki. Jak takie lata słabe, sprzedaj pole zmień zawód, w czym problem..

5 godzin temu, ahten napisał:

wg mnie jest gorzej niz w ubieglym roku. Wtedy zyto kosilem 11-12 lipiec. W tym mysle, ze za tydzien bedzie skoszone. Pszenica uschla na pniu. Jedynie rzepak bedzie kolo polowy lipca

Nie możliwe że tak wcześnie zacząłeś? U nas normalnie w sumie były żniwa po 20 lipca. Myślę żę w tym roku będzie podobnie. Zboża zbielały w czerwcu jak rok temu ale myślę że żniwa po 20 lipca będą.

• 0
Opublikowano

Akrat tak wszystko zorganizowalem zeby ciac dzien przed deszczami. Jeszcze dwoch sie tak wyrwalo i dobrze na tym wyszlismy, Liczba opadania w zycie ponad 200 wyszla, gestoesc ponad 71. A inni czekali 1,5-2 tyg az deszcze przejda.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał:

Co Ty pier...lisz?

Jego pole to robi co chce jak Ci mało to kup za 100tys to Ci sprzedadzą.

Jak ktoś od dziecka nauczony robić na wsi i teraz siedzi na emeryturze to co ma robić? 

a dzieci niech idą w świat, a potem lament że dziad został sam i na stare lata nikt szklanki wody nie poda , jak dziadu chciałeś tak masz !

• 0
Opublikowano

@damianzbr ja w sobotę z jęczmieniem ruszam A to będzie tydzień wcześniej jak rok temu. Asy będą chciały podejrzewam koło 14-17 ruszać z zytem. 

• 0
Opublikowano

Jęczmień to tak. W tamtym roku też pod Siedlcami widziałem bardzo wcześnie skoszony, chyba jeszcze w czerwcu.

Rosa jest w nicy i to zboże tak szybko nie będzie gotowe. Jak by tak wiało jak dzisiaj to może i tak. W innym wypadku jeszcze trochę czasu minie do żniw.

• 0
Opublikowano

W moim rejonie jęczmień zimowy już prawie kończą młocic. Pszenica ozima już uschła. W ubiegłym roku pszenicę kosiłem 9 lipca, w tym będzie tak sama albo szybciej. Od 25 maja ani kropli deszczu, Wlkp. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, driver24 napisał:

W moim rejonie jęczmień zimowy już prawie kończą młocic. Pszenica ozima już uschła. W ubiegłym roku pszenicę kosiłem 9 lipca, w tym będzie tak sama albo szybciej. Od 25 maja ani kropli deszczu, Wlkp. 

i jak plonuje jęczmień

• 0
Opublikowano

Z tego co czytam to słabo/bardzo słabo, ale najpierw ruszyły najsłabsze plantacje i tam gdzie jest sucho. Najważniejsze i tak są pszenice, wszystko wskazuje na to, że będzie raczej słabo w skali kraju właśnie przez suszę, która jednak objęła spory obszar kraju, ale chyba nie taki, jak rok temu. No i jestem ciekaw rzepaków - u nas wyglądają najgorzej od lat, mimo, że w naszych stronach dobre ziemie, ale w kwietniu były przymrozki i nie padało nic i dostały mocno po tyłu. A rzepaku w tym roku mało nasiane w Polsce, Europie, na świecie (poza Ukrainą)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v