Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, marijusz napisał:

a co ta kukurydza niskopienna czy z antywylegaczem  przesadziłeś?

Kolego potwierdzam Berthold ma racje taka kukurydza to norma u mnie również, a Ci co siali w maju po zbożu to kukurydza jest o połowe mniejsza niż ta na zdjęciu, normalnie zające widać w kolbach. w protokołach szusowych  80-90% strat

Za to ceny za byki były nawet po 4,5 zł netto   a cielaki po tysiaku. 

Nic tylko rozwijać hodowle byków opasowych

Opublikowano

debrzyna LM odsadki po 13-15 zł za kg były.    

a teraz rynek sie załamał i tyle. 

Opublikowano
Dnia 7.09.2019 o 09:06, Rolnik7343 napisał:

a co za różnica ? tam coś innego wlewają ? czy może odlewają sobie na później a dolewają wody ?

Nie wiem co tam dolewają ale dla mnie jest różnica i to nie tylko w alko ale też innych produktach min. smak

Opublikowano
2 minuty temu, pit17 napisał:

Nie wiem co tam dolewają ale dla mnie jest różnica i to nie tylko w alko ale też innych produktach min. smak

Po dwóch piwach z biedry zdycham jak po 1l wódy już kilka lat nie pijam nawet jak częstują. Zresztą koneserzy tych trunków odrazu wyczuwają różnice a innym wszystko jedno.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, BENNY82 napisał:

Po dwóch piwach z biedry zdycham jak po 1l wódy już kilka lat nie pijam nawet jak częstują. Zresztą koneserzy tych trunków odrazu wyczuwają różnice a innym wszystko jedno.

Bo tanie piwa do marketów robione są na kiepskiej jakości alkoholu etylowym ,A na goryczka to żółć bydlęca. Nic tylko pić

Opublikowano

w końcu dostałem rozliczenie z uboini 11.90 netto O klasa byk, 11.7 za jałówkę(O klasa). Ceny sprzed 2 tygodni, kiedy odbierali bydło. Pierwszy raz odezwałem na WBC. Niemniej po połączeniu i porównaniu z ceną oferowaną wówczas przez handlarza na żywą wagę, wychodzi praktycznie to samo. Zatem jeśli handlarz oszukuje, to i ubijania też. Co jeszcze mnie zastanawia, to oddając 3 byki, każdy inny i innej budowy, wszystkie na fakturze widnieją jako jedna pozycja (zsumowana waga) i tym samym w jednej cenie. Jałowki zaś na fakturze są każda osobno (tylko nie wiadomo ktora jest która). Ktoś mi powie jak liczy się te tzw. wybicie? Znam wagę żywą i tą na wbc z faktury. waga_mięsa/wagę_żywą, czy trzeba uwzględnić jeszcze coś?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Byki poszly wszystkie w O klasie i tusza kazdego przekroczyla wymagane minimum 280kg miesa wiec mozna je policzyc razem. Jalowki maja 3 czasem 4 progi miesa stad mogly zostac rozpisane oddzielnie. Aczkolwiek z bykami nie jest to normalna sytuacja. Chyba chodzilo o to, zebys nie doszedl ile na ktorym Cie wy***ali. :)

Edytowane przez Kentar
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Aktis napisał:

w końcu dostałem rozliczenie z uboini 11.90 netto O klasa byk, 11.7 za jałówkę(O klasa). Ceny sprzed 2 tygodni, kiedy odbierali bydło. Pierwszy raz odezwałem na WBC. Niemniej po połączeniu i porównaniu z ceną oferowaną wówczas przez handlarza na żywą wagę, wychodzi praktycznie to samo. Zatem jeśli handlarz oszukuje, to i ubijania też. Co jeszcze mnie zastanawia, to oddając 3 byki, każdy inny i innej budowy, wszystkie na fakturze widnieją jako jedna pozycja (zsumowana waga) i tym samym w jednej cenie. Jałowki zaś na fakturze są każda osobno (tylko nie wiadomo ktora jest która). Ktoś mi powie jak liczy się te tzw. wybicie? Znam wagę żywą i tą na wbc z faktury. waga_mięsa/wagę_żywą, czy trzeba uwzględnić jeszcze coś?

też dostałem rozliczenie z WBC sprzedawane we wtorek ale na pewno nie podam bo znowu wywołam burzę jak z fakturą co kiedyś wstawiłem...

Opublikowano
46 minut temu, sylwekbarca2 napisał:

też dostałem rozliczenie z WBC sprzedawane we wtorek ale na pewno nie podam bo znowu wywołam burzę jak z fakturą co kiedyś wstawiłem...

Nie daj się prosi podaj podaj 😁Nie walcz z sobą podaj... Prosimy😉😉😉

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Ja już likwduję całkowicie to gówno,nie wrócę do chodowli choćby byk był po 20 za R.Tak dla waszego info pewna firma oferuje za jałówkę do 24 miesięcy 13,3 za r

13.9 za u więc coś na rzeczy jest cena minimalna

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

Chyba wiem o jakiej firmie mowisz. Myk jest taki, ze trzeba dostarczyc z 20 takich jalowek jednorazowo i wszystkie w Rce, O+ sie nie nadaje. Wiec nie tak kolorowo.

Opublikowano
25 minut temu, bobienko napisał:

Ja już likwduję całkowicie to gówno,nie wrócę do chodowli choćby byk był po 20 za R.Tak dla waszego info pewna firma oferuje za jałówkę do 24 miesięcy 13,3 za r

Będzie nam brakowało kolegi... Zaglądaj czasem na forum lżej zniesiemy stratę... 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, bobienko napisał:

Proponuję by wszyscy wypili zdrowie bobienki. Nie ważne co będzie teraz produkował ważne jak poradzi sobie w trudnych czasach kapitalizmu 😆 

Poważnie koniec ??🙄

Opublikowano

jak ktos mieszka blisko duzego miasta to nie ma co sie zastanawiac robic uprawnienia na wozki isc do magazynu na 8godz i z glowy z nudow obrobi te 15ha jezdze do miast do duzych magazynow widze jak sie tam opierdalaja w robocie jestem zdania ze czlowiek ze wsi poradzi sobie w kazdej robocie tylko tech cholerny patrioryzm i milosc do ziemi w nas siedzi i dlatego tak zle jest na wsi

• Like 3
Opublikowano

Finito,kupię sobie tylko że 4 szkoty .żeby mi zagajnik wyjadły

Opublikowano

Będę płatnym zabójcą😆za Kaczyńskiego kto da milion to odjebię.

Ziemię uprawę wieczorami a w dzień do roboty 

Opublikowano
45 minut temu, Kentar napisał:

Chyba wiem o jakiej firmie mowisz. Myk jest taki, ze trzeba dostarczyc z 20 takich jalowek jednorazowo i wszystkie w Rce, O+ sie nie nadaje. Wiec nie tak kolorowo.

Z jałówkami nie jest tak źle jak ubojnie twierdzą. Nawet z tymi O.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v