Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ale co oczekujesz?

Masz dopłatę do bydła

Masz zwiększony zwrot akcyzy za paliwo i co jeszcze chcesz?

Produkować 10× tyle i mieć zawsze dobrą cenę.

Jak jest dobra cena to się odkłada na konto by potem jak kryzys było z czego brać, a nie zwiększać w nieskończoność produkcję.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Tego co Ty . Dobrobytu .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marb80 napisał:

Wieś Polska sprzedała się za 500+ to teraz musimy za to zapłacić.

Ubojnie niby zbytu nie ma a kupują i straszą żeby sprzedawać...  w mojej okolicy dużo że sprzedażą się wstrzymuje aż strach pomyśleć jak zaczną i cena jeszcze poleci.

w ubiegłym tygodniu HF -  5,3 netto

Wytłumacz mi jaki związek ma niska cena bydła w skupie z 500+. Zakłady nie są już kolego państwowe 😏 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A ja nie wyciągam łapy,

Sami dają.

Jakbym chciał to bym i 60000 na modernizację wziął ale mi się niechce być więźniem przez 5 lat i tańczyć jak będą grać.

Bierz i ty jak tak zazdrościsz darmowych.

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ale co oczekujesz?

Masz dopłatę do bydła

Jak jest dobra cena to się odkłada na konto by potem jak kryzys było z czego brać, a nie zwiększać w nieskończoność produkcję.

taa ... jak jest cena to odkładać  na konto żeby było z czego dołożyć w dołku .... genialne myślenie

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Rolnik7343 napisał:

taa ... jak jest cena to odkładać  na konto żeby było z czego dołożyć w dołku .... genialne myślenie

Popieram, nie widać szans na zmianę, prawie wszyscy bydło zaczęli chować no i jeszcze mercosur. 

Opublikowano
26 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jakbym chciał to bym i 60000 na modernizację wziął ale mi się niechce być więźniem przez 5 lat i tańczyć jak będą grać.

Bo się boisz że będziesz musiał zwierząt wstawić albo z hektar warzyw zasiać żeby wielkość ekonomiczną zwiększyć ;)

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ale co oczekujesz?

Masz dopłatę do bydła

Niestety się mylisz jak ktoś długo siedzi w bydle to odrabiał straty z roku 2013-14 i co niby miał odkładać, w drugiej strony to przez 1,5 roku to strasznie na odkładać możesz przy 2 rocznym cyklu odchowu. 

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, OsiolKUMURUN napisał:

Popieram, nie widać szans na zmianę, prawie wszyscy bydło zaczęli chować no i jeszcze mercosur. 

nie wiem czy sie zrozumieliśmy ;) ja uważam że wtedy kiedy są dobre ceny trzeba inwestować jak jes możliwość a co sie bedzie w dołku dziać to sie bedzie martwić jak ten dołek przyjdzie

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, OsiolKUMURUN napisał:

Obojan cena na dziś: mieszańce do 5,50 hf do 5,00 cena gorsza niż 10 lat temu. 

Obojan jeszcze istnieje?

Edytowane przez ciastek12
Błąd
Opublikowano
2 godziny temu, Mohyl napisał:

Już rozsyłają by bydła nie przytrzymywać bo będą przeceniać 

IMG_20190708_103300.jpg

Mohyl zobacz jaki piękny szantaż. Jak byk będzie miał 31 miesięcy to zapłacą ci za klase P krowy ( krowa po wycieleniu 2 dni do zdechniecia) a za krowę 10 letnią normalna cenne z cennika. 

a swoją droga klasa P krowy ze Stycznia to chyba więcej wynosiła niż klasa E rasowego byka teraz))

Opublikowano

a co sie dziwisz ? byki wszystkie jadą za granice a krowy zostają w kraju ;) a jak wiadomo do MCdonaldsa i KFC najlepsze jest mięso dojrzałe z 10 letniej krowy :P w zeszłym roku pojechałą 14 letnia i już pewnie dawno zjedzony z hamburgerami

Opublikowano

Wiesz dziwie się bo za krowę nawet 20 letnia ubojnia Mohyla zapłaci normalnie ale byk 31 miesięczny to już najgorsze badziewie.

Chyba powoli zaczyna brakować towaru do ubicia  i trzeba nastraszyć rolnika żeby nie wstrzymywał tylko dalej przywoził  za cenę mniejszą niż karma dla psa

Opublikowano

Ja jestem ciekaw co oni będa kupować za 1, 5 roku przecież 80% hodowców sprzeda rogate badziewie co ma w oborach i nowego już nie wstawi. Ja nowego ogona z zakupu  nie mam od listopada albo grudnia i nie zamierzam mieć nawet jakbym cielaka od sołtysa za darmo dostał.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

nie wiem czy sie zrozumieliśmy ;) ja uważam że wtedy kiedy są dobre ceny trzeba inwestować jak jes możliwość a co sie bedzie w dołku dziać to sie bedzie martwić jak ten dołek przyjdzie

W nową oborę i kolejne +100% zwierzyny by były tańsze

Ot inwestycja.

Opublikowano
25 minut temu, kanalia36 napisał:

Ja nowego ogona z zakupu  nie mam od listopada albo grudnia i nie zamierzam mieć nawet jakbym cielaka od sołtysa za darmo dostał.

Ja, od jesieni redukuję stado krów o 50 %. Rodzina truje, a dopłaty te same wyjdą... nie będę dziadom łąk kosił za darmo, nie @ogarek ?.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Rolnik7343 napisał:

a w maszyny i ziemię to sie nie inwestuje ? ;) a nie bo wtedy ceny zbóż bedą niższe bo za dużo ziemi bedzie .... co nie ? a ceny maszyn bedą wyższe bo firma bedzie widziała że ludzie kupują

Ziemi się nie zwiększy ile Polska ma hektary tyle dalej będzie miała, najwyżej z rąk do rąj przejdzie ale się nie zwiększy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v