Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kazdy narzeka ze byki tanie nie oplaci sie trzymac a u nas (podlaskie)teraz cielaki ida jak woda tylko cos pojawi sie na olx i pisze ze miesne to zaraz sprzedane. Dzisiaj ukazuje sie gazeta z ogloszeniami kupilem teraz wieczorem dzwonilem moze do 20osob tam gdzie pisze"sprzedam byczka miesnego"i wszystko juz sprzedane. To raczej ludzie trzymaja i beda trzymac a zrezygnuje taki co trzyma do 20sztuk 

Opublikowano

No jest tego ale nikt nie chce tylko miesne ida. Z jednym dzisiaj gadalem to ma miec za dwa tyg jakies miesne to juz ktos zamowil i zeby bylo smieszniej to dal juz zaliczke na te cielaki😎

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

W grupie najłatwiej kasę stracić

te grupy tracące kase już padły.

Ja na swoją nie narzekam   zgłaszasz świnki po tygodniu zabierają, zadnych skit, zadnego proszenia sie handlarza, kasa po 14 dniach cena znana w poniedziałek na dany tydzień, wyższa od lokalnych ubojni po przeliczeniu o 50-80 groszy. 5  gr za kg na grupę. 

A z bydłem mam problem bo kazdy aby chce Cie wydymać, grupa to jednak grupa. Oczywiście sukces grupy to 80% zasługa prezesa jak dureń to kase można stracić. 

Staszek u mnie handlarze świńmi wygineli  ludzie albo w grupach albo stali dostawczy lokalnych ubojni z bonusami. A z bydłem tego plugastwa pełno jak już mówiłem jak pchły na truchle zdechłego psa  pies martwy a to dziadostwo nawet z padliny krew chce wysać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ci co mają cielaki czarno białe to wiadomo że to jest produkcja mleczna więc nie mają na co narzekać bo jak za cielaka dostanie 40 euro zamiast 80 raz do roku od jednej krowy to chyba nie zbiednieje .. tym bardziej Niemiec .. także gadanie że dramatyczna sytuacja to o kant d... obić .. Dramatyczna sytuacja to była jak byk spadł w Polsce o 2,5 zł na kg zywca i tu możemy mówić o dramatycznej sytuacji bo wielu pożegnało się z hodowlą .. Artykuł słabiutki .. Myślą że napiszą nagłówek to człowiek po przeczytaniu się nie domyśli że to masło maślane aby hodowcy w Polsce zobaczyli ooo u nich też źle , nie tylko u nas ... A tu gowno prawda bo tam kg odsadka tyle samo kosztuje co byka .. 

1 godzinę temu, artek27 napisał:

Kazdy narzeka ze byki tanie nie oplaci sie trzymac a u nas (podlaskie)teraz cielaki ida jak woda tylko cos pojawi sie na olx i pisze ze miesne to zaraz sprzedane. Dzisiaj ukazuje sie gazeta z ogloszeniami kupilem teraz wieczorem dzwonilem moze do 20osob tam gdzie pisze"sprzedam byczka miesnego"i wszystko juz sprzedane. To raczej ludzie trzymaja i beda trzymac a zrezygnuje taki co trzyma do 20sztuk 

Te nasze podlaskie byczki mięsne to takie piękne że aż cała obora zaczyna kaszlec na ich przyjazd ..

Opublikowano

Ostatnio jak pomagalem ugniatać kukurydzę dla kuzyna to był jego znajomy który ma produkcję mleczna i potem po robocie przy stole to wręcz prosił mnie abym przyjechal i zobaczył te cielaki bo już nie ma co z nimi robić i mowil że napewno się dogadamy .. nawet nie jechałem. Niedługo za HFa tygodniowego będzie cena Maks 200 zł no i w sumie byłaby adekwatna do sytuacji z cena zywca.. 

Opublikowano

Nie chce się chwalić ale wiele miesiecy temu pisałem ze HF cielaki za symboliczna stówkę albo łopata i do dołu z dziadostwem. 

Prorok cy co???)))))))

analityk rynku????? tak!!!!!

Kanalia na prezydenta!!!!!

Opublikowano
6 minut temu, tomaszmab napisał:

Ostatnio jak pomagalem ugniatać kukurydzę dla kuzyna to był jego znajomy który ma produkcję mleczna i potem po robocie przy stole to wręcz prosił mnie abym przyjechal i zobaczył te cielaki bo już nie ma co z nimi robić i mowil że napewno się dogadamy .. nawet nie jechałem. Niedługo za HFa tygodniowego będzie cena Maks 200 zł no i w sumie byłaby adekwatna do sytuacji z cena zywca.. 

ja czekam na wymiany ... zwijka siana za cielaka :D

• Haha 1
Opublikowano

Jedyna droga to bydło 100 procent rasowe . Zauważyłem że Ci co mają stada pod ocena to nie narzekają .. 

Opublikowano
6 godzin temu, kanalia36 napisał:

Nie chce się chwalić ale wiele miesiecy temu pisałem ze HF cielaki za symboliczna stówkę albo łopata i do dołu z dziadostwem. 

Prorok cy co???)))))))

analityk rynku????? tak!!!!!

Kanalia na prezydenta!!!!!

Nie ma jak samoreklama... 😁😁😁

Opublikowano
12 godzin temu, jackasss napisał:

Skup żywca Paweł Przybył z wlkp. ktoś kojarzy? 

U nas nazwisko znane. Myślę że skupuje bardziej trzode, ale bydło też bierze. Kolega trzodziaz bardzo zadowolony ze współpracy, kasa terminowo. Jeśli chodzi o bydło ceny bez rewelacji... Myślę że można polecić bo sumienny, ale czujności nigdy za wiele... Ściskaj pośladki, Garda wysoko i negocjuj... 

Opublikowano

Jeszcze pare lat i rynek sie wykrystalizuje i bedą grupy producentów tylko dla tych co mają  kilkaset sztuk bydła. Tak jak teraz z trzodą  tylko ilu porezygnowało. Wracajac do miesnych cielaków to jak może być tani dobry towar? Policzcie porzadny odchów chociażby do wagi 70-100kg ile to mleka pójdzie. Nie kazdy rodzi się z wagą 60kg. Kilku dniowe ciele bez pewnośći odpojenia siarą to hazard...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v