Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Hahahaha na tym samym portalu podają że cena pszenicy dochodzi do 840zł netto ale tego już nie napiszesz. 840 po spadkach a kolegę wyśmiałeś że za 850 sprzedał przed spadkami... 

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, JozB napisał:

No i w końcu mądrze napisane. O takie posty chodzi a nie o p... tego naszego magika forumowego. Cały czas podkreślam, że cena powinna odzwierciedlać obecną sytuację popytowo podażową, a nie jakieś gówniane wykresy giełdowe i imperatywy kanclerzowej. Ale jeszcze lepiej byłoby, gdyby rząd zaczął kontrolować naszych kochanych kupujących, bo gdy cena powinna rosnąć następuje zmowa cenowa i zarabiają tylko oni, a nie Ci którym się coś więcej należy. Tak jak z dzierżawcami, którzy chcą więcej zarobić, niż Ci co nakładają na pole i robią na nim. 

Ws71 kiedy twoim zdaniem zacznie drożeć kukurydza?

Prawdopodobnie cena bardzo będzie zależeć  od regionu Polski ,cena dziś kuku po sąsiedzku 800 brutto[sprzedaż tylko dla stałych klientów ] , 20km dalej 860 brutto ,dzis podczas rozmowy z przedstawicielem firmy Car...,stwierdził że pół-zach Polsce występuje brak zbóż pasz i co najciekawsze to ostatnie obniżki są dla maluczkich,ceny za kilkuset tonowe partie się nie zmieniły ew spadly o10-20 zł na tonie

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Prawdopodobnie cena bardzo będzie zależeć  od regionu Polski ,cena dziś kuku po sąsiedzku 800 brutto[sprzedaż tylko dla stałych klientów ] , 20km dalej 860 brutto ,dzis podczas rozmowy z przedstawicielem firmy Car...,stwierdził że pół-zach Polsce występuje brak zbóż pasz i co najciekawsze to ostatnie obniżki są dla maluczkich,ceny za kilkuset tonowe partie się nie zmieniły ew spadly o10-20 zł na tonie

Dobrze napisałeś 860 kukurydzę?? To dawaj mi kupca mam około 260 ton. U mnie w okolicy 750 brutto

• 0
Opublikowano

na lokalnym skupie podwyżki 10-20pln na tonie lokalizacja BBI. nie ma komu sprzedać to pytam skąd podwyżki- bo zapotrzebowanie jest szczególnie na pszenżyto... to poczekam na ceny z przed spadków ..to nie realne  wiec mówie to skąd ta podwyżka bo zapotrzebowanie jest  a jeszcze przedtem może sąsiad ma ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.03.2019 o 19:46, ws71 napisał:

Może tak po nikach kto na tym forum miał wiedzę na temat cen jakie będą w obecnym sezonie,moja okolica ok 15 sierpnia 800 netto ,plony na 30-40% poziomie średniej wieloletniej , prawie wszyscy ,,experci" na tym forum twierdzili że 900-1000 to minimum podpierając swe prognozy na rzeczywistych polonach w Europie i co mineło 7 miesięcy i te prognozy można sobie potłuc o kant d...y,na rynkach rolnych rzadzi kapitał spekulacyjny i to on określa ceny [obecna sytuacja na rynku],co do prognoz  to najbardziej trafna okazała się jak na razie prognoza izby paszowej  ze srednią cena ok 800zl,przecież Europa praktycznie jest rugowana ze światowych rynków przez pana Władimira

Wlasnie Ci experci mieli racje bo kto sprzedawal u nas w grudniu po 900 sprzedal. I co glupio?  Sledze te forum 9 lat i co nieco wiem o uzytkownikach.  Przykre jest to ze poziom tego forum zrobil sie zenujacy przez pieprzenie o jakichs stasiach i pustym gadaniu,  zero konkretow,   poziom rozmowy odstrasza osoby ktore faktycznie maja cos do powiedzenia zreszta im sie nie dziwie.  Rozmawiajcie i gaworzcie razem ze stasiem dalej powidzenia. 

Edytowane przez knoro93
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Damian nie szalej bo teraz ty bedziesz winien spadku cen ,sprzedawaj po 50 ton a nie masowe ilości .

On ma tyle co na samochodzie , silosów nie budują  tylko wielkie telefony mają 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, BENNY82 napisał:

na lokalnym skupie podwyżki 10-20pln na tonie lokalizacja BBI. nie ma komu sprzedać to pytam skąd podwyżki- bo zapotrzebowanie jest szczególnie na pszenżyto... to poczekam na ceny z przed spadków ..to nie realne  wiec mówie to skąd ta podwyżka bo zapotrzebowanie jest  a jeszcze przedtem może sąsiad ma ?

Który to skup podniósł cenę bo u mnie jeszcze 40t pszenicy leży i czeka na lepsze czasy

• 0
Opublikowano

Też jestem tego zdania, tylko teraz wody może nie być, wedle przysłowia suchy kwiecień mokry maj będzie zboże ponad gaj. Ale jak nie będzie wody w kwietniu to trochę myślę, że cena podskoczy.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, sznajdik napisał:

Który to skup podniósł cenę bo u mnie jeszcze 40t pszenicy leży i czeka na lepsze czasy

Parcewo. ostro szukają pszenżyta!! to i cena rośnie szybko podejrzewam że w poniedziałek będzie powyżej 700pln netto.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, knoro93 napisał:

Wlasnie Ci experci mieli racje bo kto sprzedawal u nas w grudniu po 900 sprzedal. I co glupio?  Sledze te forum 9 lat i co nieco wiem o uzytkownikach.  Przykre jest to ze poziom tego forum zrobil sie zenujacy przez pieprzenie o jakichs stasiach i pustym gadaniu,  zero konkretow,   poziom rozmowy odstrasza osoby ktore faktycznie maja cos do powiedzenia zreszta im sie nie dziwie.  Rozmawiajcie i gaworzcie razem ze stasiem dalej powidzenia. 

Kto ma coś do powiedzenia /? Ktoś kto podaje ceny z kosmosu 7 miesięcy od żniw cena praktycznie bez zmian nikt  faktury nie wstawił bo jej nie ma a ceny o których pisali to tylko  pobożne życzenia igłupot nie wypisuj cena nie wzrośnie bo popyt jest na stałym poziomie a zboża sporo bo ludzie trzymali

Czekam na te faktury za zboże paszowe po 900zł

11 godzin temu, Wicherek napisał:

U mnie do  04,04 2019  nie nadają deszczu a już jest susza ,  Kwiecień ma być suchy , kto ma zboże niech trzyma , będzie drożej !

Ty w te prognozy bardziej jak w Boga wierzysz o by się sprawdziły bo zboże po żniwach będzie po 500

44 minuty temu, BENNY82 napisał:

Parcewo. ostro szukają pszenżyta!! to i cena rośnie szybko podejrzewam że w poniedziałek będzie powyżej 700pln netto.

No popatrz a miało być po 1200

• 0
Opublikowano

1200 to masz chyba renty na głowę, nie rozumiesz że co rok cena stoi w miejscu praktycznie do kwietnia/maja i potem idzie w górę?  mam sms-y z 3 lat od pewnej firmy z ofertami kupna i co rok to samo - A żniwa tak jak pisałem były w lipcu i cena nie była rewelacja dopiero jak do wszystkich doszło że zboża nie ma to w 2 połowie  sierpnia był skok.... 

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, Zdzinio napisał:

Dobrze napisałeś 860 kukurydzę?? To dawaj mi kupca mam około 260 ton. U mnie w okolicy 750 brutto

Nie kupuje ,tylko sprzedaje , kombinowaliśmy z rodziną ściągnąć ok 100 t zbóż paszowych i jak przychodziło co do czego to  ok 100zł/t wynosił koszt transportu przy ok 200km i dlatego są takie ceny w naszym rejonie

• 0
Opublikowano
14 minut temu, pawel885 napisał:

1200 to masz chyba renty na głowę, nie rozumiesz że co rok cena stoi w miejscu praktycznie do kwietnia/maja i potem idzie w górę?  mam sms-y z 3 lat od pewnej firmy z ofertami kupna i co rok to samo - A żniwa tak jak pisałem były w lipcu i cena nie była rewelacja dopiero jak do wszystkich doszło że zboża nie ma to w 2 połowie  sierpnia był skok.... 

Nie pisz już tych głupot bo nie wiem czy śmiać się czy płakać zacytuję Twój wpis z sierpnia  < Info od kierowcy pszenica na Niemcy po 1200 kupuja >🤔 goń tego kirowcę następnym razem

• 0
Opublikowano

Napisałem że słyszał że konsumpcję po tyle woził ktoś tam a nie że po tyle będzie u nas pszenica, tak jak ktoś pisał o słomie - u nas nie realna cena. Jak ruszyły żniwa to sam się śmiałeś że wszędzie poślad a teraz co? Nabrało masy w silosach?

• 0
Opublikowano

@BENNY82 proste kazdy wpis na forum (nawet durny) podbija statystyki strony a za tym ida pieniazki za reklame 

Za starej dobrej moderacji to ostrzezenia i bany sypaly sie jak trza a teraz to i z tym bida 

• 0
Opublikowano

Post jest o cenach więc informuję. Cena za pszenicę 800 zł brutto, cena z dziś. Rejon lubelskie (miejscowość Deszkowice, powiat zamojski).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v