Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie jeden miał wrzoda wielkości piłki do nogi.jak zaczęło się sonczyć to przeciołem nożem,ale smród taki że obore obrzygalem

Edytowane przez bobienko
Opublikowano
Ursus11 napisał:

Ubój na własny użytek to nic trudnego. poinformuj weterynarie ona da ci kontakt do osoby co dokona uboju i rozbioru. Koszt całej operacji z utylizacja 200zl i full legalnie bez problemów.

plus kasa dla goscia co ubije.

Opublikowano
3 godziny temu, dsbh napisał:

To nie takie proste dzisiaj.Musi być wet ,uprawnienia do uboju ,utylizacja odpadów i coś tam by jeszcze się znalazło.

Weterynarz jak go zbadał to co mówił? Temperatura w normie? Jak nie chce jeść ,to będzie chudł z dnia na dzień.

400 brutto na pełnym legalu w ubojni

Opublikowano

Z tego co wiem to musi być całość w takim przypadku.

3 godziny temu, ACoCieTo napisał:

Naradzie będę czekać i ze sprzedażą i z ubojem  ,byk jest uwiązany smarujemy,  dostał antybiotyk ,też miał drut został wyciągnięty ,temperatura w normie co można jeszcze zrobić chyba  tylko czekać zastanawiam się czy może mu zastosować jakieś okłady lub coś innego bo kopyto jest ciepłe ,rozjebał poidło i stąd ten drut 

Po antybiotyku to wiadomo ,że musi odstać karencję. Dałbym mu coś przeciwbólowego bo dlatego chyba nie chce jeść. Sprawdzał czy się ropa nie zbiera i za kilka dni poprawił antybiotykiem.Kilka dni karencji więcej chyba nie ma różnicy.

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus11 napisał:

Ubój na własny użytek to nic trudnego. poinformuj weterynarie ona da ci kontakt do osoby co dokona uboju i rozbioru. Koszt całej operacji z utylizacja 200zl i full legalnie bez problemów.

Pod 300 bardziej 😉

3 godziny temu, soltys48 napisał:

400 brutto na pełnym legalu w ubojni

Niecałe 300 zł brutto u nas, pełen legal przyjeżdżają po byka, mięso odbierasz za dwa dni. Komplet papierów i kilka zamrazarek pełnych... 😁

Opublikowano

Ostatnio Pan producent mleka mieszkający nie daleko miał 30 cielaków na sprzedaż.poszły po 50.zł szt 

Opublikowano
3 minuty temu, ACoCieTo napisał:

Ztym bykiem trochę lepiej pił trochę siano i kiszonkę wpierdzielał  ale coś mu z kopyta wylatuje nie wiadomo czy wszystko wyciągnęliśmy 

Zakarzenie,wykazie jak antybiotyk trafiony 

Opublikowano
22 minuty temu, Bananek napisał:

bedzie dobrze. to tylko noga. obserwuj rane. odkazaj. kup w aptece octenisept i spryskuj kopyto.

Spryskujemy  ,no i antybiotyk jeszcze działa 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

Byk kolejna obnizka, u mnie zlecial juz -40gr.

ja jeszcze od Was handlarzy to nie słyszałem że coś drożeje, jedynie od tych co sprzedawają cielaki no to tylko oni mówią że drożeje a Ci co kupują że na dół... To ile na dzisiaj płacisz za U klasowe bydło 63 % ?

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Berthold napisał:

Czyli ile obecnie? 

Powiedzmy, ze swoich cen nie chce zdradzac ale kreci sie w okolicach 11,50. Krowa i jalowka stabilna, zero obnizek, tylko do byka sie przyjebali.

7 minut temu, sylwekbarca2 napisał:

ja jeszcze od Was handlarzy to nie słyszałem że coś drożeje, jedynie od tych co sprzedawają cielaki no to tylko oni mówią że drożeje a Ci co kupują że na dół... To ile na dzisiaj płacisz za U klasowe bydło 63 % ?

Z taka gadka nie place nic, nie chce bydla od nikogo z forum i wyceniac po cudzych wyliczeniach nie bede. Jest tu pare osob ktore handluja i uprzejmie informuja czy cena idzie w gore czy w dol, i sadze, ze jak ktos ma wieksza partie bydla a sie skradal bo czekal na cene to bedzie wiedzial, ze juz czas sprzedac. Ale handlarz jaki by nie byl to k**wa i zlodziej z zasady... :)

Edytowane przez Kentar
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Złodziej to może nie ale do jednego wora z tymi od metody na wnuczka czy policjanta😅

Opublikowano

Nic tak nie spełnia ubojni jak kolejna obniżka ludzie w panikę wpadają iwypychaja bydło a ubojnie kieszenie

Opublikowano
5 godzin temu, bobienko napisał:

U mnie jeden miał wrzoda wielkości piłki do nogi.jak zaczęło się sonczyć to przeciołem nożem,ale smród taki że obore obrzygalem

u mnie miał banie od połowy brzucha w dół jak bys wlał mu ze 100l wody. powiekszona była dolna część, wygladał jak maciora przed oproszeniem ale z 3 razy wiekszym brzuchem. W kojcu mam po 12 sztuk jakis czas mogłem nie zauważyc ale ile to trwało to nie mam pojecia. Podejrzewam ze inne dzikusy musiały go dopasc w narozniku i go napierdalały na maksa bo skad takie cos. niegdy jeszcze nie miałem takiego czegos

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v