Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

no niestety nie jest kolorowo ;) u mnie teraz mleko około 1,2zł nie wiem nawet ile teraz jest dokładnie bo krowami sie zbytnio nie interesuje
było już tak że mleko było po 80groszy także dokładało sie do interesu ... ale było też po ponad 1,4zł i wtedy już sie fajnie patrzyło na fakturę
a co do upadków no niestety ... w tym roku 2 krowy padło... jedną ketoza wykończyła a drugą nawet nie wiadomo co dokładnie

5 minut temu, leszek1000 napisał:

Nie jest tak kolorowo. Są miesiące gdzie jest ładny dochód ale przyjdą miesiące że kasa idzie na leczenie i mało zostaje. A Mam 25szt i muszę zwiększać bo coraz mniej zostaje. Albo w ciągu 2 lat postawie oborę albo likwidacja bo zysku coraz mniej 

Opublikowano

niedaleko mnie gościu postawił hale łukową jako oborę na krowy, przez środek stół paszowy i paszowozem karmi a po obu stronach stołu chodzą krowy luzem, na czas udoju zgania je do starem obory i to jest dość ciekawe rozwiązanie

Opublikowano

U mnie kuzyn miał gęsi.pooglądał u innych,zrobil usiebie i...zbankrutował,

Mleko ostatnio też poleciało na cenie a jeszcze teraz upał i spada ilość.

Teraz takie czasy że niby człowiek dziś ma chęci,tyra,inwestuje a na zajutrz okazuje się ze jego robota h.. warta bo niewiadomo czemu cena jeb... a koszty produkcjii ciągle rosną.

Sam sprzedałem 2 hf po 6.5brutto,mleko spadło na 1,3 i jeszcze cielak wieczorem padł.siadłem i zastanowiłem się czy to jeszcze ma sens...bo choc człowiek robotny i wytrwały to obecna sytuacja nawet kamień ruszy

• Thanks 1
Opublikowano

Jednak jeszcze naiwnych nie brakuje , cała sytuacja ich nie nauczyła i nadal płacą *uj wie ile za cielaka 

Opublikowano
danielek24 napisał:

U mnie kuzyn miał gęsi.pooglądał u innych,zrobil usiebie i...zbankrutował,

Mleko ostatnio też poleciało na cenie a jeszcze teraz upał i spada ilość.

Teraz takie czasy że niby człowiek dziś ma chęci,tyra,inwestuje a na zajutrz okazuje się ze jego robota h.. warta bo niewiadomo czemu cena jeb... a koszty produkcjii ciągle rosną.

Sam sprzedałem 2 hf po 6.5brutto,mleko spadło na 1,3 i jeszcze cielak wieczorem padł.siadłem i zastanowiłem się czy to jeszcze ma sens...bo choc człowiek robotny i wytrwały to obecna sytuacja nawet kamień ruszy

u mnie mleko to chów dość ekstensywny co cielaki nie wypija to do mleczarni i fajnie patrzy sie na fakture nawet 2 tys bo wiem że u innych to mleko jest przepalane przez krowy ostatnio ładny mm 7.7 brutto i słaby hf 6.7 brutto

Opublikowano

U nas jest duży rolnik który nabrał traktorów nowych ,maszyn nakupił ziemi i z tą ziemią nie wie co  siać lub sądzić żeby była opłacalność ,dzieci pracują po nocach albo w niedzielę obrabiają 

A tak apropo tematu forum może by jakiś strajk zorganizować skoro wszyscy rolnicy mają bydło i nie jesteśmy zadowoleni 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

czemu nie ? teraz też są i pieniądze z tego jakieś są, także wystarczy powiększyć stado nie trzeba od początku zaczynać ... zamiast 60-70 opasów trzymać 40-50 krów i też można fajnie żyć

Sorki nie twierdzę że marzysz ale proszę nie porównuj 60ciu opasów do 50 krów, bo to jest kosmos. Samo wyposażenie obory sposób utrzymania i wyżywienie  to nieporównywalnie większe koszty a roboty jest 10 razy tyle i mnóstwo wiedzy do ogarniecia . Ale przyznam kasa z 50 sztuk jest... Jak ktoś to robi mądrze i powoli zwiększa obsadę ma z czego żyć... 

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ja mam na sprzedaż partie 10 sztuk i nie wiem czy kupie kolejne. Bo cielaki sąsiad kupił teraz to cena taka jakby byk kosztował z 9 złotych.

u nas kupuja bo mowia ze zanim urosna to cena się może zmienić i ze robota musi byc

Opublikowano

akurat o żywienie sie nie martwie bo jest ponad 50 ha także tylko mądrze to zagospodarować i nawet więcej sztuk by sie utrzymało oczywiście wiadomo że na dodatki paszowe też sporą sumę pochłaniają ... obore można zrobić po kosztach stawiając halu łukową krowy nic więcej nie potrzebują  a w starym budynku zrobić hale udojową
trzeba ciąć koszty maksymalnie z jak największym zyskiem

Opublikowano
1 godzinę temu, Gringo1 napisał:

Lepiej do roboty za granice wyskoczyc

I robić za niewolnika Bycie panem /może biednym/ u siebie jest warte  więcej niż zapierdol nie u siebie nawet za dużą kasę

• Like 4
Opublikowano
5 minut temu, kazik6 napisał:

u nas kupuja bo mowia ze zanim urosna to cena się może zmienić i ze robota musi byc

a wiadomo ? za półtora roku moze sie okazać że cena bedzie lepsza nić przed aferą, tego sie nigdy nie przewidzi

Opublikowano
3 minuty temu, debrzyna napisał:

I robić za niewolnika Bycie panem /może biednym/ u siebie jest warte  więcej niż zapierdol nie u siebie nawet za dużą kasę

Ciekawe podejście. Takie " małomiasteczkowe". 😋

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

niedaleko mnie gościu postawił hale łukową jako oborę na krowy, przez środek stół paszowy i paszowozem karmi a po obu stronach stołu chodzą krowy luzem, na czas udoju zgania je do starem obory i to jest dość ciekawe rozwiązanie

Napewno jest to dużo dużo tańsze rozwiązanie ale zeby mozna jeszcze bylo cos wykombinować z tym dojeniem w tej hali łókowej zeby tam można było zrobić halę udojową wtedy myśle ze obora na 65 krów mleczych zmieściło by się w kwocie 400 tys

Opublikowano

Jak tak gadacie znam wielu rolników dużo rolnych jak i mało rolnych jeden ma 20 sztuk mleka nie za dużo drugi blisko 100  tylko ten co ma 20 mówi że ma mało mleka pompuje całym rokiem 1000 na odstawe a ten co ma 100 doi od 2500 do 3300 w inwestyjaach wyglądają podobnie tylko ten co ma te 100 krów np traktor 200km a tamten 100 km bo tyle ma ha i powiem wam że ten niby mały żyje jak hrabia a tamten za***rdala dzień i noc i to samo ma. A najlepsze jak  koleś wzioł pryczepe 50 me tró krone nowego maseya 200 km  zwiózł w tamtym roku wszystkich 200 sztuk w tym otwarcia klapy na zworzenie kukurudzy u siebie bierze 300 zł godzina pracy a pier**li że już się spłaciła śmiech na sali aby patrzeć jak go opyka komornik a najlepsze sam swojego ma 12 ha łąk 

Opublikowano (edytowane)

A jak ja pisałem jakiś czas temu o strajku to zostałem nazwany malkontentem...

Jak można żyć gdy nie wiadomo co będzie jutro?na to mogą pozwolić sobie osoby zasobne i bez zobowiązań bo kto ma stałe miesięczne zobowiązanie nie powie w banku że może...bo po morzu to statki pływają,jest głębokie szerokie i ma dno...

A jak ktoś chce pisać ze trzeba było nie braç to dodam ze czasem zeby się rozwinąć to trzeba a pozatym są tez inne wydatki gdy ktoś utrzymuje się z gosp ale chciał by np mieszkać lepiej itp...bo życie to nie tylko praca. 

Taka głupia mentalność że nie pójde za niewolnika...to lepiej harować od świtu do nocy a na koniec dołożyć niż mieć stały dochód?ale jak ktoś sie nie chce rozwinąć i będzie cały czas jedno robił to nigdy sie nie rozwinie w pracy.mi jak robiłem w budowlance zawsze szef powtarzał ucz się a będiiesz majster boś zdolny...i co?nie szefie wracam na gospodarke bo to moje a co teraz?jesteśmy sami u siebie pionkami którymi nie wiadomo kto rozgrywa...

Edytowane przez danielek24
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1230 napisał:

Napewno jest to dużo dużo tańsze rozwiązanie ale zeby mozna jeszcze bylo cos wykombinować z tym dojeniem w tej hali łókowej zeby tam można było zrobić halę udojową wtedy myśle ze obora na 65 krów mleczych zmieściło by się w kwocie 400 tys

przy prozach może być kłopot z dojeniem w halu łukowej

7 minut temu, kazik6 napisał:

a z czego zyc przez ten czas zanim się cena poprawi nie mam kredytow ale wydatki sa caly czas swinia rosnie krócej to nie ma co porownywac

mleko też było po 80 groszy i się jakoś żyło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v