Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mnie narazie mleko ratuje bo z byka teraz slaby zysk i narazie nie mam zamiaru nic likwidować a wrecz odwrotnie ale bez przesady . Choć jak caly czas słyszę srednia pensja nauczucieli 6tys+to mi sie nóż w kieszeni otwiera 2 miechy spokój żyć nie umierać a przy bydle czasem po 20 godz na nogach 365 dni w roku i nikt sie nie ulituje .

Opublikowano (edytowane)

Mam wagę, byki wazylem w sobotę. Ciężko z kasą u niego? 

Edytowane przez tobi866
Opublikowano
10 minut temu, tobi866 napisał:

Mam wagę, byki wazylem w sobotę. Ciężko z kasą u niego? 

Jak mówił cenę to nie wiedział biedak że masz wagę😊

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Jak mówił cenę to nie wiedział biedak że masz wagę😊

Zobaczymy co na jego wadze wyjdzie. No ale po 9 zł jakby dał to było by ok, wcale bym nie płakał 👍 Ostatnio tym osiolkom od Kebaj czy tam Cebaj ze Stoczka brakowało niewiem jakim sposobem po 35 kg na szt, a teraz zadzwoniłem do nich to od tygodnia przekładają na jutro....

Opublikowano

jak ktoś proponuje 1 zł wiecej od innych to abo ma "boską wage" albo termin płatności- dygdy co nie będzie nigdy.:P ewentualnie to święty mikołaj:D

Opublikowano
2 godziny temu, robert123farmer napisał:

I tu się muszę z Tobą zgodzić. Lepiej mniej a na swoim :) 

Jak to mówił Kargul "mądrego to i dobrze poczytać"

Ja ide w strone bydła nie dla zysku a z hobby i to grosz dodatkowy a jak daleko sie posune to zdrowie pokaże. Mam syna i może złapie bakcyla do tego jeśli tak to coś po sobie zostawie. Z pracą na etacie to same problemy w moim przypadku(zdrowotne) jak widze że 60 latkowie ledwie telepający sie be problemu prEciskają sie przez badania to mnie szlag trafia a ja na dobrą sprawe to nawet wg prawa nie powinienem byc kierowcą czego kolwiek.... Pie.....le te etaty mam spokój u siebie...

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, tyran3 napisał:

jak ktoś proponuje 1 zł wiecej od innych to abo ma "boską wage" albo termin płatności- dygdy co nie będzie nigdy.:P ewentualnie to święty mikołaj:D

Pewnie ma cudowną wagę, jak zresztą wszyscy, ale ja mam swoją i mam bydlaki  poważone.albo bierze po mojej wadze albo kopa w dupe i wypier..... Pewnie z tej Boskiej wagi bierze święta cena. 

Opublikowano

Brawo Ty. 👏👏

Ja też, ale mój tablet woli świętą. 

Opublikowano

Rolnik to kwitek dla dobrzyny zamiast pieniędzy- kasy nima i niebedzie.

dobrzyna spróbuj szybko pozwać wspólnika zanim komornik ich dopadnie

Opublikowano

debrzyna zgoda ale najpierw z majatku spółki a jak braknie to z majatku włascicieli, a jak bedziesz miał  wyrok na włascicielu to bedziesz pierwszy w kolejce z jego majatku a teraz jestes ostatni

tak czy tak raczej po ptokach((((((

Opublikowano

Nie polecam ubojni Kebej ze Stoczka jesli chodzi o WBC, mase tusz na chybil-trafil wpisuja w rozliczenie. Nie wyszlo gorzej jak na zywa, ale prawie po 1000 na sztuce w plecy w porownaniu z normalna, uczciwa ubojnia. Takze ich rzetelnosc to jedynie polega na rzetelnym jebaniu rolnika.

Opublikowano
debrzyna napisał:

2 minuty temu, robi57362 napisał:

przy bydle czasem po 20 godz na nogach 365 dni

Ty albo  spać nie możesz albo masz strasznie duże stado 

a taki przyklad podam wstaje 2 rano jadę koniczyne na kiszonke grabic żeby liscie nie oblecialy wracam do domu dojenie obrzadek zejdzie do 9 zjem śniadanie i lecę prasowac skończę prasowac zaczynam zwozic i owijac i raptem zastaje mnie wieczór o obrzadek dojenie i koncze czesto o 22 w żniwa jest podobnie tylko rano prasuje slome a później kosze

Opublikowano (edytowane)

Dobrzyna niestety dla rolników pieniędzy zabraknie :( Bardzo dobrze znam ich oddawałem bydło eh szkoda gadac. samochody w leasingu linia uboju w kredycie 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

a taki przyklad podam wstaje 2 rano jadę koniczyne na kiszonke grabic żeby liscie nie oblecialy wracam do domu dojenie obrzadek zejdzie do 9 zjem śniadanie i lecę prasowac skończę prasowac zaczynam zwozic i owijac i raptem zastaje mnie wieczór o obrzadek dojenie i koncze czesto o 22 w żniwa jest podobnie tylko rano prasuje slome a później kosze

Szkoda zdrowia na taki zapierdziel . No chyba że to tylko od przypadku do przypadku ,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v