Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
53 minuty temu, jacus napisał:

bydlo spod rafinerii to chyba ma specjalne wlasciwosci zdrowotne ??? ??? te pola pod cmentarzem miejskim to twoje ?? znajomy na debowej mial kiedys barany

bylem w piatek na ubojni bydla ale nie zapytalem o ceny- juz nie mam co sprzedac..........

definitywnie pozbyłes się rogatego dziadostwa???

Opublikowano
5 godzin temu, Kentar napisał:

Dlatego az zapytalem w jakich partiach sprzedaje bydlo. W ZYCIU nie mialem takiej sytuacji, ze mnie ktos trzyma na podworku az kasa wejdzie. Znajomi handlarze tez nie.

To w du... Byłeś i za przeproszeniem gó... Widziałeś, wszyscy w moich stronach tak robią, jakoś ty mi się dwa lata do chodowli nie dokladasz, czemu ja czy ktoś inny ma cie sponsorować, kto chce handlować musi mieć kasę,  sprzedaje zawsze pełny samochód, zawsze za kasę, i daj tak panie Boże dalej... 

• Like 1
Opublikowano

Gdzie mozna anulowac przelew do godziny? Pierwsze slysze. Ogolem PEWNE jest to, ze masz godziny przelewow wychodzacych. Np ja mam 10,12,15,17. Jak wysle o 9.59 to na pewno nie mam szansy go anulowac o 10;01 nawet jesli jakims cudem jest opcja anulowania.

w sbl w weekend nawet do godziny idzie anulować

Dlatego az zapytalem w jakich partiach sprzedaje bydlo. W ZYCIU nie mialem takiej sytuacji, ze mnie ktos trzyma na podworku az kasa wejdzie. Znajomi handlarze tez nie.

w duzej partii nieraz biernaty czekali po kilka godzin, ostatnio u znajomych-pisałem o tym ok 36h stał

4 godziny temu, AdamRo napisał:

Ursus. A takich co za dopisanie 30 kg biorą stówke jak traktujesz ?

Tak samo jak tych co chcieliby mnie jebnąć na wadze

a tak w ogóle to wiesz skąd te 30 kg sie wzięło oczywiście

4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Małym dzieciakom żeby spały kiedyś dawano wywar z główek maku 😏A dziś mówią że to narkotyk 😊

Babcia mi o tym opowiadała

• Thanks 1
Opublikowano

gdy handlarze dzwonili z ofertami tanich cielat-po wybuchu wiadomej afery- to mnie troche podrywalo do powrotu ale z uwagi na to ze mam silna wole i samozaparcie-nie pozwolilem  przywozic😛 nawet mialem pod brama auto ,ale nie dalem sie....choc nie wykluczam niczego budynek,laki i pastwiska zostaly. to ciezkie ily trudne do uprawy, nie mam natchnienia ich orac i uprawiac-jak pomysle ze za godzine na terenowych biegach 30 arow zaoram a agregatem to i z 4 razy trzeba przejecha,to wymiekam...

Opublikowano
10 minut temu, Berthold napisał:

To w du... Byłeś i za przeproszeniem gó... Widziałeś, wszyscy w moich stronach tak robią, jakoś ty mi się dwa lata do chodowli nie dokladasz, czemu ja czy ktoś inny ma cie sponsorować, kto chce handlować musi mieć kasę,  sprzedaje zawsze pełny samochód, zawsze za kasę, i daj tak panie Boże dalej... 

spróbuje tak sprzedać na WBC i powiem że samochód wyjedzie jak kasa bedzie na koncie 😄

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

spróbuje tak sprzedać na WBC i powiem że samochód wyjedzie jak kasa bedzie na koncie 😄

Uważaj!!! Bo Żeźnicy z tasakami ci na podwórek wjadą, żeby auto wyjechać mogło 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano

no ja na wbc.. Ocenione na oko ze tak powiem x srednie wybicie i zawyzona kwota o kilka tysi na konto. Po uboju fv i koncowe rozliczenie. Albo oddaje ja jak za duzo przelane albo oni doplacaja. 

Opublikowano

Biernackiego się nie wypuszcza z podwórka bez kasy bo jak już odjedzie a kasy nie ma  to będzie dopiero za 45-50 dni.

We wtorek ładuje 13 byków waga ogólna na koniec krowa na ich wagę a muszą wjechać na podwórek:D

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Berthold napisał:

I to podejście mi się podoba .. Jakby każdy tak podszedł do sprawy to pozbylibyśmy się kretaczy którzy nie mają kasy a biorą w obrot nasze bydło i na tym bydle z obrotu robią pieniądz .. 

Dnia 9.11.2019 o 18:10, Yoda napisał:

Słaba płodność na byle jakim żywieniu. Wymaga zimą raczej budynków, krowy są agresywne w stosunku do obsługujących.

Zależy co komu jest słabym, byle jakim żywieniem .. Dla mnie byle jakie żywienie to siano z łąk torfowych i kiszonka z kukurydzy .. wiosna, lato, jesień pastwisko ..

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
13 godzin temu, jacus napisał:

bydlo spod rafinerii to chyba ma specjalne wlasciwosci zdrowotne ??? ??? te pola pod cmentarzem miejskim to twoje ?? znajomy na debowej mial kiedys barany

bylem w piatek na ubojni bydla ale nie zapytalem o ceny- juz nie mam co sprzedac..........

Mnie konkretnie szukaj w Ligocie, myślę, że nie łapię się już na te specjalne właściwości zdrowotne 😁

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, wojak1986 napisał:

Na kiszonke z kuku i słabe siano to trzeba angusa, hereforda i sima...

Mowisz o mamkach .. ? Mam mamke SM 87,5 % z kartą ,oczywiście nie żółta i ona wg mnie jest wybredna i najchętniej to by żarła kiszonkę z kuku i śrutę .. słabe siano ma w d*pie i czeka cała dobę aż dostanie coś lepszego .. 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Yoda napisał:

Widocznie cena za odsada jest za wysoka skoro ludzie krowy kiszonka z kuku karmią...

Na zasuszeniu tylko słabe siano i trochę kukurydzy dostają teraz .. 

Kukurydza to najtansza pasza .. Nie wiem czy myślisz że jest droga czy jest tania .. Bo to co napisałeś może zostać odebrane dwuznacznie.. 

Opublikowano (edytowane)

Rolnik 7343 widziałem u Ciebie w galerii zetora z pługiem kverneland jaki to model tej 4x4 ?

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Yoda napisał:

Moje hh maja od kwietnia do grudnia pastwisko, zimą maja na łąke dowożone same siano. I tyle.

No rozumiem . To napewno tanio . Ale kiszonke z kukurydzy da się wyprodukować za 50-70zł / tona przy średnim płonie 50 t / ha. A wyprodukowanie beli siana średniej jakości myślę że kosztuje około 30 zł i waży około 250 kg . Na plus dochodzi to że nawet w suche lata kukurydza sobie radzi i potrafi przetrwać długie niedobory wody .. jest dość pewna roślina nawet na piachu 

W tym roku posialem 3,2 ha a na wiosnę posieje 5 ha. Gdybym nie posial kuku to cieniutko by było bo belek 130x120 po prasie kverneland taarup bardzo zbite wyszło średnio 15sztuk /ha 

Opublikowano
27 minut temu, Yoda napisał:

Moje hh maja od kwietnia do grudnia pastwisko, zimą maja na łąke dowożone same siano. I tyle.

jak ze sprzedaża u nas odsadka herforda ? bo chyba u nas mało ludzi przekonanych do odsadków 

Opublikowano

Ale chodzi mi bardziej o konkretną nazwę tego Pługa i model ?  Bo fajnie wygląda  i sobie zetorek daje rade wiec czegoś takiego szukam 

Opublikowano
DANDYS napisał:

27 minut temu, Yoda napisał:

jak ze sprzedaża u nas odsadka herforda ? bo chyba u nas mało ludzi przekonanych do odsadków 

Sa tańsze niż LM ale koszt wyprodukowania odsada z hereforda jak ma się pastwiska jest dużo niższy.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Yoda napisał:

Sa tańsze niż LM ale koszt wyprodukowania odsada z hereforda jak ma się pastwiska jest dużo niższy.

A jak z wagą odsadkow ? Bo jak jak byłem u hodowcy który miał 100 % HH to odsadki 6-8 miesięczne ważyły może po 200 kg. Czy to norma czy coś nie tak u niego bylo? Dodam że matki były duże myślę że miały około 650-700 kg.. Wywnioskowalem że chyba mlecznosc słaba 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v