Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi oto ze taki łepek skończy sgww i przyjedzie do mnie i się mądrzy, kim to nie jest i wo gule i to praktykant na stażu,pokory człowieku.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, AdamRo napisał:

Przeważnie handlarz dostaje mniej za kg na zakładzie niż dał rolnikowi. I wcale tym nie jest zaskoczony.

k**wa teraz to nie wiem jakiej reakcji użyć pod twoim komentarzem :/

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 minut temu, debrzyna napisał:

Tez sie pisze na szkolenie bo za 7,5 roku to po mnie śladu nie będzie  laughing2.gif

nie przesadzaj,jeszcze musimy pohandlować

4 minuty temu, AdamRo napisał:

Przeważnie handlarz dostaje mniej za kg na zakładzie niż dał rolnikowi. I wcale tym nie jest zaskoczony.

waga czyni cuda

• Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

k**wa teraz to nie wiem jakiej reakcji użyć pod twoim komentarzem :/

Sam pisałeś że zakład daje za byka max 7 i to brutto. Byle handlarzyna wstydzi się mówić taką cenę.

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, AdamRo napisał:

Sam pisałeś że zakład daje za byka max 7 i to brutto. Byle handlarzyna wstydzi się mówić taką cenę.

To fakt ale wiesz że to akurat najmniej płacąc zakład w okolicy

Opublikowano
2 minuty temu, AdamRo napisał:

Ale na brak bydła raczej nie narzeka, prawda ?

Zgadza się , spora kolejka na odbiór zwłaszcza byka bo jałówka i krowa w miare idą na bierząco

Opublikowano (edytowane)

Biernacki aktualne ceny z dzisiaj hf od 6.8 mieszaniec 7.3 wbc O klasa 12.60 R 12.90 

13  sztuk mam 9 hf 4 tak stwierdził przedstawiciel  mieszance po 7 zł  średnio waga ogólna ceny netto targuje na 7.10

Edytowane przez kaczus
Opublikowano

Nie mam pojęcia ale dobrze ze poszły do góry. U mnie te byki chcieli jeszcze dzisiaj wieczorem ładować żeby we wtorek od rana mogli bić. 450 sztuk na zakładzie żywych samych byków mogą pomieścić. Dam im jak zrobią mi przedpłatę. Do zakładu mam 25 km

Opublikowano
2 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Chodziło mi oto ze taki łepek skończy sgww i przyjedzie do mnie i się mądrzy, kim to nie jest i wo gule i to praktykant na stażu,pokory człowieku.

To jest komentarz pod moim adresem?

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

To fakt ale wiesz że to akurat najmniej płacąc zakład w okolicy

ZM Raków, MM 7,11 HF 6,2. U mnie w okolicy są zakłady które dają mniej od Rakowa i jeszcze trzeba im zawieść.

Opublikowano
9 minut temu, hobbysta82 napisał:

To jest komentarz pod moim adresem?

ZM Raków, MM 7,11 HF 6,2. U mnie w okolicy są zakłady które dają mniej od Rakowa i jeszcze trzeba im zawieść.

Zależy ile masz w sobie pokory?

Opublikowano
14 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Jeśli mogę coś zaproponować to po 1.może preparat kijowy nie mający z mlekiem dużo wspólnego, po 2. jeśli pił z wiadra mleko krowie to trzeba bylo przez kilka dni dosypywac po 100gramow preparatu i jednego dnia podać sam preparat, u mnie tak przechodzą i nawet biegunki nie ma przy przejściu. 

Proszek ok, fakt można to było zrobić stopniowo ale poszedł do grupowego i organizacyjnie było łatwiej.. mój błąd.

13 godzin temu, nikolas29 napisał:

I jak z porodami po inteligencie

Bez problemów. Albo same albo pomoc w normalnym stopniu bez wzywania pół wsi do pomocy. Raz musiałem przekręcić bo szła noga przednia razem z tylnimi ale to nie wina byka.

12 godzin temu, dsbh napisał:

Doił krowę czy pił mleko z wiadra ? Przestawiałem kiedyś cielaka z dojenia  smoka na pojenie z wiadra i za nic nie chciał pić. Ale samą wodę z wiadra pił bez problemu.

A spróbuj wiadro ze smokiem i smoka wsadzić do pyska i tak wtłaczać stopniowo ,tak jakby ssało dawkami.

Wszystko było trenowane, wiadro ze smokiem, po palcu z wiadra z ziemi i podnoszone pod pyszczek, butelka od dzieci, sonda, buteleczka i wlewanie, ruszanie zuchwą jak by ssał i multum kombinacji alpejskich. Jeden wielki taniec pingwina na szkle. 

Pił mleko od krowy z wiadra.

Wylizał trochę lizawki dziś 50gram soi trochę tresciwej 200ml. Glikolu przepił to pół litra wody i leży zadowolony. 

Obraził się...

8 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Weterynarze potrzebne ale to biznes jak każdy inny,nawet inseminacje to nasienie za 20zł a ty płacisz 80zł bo na droższym już marże musieli by brać mniejszą i przeważnie mają najtańsze.

Zrobiłbym sobie taki kurs na własny użytek.

A do czego Ci kurs odezwij się na priv mogę Ci pomóc żebyś sam to robił. Ja kursu nie mam a inseminuje sam.

Opublikowano
10 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Ja płacze? Dlaczego? Ja nie sprzedaje na żywą wagę a zresztą mniej więcej wiem jak płaca handlarze a po ile oddają na ubojnie bo mam dobrego znajomego co skupuje bydło.

Masz dobre LM i sprzedajesz na wbc na kraj zamiast na export na zywo za ponad 9zł netto? Gratuluje.

Opublikowano
Przed chwilą, Yoda napisał:

Masz dobre LM i sprzedajesz na wbc na kraj zamiast na export na zywo za ponad 9zł netto? Gratuluje.

Mam za małe ilości narazie zeby sprzedać na eksport i nikt nie przyjedzie do mnie po  szt... Wiec Jasiu nie martw sie bo juz dużo razy dzwonilem zeby poszły na eksport ale minimum musze miec 10szt czystego LM

Opublikowano

Nie moje krowy nie mój biznes, ale LM rasa najdroższa w produkcji i sprzedając na export masz przynajmniej 1,5zł więcej. A dobrego bydła brakuje, znam trochę ludzi co tym się zajmują i mowią, że sredniego bydła jest ale dobrego na export brakuje cały czas i cena sie trzyma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v