Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Yoda napisał:

Idą za granice w cenie adekwatnej do jakości :) polski handlarz do Czech opychał leżaki jako argentyńskie mięso także jak to mówi przysłowie Polak potrafi.

A z tym przysłowiem to się zgodzę bez dyskusji😁

Opublikowano
5 minut temu, Yoda napisał:

Po rozmowie z zootechnikiem ze związku wiem, że ludzie idą mocno w angusy i herefordy.Dlaczego? Bo każdy liczyć powoli potrafi i na dobre mięso w przyszłości będzie zbyt.

Też brałem pod uwagę i te rasy , aczkolwiek nie było do kupienia jałówek cielnych .. Pozyjemy ,zobaczymy jak z LM będzie wychodziło ..

Opublikowano
44 minuty temu, Kentar napisał:

Mistrzu, krowa jakos mocno z ceny nie spadla, po prostu wczesniej musiales miec slabsze krowy.

Zależy u kogo :) kiedyś odbierał od nas krowy pewien handlarz który od lat narzekał że wszystko tanieje ;)

Opublikowano

Yoda a waga odsadzeniowa ile? dokarmiane oddzielnie cielaki czy tylko mleko? ja doskonale Cię rozumiem, najważniejsze jest to co nam zostanie w kieszeni a nie to że drogo sprzedamy a koszty to 90% ceny :) i jak możesz zdradzić kto jest odbiorca? bo ja też z lubuskiego, powiat z ASFu znany teraz :D

Opublikowano

Około 240-250kg pojechaly koło Babimostu.

tomaszmab napisał:

5 minut temu, Yoda napisał:

Po rozmowie z zootechnikiem ze związku wiem, że ludzie idą mocno w angusy i herefordy.Dlaczego? Bo każdy liczyć powoli potrafi i na dobre mięso w przyszłości będzie zbyt.

Też brałem pod uwagę i te rasy , aczkolwiek nie było do kupienia jałówek cielnych .. Pozyjemy ,zobaczymy jak z LM będzie wychodziło ..

Masz odpowiedź. Kup dzisiaj 50 Jałowek angusa lub HH... a wejdziedz na olx to LM pełno.

Opublikowano
37 minut temu, Yoda napisał:

Ja mam stado na teraz 120 sztuk na łące, ogarniam je sam.

A co one tam teraz jedzą?

Opublikowano (edytowane)

Trawę pewnie ;) , w tym roku jak nie bedzie mrozu mogą siedzieć jeszcze ze 2 tygodnie. raz dziennie dostaja dodatkowo balot 180 siana. rok temu na zimowisko przyszły 7 grudnia, w tym roku mam wiecej trawy jak rok temu o tej porze bo ciągle ciepło.

55 minut temu, debrzyna napisał:

A czy dałbyś rade gdyby było w oborze ?

Jakby to była obora za pół bańki, paszowóz i sprzęt do wywożenia gnoju to pewnie tak ale nie mam zamiaru do emerytury spłacać kredytów, żeby mieć lepszą oborę i sprzęt jak sąsiedzi.

Edytowane przez Yoda
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Yoda napisał:

Trawę pewnie ;) , w tym roku jak nie bedzie mrozu mogą siedzieć jeszcze ze 2 tygodnie. raz dziennie dostaja dodatkowo balot 180 siana. rok temu na zimowisko przyszły 7 grudnia, w tym roku mam wiecej trawy jak rok temu o tej porze bo ciągle ciepło.

Jakby to była obora za pół bańki, paszowóz i sprzęt do wywożenia gnoju to pewnie tak ale nie mam zamiaru do emerytury spłacać kredytów, żeby mieć lepszą oborę i sprzęt jak sąsiedzi.

Nie wiem czy dałbyś radę..do robienia kiszonkę też sam jesteś?

Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał:

Obora na 120 sztuk za pół bańki? Przemnożyć to powinieneś razy 4 😂

Zależy kto jakie ma wymagania. jeden jeździ Dusterem, drugi Hummerem. Jedno i drugie słuzy do wożenia d*py z punktu A do punktu B tylko jeden kosztuje tyle co 5 innych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v