Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ja jak czytam o cenach pszenicy to już omijam wypowiedzi osoby o nicku staszek. szkoda zwyczajnie czasu. Teraz konkret. Pszenica sprzedana w tym tygodniu po 888 brutto czyli 830 netto. w tym samym punkcie pasza 800 zł netto 856 brutto. w innym punkcie pasza 835 brutto. Ruch b duży. Wszedzie spadek ceny o 10 zł netto w porównaniu do 2 tygodni wczesniej.

Edytowane przez magnum123
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

KONIEC ŚWIATA, JOzB zabroni mi zaraz korzystać z internetu i aktywnie uczestniczyć na forum, bo mam odmienne zdanie.

Już dawno zauważyłem że ten temat powinien nazywać się wzrost cen pszenicy. A wtedy Ty i Stasio dostaniecie bana za pisanie nie na temat :)

A w temacie sprzedane pszenżyto po 810 brutto znajomemu hodowcy. Jęczmień jak załaduje po 880 mam zgodzony południowa wlkp. Ja z hodowlą powiedziałem pas na szcżęscie

• Like 1
  • 0
Opublikowano

U nas też delikatny spadek.  Pszenica paszowa 810 zł netto, pszenżyto 760 zł, jęczmień 810 zł.

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Nie oszukujmy się cena Matif nie przekłada się na nasz rynek

co za pieprzenie.

Tak samo jak twoje świnie zależą od giełdy w Niemczech, tak pszenica i rzepak idą ściśle wg cen na Paryskim Matiffie, nie ważne, czego byś nie napisał.

I powiem tak.

To nie jest tak, ze ludzie ruszyli wiec cena spadła.

Najpierw spadła cena na matiffie (lawina obnizek ruszyła z dniem, jak przekroczona została magiczna granica 200e), potem czesc rolników którzy go na bieżaco obserwuja szybko zaczeli wywozic, póki cena w skupie stara, no i za pare dni skupy/młyny miały z dwóch stron (giełda plus wzmozony ruch) parcie na obnizke cen, co też uczyniły.

Ot mechanizmy rynkowe.

Edytowane przez nunu85
  • Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Już dawno zauważyłem że ten temat powinien nazywać się wzrost cen pszenicy. A wtedy Ty i Stasio dostaniecie bana za pisanie nie na temat :)

A w temacie sprzedane pszenżyto po 810 brutto znajomemu hodowcy. Jęczmień jak załaduje po 880 mam zgodzony południowa wlkp. Ja z hodowlą powiedziałem pas na szcżęscie

Widzisz takie czasy nadeszły ,jeden osioł wkleja  2 linki że zboże tanieje na giełdach a za chwilę pisze że ceny matifu nic nie mają wspólnego z cenami w kraju .Drugi zaś widzi że w kraju jest zboża opór ( i tak zresztą pisze ) ale prowadzi skup zbóż na agrofoto  😂😂😂  Wesoło tutaj teraz mamy nie to parę lat do tyłu 😊

Edytowane przez lonoh
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Co nie zmienia faktu że spada szybko, a rośnie powoli.

Z 3 euro wzrostu zostało już tylko 1,75

• 0
Opublikowano

2 minuty temu, Agrest napisał:

Co nie zmienia faktu że spada szybko, a rośnie powoli.

Z 3 euro wzrostu zostało już tylko 1,75 

A zanim giełdę zamkną, moze sie jeszcze zrobic czerwono.

Ostatnio tam cos bardzo nerwowo, wiec wszystko mozliwe

• 0
Opublikowano

Co jest złego w tym, ze chce sprzedac swój towar w jak najlepszej cenie?

B ja nie wiem.

A obserwacja rynków pozwala mi podjac decyzje czy juz sprzedawac czy poczekac.

I jak napisałem pare dni temu w tym temacie w zeszły czwartek jak jeszcze ceny były dobre (a matiff juz kolejny dzien szedł na dól i zblizał sie do 200) szybko poszedłem do młyna, podpisałem umowe i teraz wywoze za lepsza stawke.

Dzieki temu, ze zerkałem na matiff jestem pare tysi do przodu. To źle?

• 0
Opublikowano

kto ma problemy z ciśnieniem niech za rolnictwo się nie zabiera albo dla zdrowia rzuci i idzie na etat - tam pieniążki w miare na stałym poziomie.  Rozumiem że każdy chce wycisnąć jak najwiecej i sie spina jak słyszy czyta teksty ceny w dół . poza tym sprzedawałem troche pszeńżyta na potrzeby i jeden pośrednik zasypany po bramy - mówie mu słaby obrót masz kolego a on mi na to  - "zarabiam własnie czekając na lepsze ceny" wiec poturlałem do drugiego a tu jeden ciągnik  (ale tłok) i przychodzi koszowy i mówi że "kończy się miejsce zostaje tylko jeden bin na przesypywanie rzepaku" - wniosek nie palą się z odsprzedażą albo zapotrzebowania nie ma. cena 10 pln w dół niby spadek jest i pytają czy jeszcze nie mam.....?  cierpliwości ceny wrócą a może będą nieco wyższe jeszcze.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Kazik80 napisał:

U nas też delikatny spadek.  Pszenica paszowa 810 zł netto, pszenżyto 760 zł, jęczmień 810 zł.

cZYLI CENA TAKA JAK WŻNIWA OJ BAJKOPISARZE GDZIE TE BRAKI TOWARU NIE POTRAFICIE SIĘ PRZYZNAĆ DO BŁĘDU NO ALE ZBOŻOWCY TAK MAJĄ DZIŚGOŚĆ DZWONI ŻE PO 800 SPRZEDA BO MA FAKTURĘ ZA NAWOZY DO ZAPŁATY MÓWIĘ 750 MOGĘ DAĆ

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, magnum123 napisał:

Ja jak czytam o cenach pszenicy to już omijam wypowiedzi osoby o nicku staszek. szkoda zwyczajnie czasu. Teraz konkret. Pszenica sprzedana w tym tygodniu po 888 brutto czyli 830 netto. w tym samym punkcie pasza 800 zł netto 856 brutto. w innym punkcie pasza 835 brutto. Ruch b duży. Wszedzie spadek ceny o 10 zł netto w porównaniu do 2 tygodni wczesniej.

Czyli cena ze żniw smutne,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

cZYLI CENA TAKA JAK WŻNIWA OJ BAJKOPISARZE GDZIE TE BRAKI TOWARU NIE POTRAFICIE SIĘ PRZYZNAĆ DO BŁĘDU NO ALE ZBOŻOWCY TAK MAJĄ DZIŚGOŚĆ DZWONI ŻE PO 800 SPRZEDA BO MA FAKTURĘ ZA NAWOZY DO ZAPŁATY MÓWIĘ 750 MOGĘ DAĆ

Sprzedawałem tuż przed żniwami pszenicę konsumpcyjną z zbiorów 2017 po 730 zł, teraz paszowa bez targów jest po 810 zł więc przestań się ośmieszać.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Czyli cena ze żniw smutne,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Idioto kolega @magnum miesza w okolicach Wrocławia i tutaj w zniwa ciezko było 700netto dostać, to jaka cena ja w zniwa? Chłopak zarobił 130zł na tonie a ty piszesz głupoty,tobie to ten swiński gnój to juz całkiem mozg wyjarał

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, staszek131415 napisał:

Gdyby miał więcej niż 500 kg tej pszenicy to nająłby auto i wywiózł do wlkp zamiast babrać się z takim cebularzem jak ty.

• 0
Opublikowano

Dlaczego kłamaliście  pół roku temu z tych samych powodów co teraz ?

• 0
Opublikowano

I tu Wiesiek uderzyłeś w sedno sprawy że handluje się zbożem które realnie powinien zbywający mieć a na giełdach handlują tylko teorią . Jak by tak wszystko policzyć to się nawet okaże że mniej jest osób produkujących realnie zboża na świecie niż samych osób żyjących z handlu tymże zbożem , masa pośredników , analityków , spekulantów , manipulantów, maklerów , giełd itd. powodują że ich głos jest bardziej słyszalny w propagandzie bo producent nie ma czasu i pieniędzy na takie rozgrywki .

Jak to w starym przysłowiu : Lepiej deko zahandlować niż kilogram wypracować .   

Jakoś wcześniej można było to pogodzić bo rolnik mógł przeżyć ze swojej pracy a dziś podliczą go co do grosza a jak grosza zabraknie to stwierdzenie że nie wydajny, nie efektywny a jak przyjdzie anomalia pogodowa lub klęska  to rady :trzeba było się ubezpieczyć , trzeba było zmeliorować , trzeba było oszacować , trzeba było lepiej się obliczyć a najlepiej liczyć na państwo i na jego jałmużnę i to widzi misie IUNG zadecyduje jaka była pogoda a nie realny stan a najlepiej weź kredyt i zmień pracę :) .

My tu gadu gadu a tu EL NINIO powraca , jak się sprawdzi to za rok znów ponarzekam :)

• Like 2
  • 0
Opublikowano

O to może w końcu kolega Krystian zapasów się pozbędzie bo on niżej 900 sprzedawał nie będzie a to może być dopiero w 2024 rok

3 godziny temu, nunu85 napisał:

co za pieprzenie.

Tak samo jak twoje świnie zależą od giełdy w Niemczech, tak pszenica i rzepak idą ściśle wg cen na Paryskim Matiffie, nie ważne, czego byś nie napisał.

I powiem tak.

To nie jest tak, ze ludzie ruszyli wiec cena spadła.

Najpierw spadła cena na matiffie (lawina obnizek ruszyła z dniem, jak przekroczona została magiczna granica 200e), potem czesc rolników którzy go na bieżaco obserwuja szybko zaczeli wywozic, póki cena w skupie stara, no i za pare dni skupy/młyny miały z dwóch stron (giełda plus wzmozony ruch) parcie na obnizke cen, co też uczyniły.

Ot mechanizmy rynkowe.

Bzdura zawież swoje zboża czy rzepak i niech Ci ktoś da cenę z Matifu podobnie świnie na niemieckiej giełdzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v