Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie wiem jaki masz towar ale slabe wybicie to jest krowa rama ledwo stojaca na nogach w klasie P, wybojowosc na zakladzie potem 33% a gospodarz sie pyta, czy po 5 netto dostanie. :)

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, kali2107 napisał:

sołtys daj znać czy 14 dnia kase dostaniesz.

u nich kasa zazwyczaj była na 14 dni roboczych.Coś się zmieniło?

7 minut temu, Berthold napisał:

Sołtys jakie byki klasowo i jaka skitka??? 

Byki w dobej R, skitka 5%

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

No też się dziwie że taka klasa. Krowa poszła bo rok czasu stała i nie zacieliła się. 

Zadzwoń do nich, powiedz że klasa jest za mała. Przyjeżdza przedtsawiciel z filmem z klasyfikacji i możesz negocjować.

Opublikowano
17 godzin temu, zkordalski napisał:

DąbPol na chwilę obecną ma12 zestawów  skupują od 50 do 150 sztuk na dzień jeśli chodzi o bydło ile tucznika nie wiem. Cena jedna z najniższych w okolicy ...I Ta waga magiczna  u tego co ma wagę so tylko raz  a jak już 2 to cena tak kiepska że szkoda gadać ale są i rolnicy którzy sobie chwalą mają cenę dość dobrą ale zawsze te byki jakieś nie wyrośnięte hhahah :D 

Waga faktycznie magiczna w zeszłym roku kolega przywiózł Byka do mnie na wagę i miał 701kg na drugi dzień na wadze dąbpolu już 649 kg., a moja waga jest legalizowana i na pewno pokazuje dobrze. 

Ja też sprzedałem do nich raz w dobrej cenie bo po negocjacji dopiero podstawilem swoją wagę i szły byki przez dwie wagi. 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, koses napisał:

Waga faktycznie magiczna w zeszłym roku kolega przywiózł Byka do mnie na wagę i miał 701kg na drugi dzień na wadze dąbpolu już 649 kg., a moja waga jest legalizowana i na pewno pokazuje dobrze. 

Ja też sprzedałem do nich raz w dobrej cenie bo po negocjacji dopiero podstawilem swoją wagę i szły byki przez dwie wagi. 

I co nie kłócil się z nimi.? Jak to się skończyło 

Opublikowano

W wiosce obok stary dziadek sprzedał  raz byka i każdy mu mówił że mało ważył. Więc dziadek zważył byka na wadze od kamieni przyjechali brakowało ponad 70 kg mówili że waga jest bardzo dobra ich że ma legalizację i że nie możliwe więc pojechali ważyć i na wadze już brakowało tylko 50 dalej się nie zgadzali pojechali na kolejną i kolejną że już różnica była tylko 20 kg a tyle to powiedzieli że błąd może być. Suma sumaru byka tak przegnali i przewieźli że wysral z siebie wszystko co miał wypocił i swoje udowodnili 

Opublikowano

To jest właśnie mentalność rolnika. Przyjeżdza handlarz, skubie na wadze 70kg a on jeszcze z nim jeździ pół dnia po wagach w całym powiecie. Waga się nie zgadza, byk z auta do obory i koniec handlu. To nie jest pewnie jedyny kupiec na planecie. Ja sprzedałem w tym roku pierwszy raz od 3 lat krowy do pośrednika. Jednak wolę bezpośrednio na zaklad.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

W wiosce obok stary dziadek sprzedał  raz byka i każdy mu mówił że mało ważył. Więc dziadek zważył byka na wadze od kamieni przyjechali brakowało ponad 70 kg mówili że waga jest bardzo dobra ich że ma legalizację i że nie możliwe więc pojechali ważyć i na wadze już brakowało tylko 50 dalej się nie zgadzali pojechali na kolejną i kolejną że już różnica była tylko 20 kg a tyle to powiedzieli że błąd może być. Suma sumaru byka tak przegnali i przewieźli że wysral z siebie wszystko co miał wypocił i swoje udowodnili 

Jesli byk zdazyl wysrac przez pare wag 50kg to znaczy, ze byl ostro najebany. Normalny byk nienapasiony traci MAX 40kg i to po przejechaniu... 400-500km.

Opublikowano

Nie glodny, normalnie karmiony tak jak byl karmiony przez cale zycie. Mialem takiego specjaliste gdzie byki po 100kg gubily. Teraz z wielka łaską zabieram od niego poubojowo.

Opublikowano
2 godziny temu, Kentar napisał:

Jesli byk zdazyl wysrac przez pare wag 50kg to znaczy, ze byl ostro najebany. Normalny byk nienapasiony traci MAX 40kg i to po przejechaniu... 400-500km.

Widzisz a moja krowa karmiona normalnie przez 60 km zgubiła 60 kg jak pojechała do ZM Warmia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v