Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co powiecie na takie wyliczenie . jest kupione 20 sztuk odsadka za 60 tys i trzymamy rok  na te sztuki na te sztuki potrzebujemy 2 ha, kiszonki z qq ,3 ha. zboza i 2 ha. łaki + 4 tony sruty rzepakowej  + 3 tys na dodatki i witaminy . za 20 sztuk wezmiemy 110 tys zł. koszt qq 2 ha . z sieczkarnią 5 tys zboża 5 tys i sruta rzepakowa 4 tys   nasze koszty =60 tys odsadek +17 tys uprawy i sruta   .            zostało nam   33 tys + dopłaty do bydła 7 tys + 7 tys dopłaty do pola             na czysto 45 tys tyle teori a zycie sobie   jak zle to poprawcie .

Opublikowano
46 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jutro jadę oglądać odsadki LM i odsadki MM oraz cielaki. Zaczyna się wysyp bydła u nas w okolicy.

Chyba u Ciebie, ja jak wchodzę na olx to  dziesiątki ogłoszeń tych samych handlarzy tylko miejscowości różne.. Jak mnie to wkur..

• Like 7
Opublikowano

Polacy to jednak podły naród. Kopią zawsze leżącego i z niego szydzą. Jak byk był miedzy 8-9zł to ciężka sraczka i wyciaganie cieląt skąd się tylko da. Teraz dywagacje że glupi to robi itd robota ciecia lepsza to idźcie i utrzymajcie za to rodziny... moim zdaniem ceny będą różne ale kukurydzy trzeba mieć duże zapasy i na niej bazować hodowle i rasy mniej wymagajace też będą rosły bez witamin i białka z rzepaku czy soi. Angus lub hereford tu na forum były salersy

• Like 1
Opublikowano

Kukurydza na 1ha siew 120 nasiona 400 oprysk 200 nawozy polifoska 400kg okolo 700 mocznik 300kg okolo 500 folia rolka 250 koszenie sam kosze i ubijam 400 i koszty paliwa czyli uprawa obornik orka zasiew nawozu opryski 300 to wszystko okolo 3300 i tak koszty zawyzone 3ha to 35 sztuk ma na cały rok

Opublikowano
23 minuty temu, wojak1986 napisał:

Polacy to jednak podły naród. Kopią zawsze leżącego i z niego szydzą. Jak byk był miedzy 8-9zł to ciężka sraczka i wyciaganie cieląt skąd się tylko da. Teraz dywagacje że glupi to robi itd robota ciecia lepsza to idźcie i utrzymajcie za to rodziny... moim zdaniem ceny będą różne ale kukurydzy trzeba mieć duże zapasy i na niej bazować hodowle i rasy mniej wymagajace też będą rosły bez witamin i białka z rzepaku czy soi. Angus lub hereford tu na forum były salersy

A kto Ci każe leżeć? Dziś małemu tylko krowy się opłacają jak masz głowę jak dużo mleka małym kosztem wyciągnąć a reszta to Syzyfowa praca. Ja też byłem młody narwany byki,świnie, praca wolnym czasem w pobliskim warsztacie i co? Gucio. Kupiłem parę sprzętów na usługi, sprzedałem bydło, ziemię obsiewam i mam 2/3 roku wyjechane robię co chcę- jadę z synem nad morze, w góry, pod namiot a kiedyś prosił żebym go zabrał na parę godzin gdzieś a ja odmawiałem bo nie ma czasu 

• Like 3
Opublikowano
33 minuty temu, wojak1986 napisał:

I zobacz mówią że u nas demokracja zagrożona. Każdy mówi co mu się podoba byle papuga dobra była na usługach. Jesyeśmy narodem malkontentów i każdy co myślał ze kokosy na wsi na jabłonkach rosną.... Jakoś się żyje taz lepiej raz gorzej. Jeżeli zamiłowanie jest to taki ktoś nie porzuci - ponarzeka i dalej będzie robił.

• Like 1
Opublikowano
artek27 napisał:

Dzisiaj sie dowiedzialem ze jest jakas firma w okolicy ze bierze bydlo z antybiotykiem dla lisow i placa 200-300zl.

kiedyś z 10 może więcej lat temu ludzie twierdzili ze bacutil farmutil i inne właśnie biorą to dla lisów

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

co powiecie na takie wyliczenie . jest kupione 20 sztuk odsadka za 60 tys i trzymamy rok  na te sztuki na te sztuki potrzebujemy 2 ha, kiszonki z qq ,3 ha. zboza i 2 ha. łaki + 4 tony sruty rzepakowej  + 3 tys na dodatki i witaminy . za 20 sztuk wezmiemy 110 tys zł. koszt qq 2 ha . z sieczkarnią 5 tys zboża 5 tys i sruta rzepakowa 4 tys   nasze koszty =60 tys odsadek +17 tys uprawy i sruta   .            zostało nam   33 tys + dopłaty do bydła 7 tys + 7 tys dopłaty do pola             na czysto 45 tys tyle teori a zycie sobie   jak zle to poprawcie .

i kupa gnoju zysk

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

A kto Ci każe leżeć? Dziś małemu tylko krowy się opłacają jak masz głowę jak dużo mleka małym kosztem wyciągnąć a reszta to Syzyfowa praca. Ja też byłem młody narwany byki,świnie, praca wolnym czasem w pobliskim warsztacie i co? Gucio. Kupiłem parę sprzętów na usługi, sprzedałem bydło, ziemię obsiewam i mam 2/3 roku wyjechane robię co chcę- jadę z synem nad morze, w góry, pod namiot a kiedyś prosił żebym go zabrał na parę godzin gdzieś a ja odmawiałem bo nie ma czasu 

czyli wniosek z tego taki że dokupi idzie to trzeba robić jak najwięcej żeby sie dorobić

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Dokładnie jestem tego samego zdania, nie ma co się żyłować żeby robić tylko "dla zasady"

Co do odsadków to ja odstawiam jesień/zima, a chętni już piszą, także zbyt jest i to w przywoitej kasie :) 

Opublikowano

Dziś sprzedane 4 krowy do handlarza . Średnia waga ok. 700 kg. 2 szt. ładne mm po 6 zł brutto . 2 szt. HF po 5.30 zł brutto . Strączka - 6%. Ile % wybija się średnio krowa na wbc? Bo w lokalnej ubojni proponowali mi po 10.60 zł netto na WBC za te krowy .

Opublikowano
Maroslaw0770 napisał:

46 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jutro jadę oglądać odsadki LM i odsadki MM oraz cielaki. Zaczyna się wysyp bydła u nas w okolicy.

Chyba u Ciebie, ja jak wchodzę na olx to  dziesiątki ogłoszeń tych samych handlarzy tylko miejscowości różne.. Jak mnie to wkur..

Jak zainterrsowany odsadkami to napisz do mnie na priv

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v