Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tomaszmab napisał:

49 minut temu, Yoda napisał:

Sa tańsze niż LM ale koszt wyprodukowania odsada z hereforda jak ma się pastwiska jest dużo niższy.

A jak z wagą odsadkow ? Bo jak jak byłem u hodowcy który miał 100 % HH to odsadki 6-8 miesięczne ważyły może po 200 kg. Czy to norma czy coś nie tak u niego bylo? Dodam że matki były duże myślę że miały około 650-700 kg.. Wywnioskowalem że chyba mlecznosc słaba 

Docelowa waga odsada to 250 kg. Powyżej cena jest niższa więc po co ładować w krowę zarcia żeby miała więcej mleka? Włoch za odsadka LM też najlepiej zapłaci właśnie w takiej wadze. Sam kiedyś miałem krowy SM co na jesieni miały odsadki po 400kg ale jak usiadlem i policzylem to się okazało że nie tędy droga.

Opublikowano
tomaszmab napisał:

49 minut temu, Yoda napisał:

Sa tańsze niż LM ale koszt wyprodukowania odsada z hereforda jak ma się pastwiska jest dużo niższy.

A jak z wagą odsadkow ? Bo jak jak byłem u hodowcy który miał 100 % HH to odsadki 6-8 miesięczne ważyły może po 200 kg. Czy to norma czy coś nie tak u niego bylo? Dodam że matki były duże myślę że miały około 650-700 kg.. Wywnioskowalem że chyba mlecznosc słaba 

To slabiutka waga jak na 6-8 miesięcy. Minimum powinny mieć w okolicach +300kg

Opublikowano

qr** mać, skąd Wy jesteście, że blokujecie samochody, zamykacie bramy, trzymacie auta po 36 godzin? To normalna kpina. U mnie przyjeżdża od lat jeden kupujący, może daje średnio, ale przelew zawsze przed upływem 2 tygodni, pomagam zawsze przy załadunku, po robocie papiery, kawa, chwila rozmowy. Po ludzku. A Wy jak w latach 50-ch w kieleckiem. DRAMAT.

Opublikowano

Do mnie od 2 lat trafia ten sam kupiec, dwóch braci, zawsze sie pośmiejemy, wypijemy kawe, cena normalna bez szału ani w jedna ani w druga, sami zaproponowali ogolna wagę bo jak to stwierdzili waż k**wa 12 sztuk po kolei a tak idą wszystkie razem chętnie (jadę zawsze za nimi, w bliskiej okolicy 3 wagi, żeby nikt nie powiedział ze wylewają wode z auta) ładują oni, ja, ojciec, kasa zawsze tego samego dnia wieczorem na koncie, nieraz następnego do południa. Mój kuzyn zawsze dostaje lepszą cenę za byki, kiedyś odstawiałam do jego kupującego ale jak miałem 12 sztuk z luzu i zaproponowałem  że ważymy na pusto i po załadunku i koleś miał duże opory to zaświeciła sie żaróweczka i 12 sztuk wzięli ci dwaj bracia.

No i skitka 7% łańcuch a 6% z luzu

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Yoda napisał:

Docelowa waga odsada to 250 kg. Powyżej cena jest niższa więc po co ładować w krowę zarcia żeby miała więcej mleka? Włoch za odsadka LM też najlepiej zapłaci właśnie w takiej wadze. Sam kiedyś miałem krowy SM co na jesieni miały odsadki po 400kg ale jak usiadlem i policzylem to się okazało że nie tędy droga.

No a jak z płodnością u HH w takich warunkach jak u Ciebie ?

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
tomaszmab napisał:

4 godziny temu, Yoda napisał:

No a jak z płodnością u HH w takich warunkach jak u Ciebie ?

5 lat konsekwentnej eliminacji sztuk które ciela się rzadziej niż co 12-13 i mam płodność prawie 100%. Wcześniej miałem LM to na takim samym żywieniu i w tych samych warunkach było max 70%, nie mówiąc już o problemach ocieleniowych i agresji samych krów po porodzie.

Opublikowano
5 godzin temu, TomiAgroKujawy napisał:

qr** mać, skąd Wy jesteście, że blokujecie samochody, zamykacie bramy, trzymacie auta po 36 godzin? To normalna kpina. U mnie przyjeżdża od lat jeden kupujący, może daje średnio, ale przelew zawsze przed upływem 2 tygodni, pomagam zawsze przy załadunku, po robocie papiery, kawa, chwila rozmowy. Po ludzku. A Wy jak w latach 50-ch w kieleckiem. DRAMAT.

Z Polski jesteśmy kolego, z Polski...!!! 

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kolego w kieleckim takiej bandziorki niema, skupujących więcej jak bydła, tu nikt nie rygluje bram przed wyjazdem. Z tego co zauważyłem na forum to największa patologia jest w Wielkopolsce, każdy każdego chce wydymać bez mydła.

• Haha 1
Opublikowano

W ogóle temat zaśmiecony jest przez pierdzielenie cwaniaczków, którzy wynoszą kupującego na widłach itd. Etatowy to niejaki Sołtys. Wszystko wie najlepiej, zna wszystkich handlarzy, wszystkich r...cha, jego nikt, wybicia 65% i przedpłata na konto + francuz z połykiem. Dramat. Temat na bardzo niskim poziomie, ludzie w innych rozmawiają po ludzku,  a tu spęd dziadostwa, pieprzenie wyssane z palca o spuszczaniu wody z auta podczas jazdy, o 7 netto za hf, o gnaniu handlarzy widłami itd. Cuda na kiju. 

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał:

a Wiesz skąd w wlkp jest najwięcej skupujących?

Nie znam statystyk gdzie i kto skupuje najwięcej, ale według forum to to największa patologia to największa ubojnia w Polsce w Wielkopolsce i inne i skupiający pośrednicy z wielkopolski, z tamtych okolic największe problemy z kasą, a właściwie to jej brak. U nas problemu z kasą niema , nawet jak masz wage.

Opublikowano
14 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

W ogóle temat zaśmiecony jest przez pierdzielenie cwaniaczków, którzy wynoszą kupującego na widłach itd. Etatowy to niejaki Sołtys. Wszystko wie najlepiej, zna wszystkich handlarzy, wszystkich r...cha, jego nikt, wybicia 65% i przedpłata na konto + francuz z połykiem. Dramat. Temat na bardzo niskim poziomie, ludzie w innych rozmawiają po ludzku,  a tu spęd dziadostwa, pieprzenie wyssane z palca o spuszczaniu wody z auta podczas jazdy, o 7 netto za hf, o gnaniu handlarzy widłami itd. Cuda na kiju. 

No niestety tak to wyglada w wielkopolsce. Co do spuszczania wody to bardzo popularny proceder dla pewnej firmy ktorej juz chyba nie ma ze Zdun. 

Co do nie wyplacania kasy tez sie sporo nasluchalem, sam raz tez juz bylem pod kreska jak pewien duzy dostawca Biernackiego mi wisial prawie 3 miesiace kase i nie za 1 byka a cale auto. 

Sam Biernacki wyplaca jak wyplaca wiadomo ale przynajmniej wybicia sa na uczciwym poziomie a sami kierowcy tez bardzo w porządku bo nie mialem sytuacji jeszcze zeby robili problemy z zaladunkiem itp.

Co do innych firm jeżdżących w terenie to mozna by ksiazki pisac

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, juzek89 napisał:

Kolego w kieleckim takiej bandziorki niema, skupujących więcej jak bydła, tu nikt nie rygluje bram przed wyjazdem. Z tego co zauważyłem na forum to największa patologia jest w Wielkopolsce, każdy każdego chce wydymać bez mydła.

Bo w kieleckim każdy że scyzorykiem chodzi... 😁😁😉

57 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Kto ty jesteś - Polak mały, wielki cwaniak - nie do wiary. Myślę że właśnie ty jesteś handlarzem, i masz sporo za uszami... 

• Haha 1
Opublikowano

Żaden ze mnie handlarz. Tylko gdybym miał tak sprzedawać, jak niektórzy to opisują, to pier**l...bym to w cholerę. 

Opublikowano
2 godziny temu, TomiAgroKujawy napisał:

Żaden ze mnie handlarz. Tylko gdybym miał tak sprzedawać, jak niektórzy to opisują, to pier**l...bym to w cholerę. 

są ludzie którzy to po prostu lubia....a jeśli chodzi o handlarzy to raz by Ci jeden nie zapłacił i już byś na nich zupełnie inaczej patrzył;)

Opublikowano
12 godzin temu, TomiAgroKujawy napisał:

Tomi dlatego  ja to pierdziele własnie))))))

Ale niestety wielkopolska to zagłębie złodziei , ale jak ma być inaczej  skoro potentat na tym terenie miesiącami nie płaci  a i od paru ludzi słysze ze na wadze jak na żywą kierowcy lubią przekręcić rolnika. To dlaczego handlarze mają  robić inaczej??? do tego całkowity zlew prokurator sadów i policji za oszustwa i kradzieże. Masz przykład Waleński- Pięta od lat kradną pod różnymi nazwami firm, opisują ich w gazetach, forach a oni jakgdyby nigdy nic na FB się reklamują sam powiec czy nie chronił byś swojego majątku i pracy widłami???? 

Tu kupujesz cielaka handlarz chce cie wydymać, sprzedajesz na cenie najniższe w polsce kolejne dymanie, potem negocjacja skity- 8 % standard kolejne dymanie, potem waga kolejna próba dymania a na końcu ci jeszcze nie zapłacą  albo po wielu miesiącach, dlatego ludzie bronia sie jak mogą.

5 minut temu, Sokol2 napisał:

dzisiaj oferta za hf od Biernackiego 6,8 netto kasa na termin... Podziekowałem i wezmie murawski po 6,7

Murawski wszystko pięknie i ładnie ale chudnięcie u nich byka o 100 kg to standard.

Opublikowano
3 minuty temu, Sokol2 napisał:

waga moja

kasa na drugi dzień jak fakturę ksiegowa wysle

ok. 

oni są wypłacalni ale waga ich to pewne krojenie ale jak waga twoja to super 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v