Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Zuza to nie forum religijne . Tu jest poważna dyskusja o pieniądzach . A wiadomo że tam gdzie pieniądze to nie ma miejsca na sentymenty i rekolekcje 😋

Ja bym tak całkiem nie odrywał rekolekcji od pieniedzy

• 0
Opublikowano

Hmm......Rekolekcje (łac. recolligere - zbierać na nowo, powtórnie) , wam sie tylko z kościołem kojarzy..... a założe się ,że pierwsi polecicie ze święconką . No i te hasło ,,,,że to dyskusja o pieniądzach .....moi drodzy , pieniądze zarabia się pracując a nie wypisując głupoty na forum , oczywiście są tacy co by chcieli merytorycznie , ale szybko opuszczają to "gniazdo żmij ". Można też zarabiać spekulując ,  nie obrażcie się ale to nie wasza półka ani moja . Oni siedzą przed komputerem  na giełdzie a nie na forum. Ciekawa jestem kto pierwszy mi odpiszę . Pozdrawiam

Cieszy mnie ,że ktoś pisze merytorycznie . Brawo Panowie , dajmy innym odrobinę wiary w drugiego człowieka . Piszmy o sobie o świecie , ale nie obrażajmy się . Narodem skłóconym łatwiej sterować . 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

każdy po nim jedzie wpada jakas zuza nie wiadomo skąd i nawołuje zeby przestac sie obrazac wiec masz jakies inne wytłumaczenie ? 

• 0
Opublikowano

Dawid a skąd ty jesteś  ? Bo ja z wielkopolskiej wsi . Czy naprawdę nikt  ci nigdy nie powiedział ciepłego słowa...... więc ja ci powiem -wyluzuj ,życie jest zbyt szybkie żeby tracić czas na spory.Pozdrawiam

• 0
Opublikowano

Ja jestem z małopolskiej wsi Zuzanno :) ja sie tu z nikim nie kłócę to raz dwa fakt życie jest zbyt krótkie to dwa. Trzy czasem sie włączam do rozmowy ponieważ takie spekulacje niektórych są po prostu smieszne  i wcale sie nie dziwię ze chłopaki jadą co po niektórych. I nie rozumiem jednej rzeczy dlaczego Się mnie tak uczepiłaś heh jeżeli Cię to uraziło że napisałem ze jestes spokrewniona ze wszystkim nam tu znanym Stanisławem to przepraszam. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@wiesiek63 Nie wiem jakie prochy używasz, ale radzę bierz pół dawki.😁

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, staszek131415 napisał:

Scyzoryk?

Stasiu scyzoryki są z kielc :P

• 0
Opublikowano (edytowane)

Staszkowi się maczeta ze scyzorykiem pomyliła... Za młodu podobnie nie mógł odróżnić szkoły od świniarni.

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano

prawde Zuza napisała dodam tylko że ci co się Staszka czepiają z tego nocnika już nigdy nie wyjdzie

ziarno staniało świnie podrożały o 2 zł a gówniarze dalej swoje hahaha , jak by jeden z drugim miał trochę honoru to by zamknął dziób na obecną chwile i  nocnik nałożył sobie na ten pusty łeb ze wstydu 😀

• 0
Opublikowano (edytowane)

U nas w centralnej Polsce ceny podobne jak w pozostałych rejonach

Natomiast obecnie można zauważyć może nie znaczny wzrost ceny

ale ruch i zainteresowanie kupujących deczko drgneło

Edytowane przez krzysiek24m
  • 0
Opublikowano

o deszczu można zapomniec dzis miało padac słonce swieci oziminy podsychają masakra jednym słowem 

• 0
Opublikowano

poczytajcie https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/15455-05-04-2019-ceny-skupu-zboz-kukurydzy-oleistych-i-straczkowych-perspektywa-suszy-spedza-sen-z-powiek-wszystkim-uczestnikom-rynku

tylko nikt nie sprzedaje bo mało kto ma co sprzedawać

nie wiem czy to bład w tabelce przy kukurydzy ale cena min max 630-730 a obecnie  630-850 max wzrosła o 120 zł :-)

na Podkarpaciu dalej ogromnie sucho i wszyscy rolnicy przerzucili sią na opryskiwanie i odzywki jadą a nawozy w garażu lezą

• 0
Opublikowano

Mi udało się kupić jeczmien po 820 i chyba ostatni jeczmien w okolicy kupiłem.  Na szczęście innego zboża sporo więc świnki nie będą na razie głodować  😄 cena zboże będzie wzrastać bo susza już jest . A  nasz Stas  mowi ze deszcz nie potrzebny  teraz  😄

• 0
Opublikowano

posiałem pszeniczke jarą 5,5 ha po 110kg na hektar tak mi sie poje....ło  ale watpie czy wzejdzie ...będzie przesiew kuku może wleje do tego czasu póki co tragedia pszenżyto zaczeło się przebarwiać na granat za sucho i nie może pobierać papu...

• 0
Opublikowano
51 minut temu, wladirol napisał:

poczytajcie https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/zboza/15455-05-04-2019-ceny-skupu-zboz-kukurydzy-oleistych-i-straczkowych-perspektywa-suszy-spedza-sen-z-powiek-wszystkim-uczestnikom-rynku

tylko nikt nie sprzedaje bo mało kto ma co sprzedawać

nie wiem czy to bład w tabelce przy kukurydzy ale cena min max 630-730 a obecnie  630-850 max wzrosła o 120 zł 🙂

na Podkarpaciu dalej ogromnie sucho i wszyscy rolnicy przerzucili sią na opryskiwanie i odzywki jadą a nawozy w garażu lezą

A co odżywki dadzą jak sucho?

31 minut temu, piotreku1 napisał:

Mi udało się kupić jeczmien po 820 i chyba ostatni jeczmien w okolicy kupiłem.  Na szczęście innego zboża sporo więc świnki nie będą na razie głodować  😄 cena zboże będzie wzrastać bo susza już jest . A  nasz Stas  mowi ze deszcz nie potrzebny  teraz  😄

No już niejeden w grudniu ostatni w okolicy kupił ciekawe skąd te zboża się biorą pewno krasnoludki w nocy podrzucają 🤔 To jak cena będzie wzrastać to zboża przybędzie? Drugi rok o wzrostach piszecie zaklinająć rzeczywistość  a cena stabilna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v