Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi dziś przywieźli 1500l po 4,69 i też coś z tym rejestrowaniem  było.Tata odebrał i instrukcje na kilku kartkach co i jak z info od kierowcy,że 2 tygodnie jest na ogarnięcie tego.

Opublikowano (edytowane)

tekst ze strony puecs.gov.pl  Rolnika niewpisanego do ewidencji CEIDG, który prowadzi działalność rolniczą nie można uznać za podmiot objęty ustawowymi obowiązkami, a przewóz towaru do takiej osoby nie podlega zgłoszeniu. 

Osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej, w tym np. rolnicy nie zostały objęte ustawą o systemie monitorowania drogowego przewozu towarów, tj. nie podlegają obowiązkom wynikającym z tej ustawy.

Edytowane przez przekręt
  • Like 4
Opublikowano

Co do tego systemu PUESC.

Moj dostawca paliwa mówi tak:

Jak ktos jest rolnikiem na VAT, to musi sie tam logowac i zdobyc ten rozszerzony dostęp. Właśnie sie z tym bawie juz trzeci dzien i jestem blizej konca niz poczatku.

Ale troche pracy z tym jest (duzo ułatwia, jak ktos ma konto w banku z dostepem internetowym, to tam zyskuje przez bank autoryzacje i nie trzeba nigdzie ani do gminy ani do skabówki chodzic osobiście).

JAk ktos sie nie rozlicza z VATu, to go ten obowiazek omija.

Dnia 19.06.2019 o 11:15, HANK napisał:

ja w tym puesc musiałem zarejestrować się ju ż ze 2 lata temu

to ja tez.

ALe mamy dostęp podstawowy. Musimy zdobyć rozszerzony, wiec nie ominie Cie kolejne załatwianie.

JAk wspomniałem wyzej- o ile masz konto w banku z dostepem internetowym, to zrobisz to bez wychodzenia z domu, przez komputer.

Opublikowano
12 godzin temu, piotrkrk25 napisał:

Co to za młynek? Ja kilka dni temu brałem w Falko Oil B0 po 4,73

dobra cena przy 1000 litrów? bo ja mam w planach brać 500 litrów.

Można dodać dwie faktury do dwóch gmin na zwrot akcyzy za olej napędowy jeśli mi pójdzie tu połowe zakupionego paliwa i tam prawie połowe?

Opublikowano

Cena za 1000l. b7 mieli po 4,68, a co do faktur to najlepiej mieć odrębną fakturę do każdej gminy, ale jakbyś nawet miał całe paliwo na jednej fakturze to i tak gmina nie ma podstaw do odmowy, jedynie pewnie wtedy trzeba by było dodać jakieś oświadczenie ile paliwa z danej faktury dajesz do rozliczenia w danej gminie.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, MariuszKlim napisał:

a wiesz czy Falko leje do zwykłych beczek? bo w młynku niema problemu

Ja leję do dwupłaszczowego. O numer zbiornika nikt mnie nie pytał, ale do systemu sent musiałem się zalogować i potwierdzić zamówienie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      kontynuacja wątku: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88234-ceny-paliw-2016/page-27?do=findComment&comment=1998096

Jak tam ceny w hurcie wraz z nowym rokiem?
  • Dodaj nową pozycję...
v