Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na koniec roku sprzedam resztę dziadostwa i zostaną mi się 2 krowy LM i 2 byczki krzyżówki NCB i właśnie LM  żadnych cielaków nie planuje kupować. 

Mam 200 belek siana to za 100 zł napaleńcom się sprzeda i więcej będe miał z tego jak z tych byków.

Opublikowano (edytowane)

Tylko nie czekaj za długo z tym sprzedawaniem siana bo zaraz może się okazać, że nie ma kto bel kupić a każdy chce swoje sprzedać...takie są skutki całkowitego braku stabilności rynku rolnego i z jednego krachu rynek wpada w kolejne bo to wszystko naczynia połączone.

Edytowane przez extrabyk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

spokojna głowa mam w okolicy co maja po 300 sztuk tego dziadostwa sprzedają po 4,6 netto kukurydza 1 m wyszokosci  a wiekszośc byków  po 400kg wiec  przyjdzie grudzień, styczeń  to albo puści dziadostwo do lasu albo połozy każde pieniądze.

ps. dla producentów obornika kupiłem przed żniwami 3 tiry ( z dowozem) każdy po 25  ton  kurzaka za 2300 zł wiec gdzie tu sens trzymać bydło dla gnoju???

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dlaczego na bydło mówisz tak nie ładnie "dziadostwo" 🤔

Przecież to nie ich wina że taka cena 

Opublikowano
12 minut temu, kanalia36 napisał:

spokojna głowa mam w okolicy co maja po 300 sztuk tego dziadostwa sprzedają po 4,6 netto kukurydza 1 m wyszokosci  a wiekszośc byków  po 400kg wiec  przyjdzie grudzień, styczeń  to albo puści dziadostwo do lasu albo połozy każde pieniądze.

ps. dla producentów obornika kupiłem przed żniwami 3 tiry ( z dowozem) każdy po 25  ton  kurzaka za 2300 zł wiec gdzie tu sens trzymać bydło dla gnoju???

2300 za sztukę? Czy za 3 zestawy?

Opublikowano

za całość. Jeden tir z dowozem 750 zł

A co do dziadostwa to rynek jest dziadowski i już taki bedzie. Jak ludzie zaczną  mniej sprzedawać to  będzie telefon Biernackiego do sokołowa, osi, łuniewskich i wszystkich świętych ze podnosimy ceny dla naiwniaków, ludziska zaczną po handlarzach dzwonić za cielakami. Będzie podwyżka cen cielaków - handlarze się nagłabią to Pan Biernacki za 6 miesięcy wykona kolejny telefon i powie "golimy durni"  i bedzie kolejne załamanie cen.  Przerabiali to już ze świniami  ludziska wiele lat teraz to samo bedzie z bydłem. 

Opublikowano

Ludzie czemu jesteście naiwni ???? nie ma takiego czegość jak wolny rynek w Polsce mamy odgórne ustalanie cen przez masarnie. świnia w Niemczech  po 6,5- 7 zł u nas 5 zł u nich bydło po 8 zł u nas po 6 zł. 

Jakby był wolny rynek to każdy żyd i arab  by do polski przjechał kupować mięso  bo 2 zł tańsze za kg  a na niemieckie nawet by narobić nie chciał, a jakoś niema nikogo, czemu? Bo taki stek Pan Biernacki Żydowi sprzedaje w tej samej cenie co Niemiec tyle ze Pan Biernacki doi polskiego rolnika na 2 zł 

Opublikowano

Po 30 zł. Tona to cena bardzo dobra. Robi robotę w polu ten kurzak? Jakie dawki dajesz? Co z mineralnych dokładasz i ile? Mam do nawiezienia pole 15 km od domu i gość za transport 50 ton wzioł 500 zł. I tak sobie myślę co by tu wykombinować..

Opublikowano
6 minut temu, kanalia36 napisał:

Ludzie czemu jesteście naiwni ???? nie ma takiego czegość jak wolny rynek w Polsce mamy odgórne ustalanie cen przez masarnie. świnia w Niemczech  po 6,5- 7 zł u nas 5 zł u nich bydło po 8 zł u nas po 6 zł. 

Jakby był wolny rynek to każdy żyd i arab  by do polski przjechał kupować mięso  bo 2 zł tańsze za kg  a na niemieckie nawet by narobić nie chciał, a jakoś niema nikogo, czemu? Bo taki stek Pan Biernacki Żydowi sprzedaje w tej samej cenie co Niemiec tyle ze Pan Biernacki doi polskiego rolnika na 2 zł 

Doi polskiego rolnika na dwa zlote.

Ok, nikogo nie bronie.

Ale spojrz z drugiej strony. Masz do wyboru handlarza ktory placi Ci 6 netto vs handlarza ktory daje Ci 8 netto. Moze mi powiesz, ze z sentymentu oddajesz temu po 6 i rezygnujesz ze swojego zysku?

Ja rozumiem, ze aktualna cena to zlodziejstwo w bialy dzien ale z drugiej strony wcale sie nie dziwie. Kazdy z nas jakby mial taka okazje robic kase to by jej nie przepuscil.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, damian007 napisał:

Po 30 zł. Tona to cena bardzo dobra. Robi robotę w polu ten kurzak? Jakie dawki dajesz? Co z mineralnych dokładasz i ile? Mam do nawiezienia pole 15 km od domu i gość za transport 50 ton wzioł 500 zł. I tak sobie myślę co by tu wykombinować..

Ja kłade baloty słomy na spód potem wale kurzaka i zasypuje słomą i tak sobie leży i gnije. a cena taka niska bo kupowałem w maju i czerwcu  kiedy nikt tego nie chciał  bo zniszczy uprawy, hehehe Dla mnie i sąsiada  sami kurzaje dzwonili czy nie chcemy. 

Potem dokładam jeszcze parę rorzutników bydlęcego  Mam stary rorzutnik i sam kurzak nie spadnie i muszę na spód normalny gnój kłaść albo nająć usługę.  Daje do 20 ton taki mieszanki na ha . Zero innych nawozów tylko na start wiosną 200 kg saletry amonowej. a reszta w oprysku już( siarczan, magnezu, m ikro i makro elementy)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

nie pół na pół. Troszkę na łańcuch bydlecego, świńskiego zależy kto co ma i kurzak. Jak dasz sam kurzak to po prostu stary rozrzutnik go nie rozrzuci bo się zawiesi. Jakbym dawał czysty kurzak to góra 15 ton  jak dasz więcej spalisz wszystko. 

Opublikowano

Mam możliwość zakupu samego pomiotu bez słomy i tak myśle czy by nie spróbować tak ok. 10t. bydlęcego i ok. 15t.  kurzego jesienią a wiosną 100 soli 100 polidapu 100 mocznika i owies z trawą albo mineralne razy 1,5 i qq na silos. Jak wezmę 10 pełnych kamazów to po 800 za sztukę na polu mogę to mieć i zastanawiam się czy jest w tym gips. 

Opublikowano
7 godzin temu, kanalia36 napisał:

Ja kłade baloty słomy na spód potem wale kurzaka i zasypuje słomą i tak sobie leży i gnije. a cena taka niska bo kupowałem w maju i czerwcu  kiedy nikt tego nie chciał  bo zniszczy uprawy, hehehe Dla mnie i sąsiada  sami kurzaje dzwonili czy nie chcemy. 

Potem dokładam jeszcze parę rorzutników bydlęcego  Mam stary rorzutnik i sam kurzak nie spadnie i muszę na spód normalny gnój kłaść albo nająć usługę.  Daje do 20 ton taki mieszanki na ha . Zero innych nawozów tylko na start wiosną 200 kg saletry amonowej. a reszta w oprysku już( siarczan, magnezu, m ikro i makro elementy)

Krowiarze, kurzaje ... I wielcy panowie - hodowcy bydła opasowego...😁

To może idąc tym tropem ci którzy mają opasy to "bydlaki"? ,🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v