Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

droga wiepszowina może  zwiekszyć zapotrzebowanie na wołowine .

nie w polsce wołowina w sklepach ok 40 zł to wieprzowina jeszcze 2 razy tańsza jest

Opublikowano (edytowane)

Jak na razie to na drób .

I co to jest wiepszowina ?🧐

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Zakłady przewidziały i zaplanowała wszystko.tylko jednego nie,tego że ludzie się wk***ia i rzucą opas w pizdu. Za pół roku i polecą łby na ubojniach

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
1 minutę temu, bobienko napisał:

Zakłady przewidziały i zaplanowała wszystko.tylko jednego nie,tego że ludzie się wk***ia i rzucą opad w pizdu. Za pół roku i polecą łby na ubojniach

bobienko wtedy ludziszka będą chcieli wstawiać byki  wtedy cielaki pójdą tak w góre ze paradoksalnie bydła będzie brakować a cielaków i tak nic  nikt  nie kupi

Opublikowano
2 godziny temu, debrzyna napisał:

A co do ceny to mnie zaproponował za HH tyle co za Hf 6,8

Czyste HH?

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

bobienko wtedy ludziszka będą chcieli wstawiać byki  wtedy cielaki pójdą tak w góre ze paradoksalnie bydła będzie brakować a cielaków i tak nic  nikt  nie kupi

Będzie tak jak ze świnkami,cała tą podwyżkę pochłoną warchlak.zarabiają Ci w cyklu zamkniętym,a w bydlę będzie tak ze zarobi ten kto będzie miał mamki i opasał na ciężkie albo eksport.kupowanie cielaków nie będzie miało żadnego sensu.

Opublikowano

jak cena by wzrosła  to handlarze wywalą takie ceny za cielaki  ze spodnie z tyłka zjadą już teraz na fb ceny są nie z tej ziemi 

Opublikowano

Kanalia napisał swoje koszty, reszta jakoś siedzi cicho. Ja też od dzieciaka uważałem, że robię dobry biznes na hodowli - świnie/opasy/krowy...Teraz zacząłem w końcu liczyć. I wiem, że KANALIA ma rację. Przecież to, że Jarek uważa, że się rozwija, to nie jest zasługą hodowli. Wystarczy obsiać pole burakiem/rzepakiem/pszenicą czy obsadzić ziemniakiem i kasa też jest. W dobie bardzo drogiej roboczogodziny hodowla staje się nieopłacalna. Niestety. Oczywiście, na 5 klasie czy na trudnym terenie trzeba się z tym męczyć, ale w pozostałych przypadkach nie warto. Szkoda życia. Mi szkoda tych lat, znajomi lekką pracą zdobyli więcej. Hodowla to nie wszystko. Też sobie wmawiaĺem, że to lubię, że to hobby, a tak naprawdę to gówno prawda. Oszukiwanie samego siebie. Żałuję, że wcześniej nie spierd....na etat...

Opublikowano
1 godzinę temu, kanalia36 napisał:

To twoja sprawa  sołtys  ja podpieram się danymi wyliczeniami nie sloganami 

Nie wiem co Wy chcecie od kanalii .. Ja bym chciał zobaczyc wasze wyliczenia odnośnie opasu HFa .. Pieprzycie że chłop gada bzdury itp a prawda jest taka że ludzie trzymają Haefczaki zdechlaki , dostaną 6,5 brutto i są na zero .. No rozrzutnik gnoju zostanie .. Ciekawe jak nam dopłaty zabiorą co będziecie pisać .. Chłop jest sfrustrowany to racja ale nie pie...cie że się opłaca opasac HFy .. Chyba że ktoś jest debilem albo nie ma co robić z paszą i nie ma pomysłu na siebie aby jakiś godny pieniądz mu został .. 

Opublikowano
17 minut temu, ramzesss napisał:

dziś sprzedane 7 sztuk hf średnia waga 680kg po 7,30brutto, podlaskie 

Kto tak ładnie zapłacił.? Może i Mi by oborę posprzatali

Opublikowano (edytowane)

Takie chlopki ( wyrwane ze wsi) nastawiają domków na działeczkach i później Państwo udają. Uważam że nie ma co się wstydzić skąd się pochodzi a niektórzy mają z tym problemy i robią je rolnikom...Druga sprawa to nie każdy lubi lizać dupsko przełożonym!

Edytowane przez wojak1986
poprawka
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kanalia napisał swoje koszty, reszta jakoś siedzi cicho. Ja też od dzieciaka uważałem, że robię dobry biznes na hodowli - świnie/opasy/krowy...Teraz zacząłem w końcu liczyć. I wiem, że KANALIA ma rację. Przecież to, że Jarek uważa, że się rozwija, to nie jest zasługą hodowli. Wystarczy obsiać pole burakiem/rzepakiem/pszenicą czy obsadzić ziemniakiem i kasa też jest. W dobie bardzo drogiej roboczogodziny hodowla staje się nieopłacalna. Niestety. Oczywiście, na 5 klasie czy na trudnym terenie trzeba się z tym męczyć, ale w pozostałych przypadkach nie warto. Szkoda życia. Mi szkoda tych lat, znajomi lekką pracą zdobyli więcej. Hodowla to nie wszystko. Też sobie wmawiaĺem, że to lubię, że to hobby, a tak naprawdę to gówno prawda. Oszukiwanie samego siebie. Żałuję, że wcześniej nie spierd....na etat...

Najmocniej przepraszam ale SPIER... Teraz!!! 

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

jak cena by wzrosła  to handlarze wywalą takie ceny za cielaki  ze spodnie z tyłka zjadą już teraz na fb ceny są nie z tej ziemi 

Dlatego trzeba nawiązać stałą współpracę między rolnikami.  W każdej branży jest gorka i dołek.  Nie handluje z osobami co jak jest cena na byki to dzwonią codziennie i się dopytuja  czy jest jakiś cielak a jak nie idzie byk to nie odbierają telefonów.  Mam stałego odbiorcę który bierze wszystko i nie ważne czy jest sezon dopłat,  czy za byka dobrze płacą,  lub cena za byka jest na dnie to zawsze cielaki idą w tej samej cenie.  Dla mnie jest to niewyobrażalne jak ktoś pisał że miesięczne cielaki sprzedaje po 150-250 zł.  Ja tygodniowe krzyżówki simxhf sprzedaje po 600-800 zł zależnie od wielkości.  I nie interesuje mnie to czy on w sezonie dopłat weźmie za niego 1200 zł czy w kryzysie wyjdzie na zero lub trzyma go dla siebie licząc że cena za byka za rok czy dwa pójdzie do góry.  Handlujemy już tak koło 4 lat i każdy zadowolony.  

Opublikowano
8 minut temu, Berthold napisał:

Najmocniej przepraszam ale SPIER... Teraz!!! 

😁 Po co te emocje. Skoro Ci się opłaca, to Kolego pracuj. Może masz lepszą rękę.

Opublikowano
5 minut temu, mk9422 napisał:

Dlatego trzeba nawiązać stałą współpracę między rolnikami.  W każdej branży jest gorka i dołek.  Nie handluje z osobami co jak jest cena na byki to dzwonią codziennie i się dopytuja  czy jest jakiś cielak a jak nie idzie byk to nie odbierają telefonów.  Mam stałego odbiorcę który bierze wszystko i nie ważne czy jest sezon dopłat,  czy za byka dobrze płacą,  lub cena za byka jest na dnie to zawsze cielaki idą w tej samej cenie.  Dla mnie jest to niewyobrażalne jak ktoś pisał że miesięczne cielaki sprzedaje po 150-250 zł.  Ja tygodniowe krzyżówki simxhf sprzedaje po 600-800 zł zależnie od wielkości.  I nie interesuje mnie to czy on w sezonie dopłat weźmie za niego 1200 zł czy w kryzysie wyjdzie na zero lub trzyma go dla siebie licząc że cena za byka za rok czy dwa pójdzie do góry.  Handlujemy już tak koło 4 lat i każdy zadowolony.  

Nie wiem z jakiego rejonu jesteś ale przywołana przez ciebie cena za takie mieszance jest bardzo dobra... Dla kupującego 😎😎😎

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v