Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

a w budynkach juz wszedzie pełno także do obory ich nie wprowadze

58 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak chcesz miec na byku z 50-80 kg miesa mniej albo miec z 1 sztuke do utylizacji to smiało możesz im sprzedac i jak dobrze pojdzie to moze nawet uda Ci sie zeby nie przepieli twoim bykom kolczyków bo tak tez robia:) 

Od tak sobie wy***ali sztukę do utylizacji? Ja przez grupę mogę sprzedać i być na uboju 

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik7343 napisał:

a w budynkach juz wszedzie pełno także do obory ich nie wprowadze

ale wiatr wieje.... a szukam takich 120-130kg jałówki w dobrej cenie

Czyli nie lubisz się w pojenie bawic... ja kupiłem takie 50-80 kg odoczekam jeszcze dwa tygodnie i idą na dwór tylko że ja mam pojedyncze kojce z mauzerow zrobione więc mają gdzie przed wiatrem się schowac

Opublikowano
7 minut temu, huliszek1990 napisał:

Wlasnie eco beef płaci za u 14,30 r+ 13,80 r 12,80 oddawał ktoś ? 

Jarek przy uboju mogę być także takie kombinacje nie przejdą :) 

Oj zdziwisz sie kolego:) Oddawałem tam bydło i kilku znajomych wiec wiem jakie tam cuda sie dzieja:) Zreszta tylko ostrzegam jesli chcesz to oddaj.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Elvis1090 napisał:

Czyli nie lubisz się w pojenie bawic... ja kupiłem takie 50-80 kg odoczekam jeszcze dwa tygodnie i idą na dwór tylko że ja mam pojedyncze kojce z mauzerow zrobione więc mają gdzie przed wiatrem się schowac

nawet kilkudniowe sztuki kupujemy ;) na odchowali teraz jest 6 szt kupnych
troche małych i troche większych sie kupuje

3 minuty temu, debrzyna napisał:

Dlaczego akurat jałówki 

po przebojach z bykami przy jak na razie moich prowizorkach podziękuje ;)

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
12 minut temu, huliszek1990 napisał:

Od tak sobie wy***ali sztukę do utylizacji? Ja przez grupę mogę sprzedać i być na uboju 

Zawsze mozna kolczyk przepiac przed ubojem. Naprawde tam różne cuda wianki sie dzieja:P

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Rolnik7343 napisał:

nawet kilkudniowe sztuki kupujemy ;) na odchowali teraz jest 6 szt kupnych
troche małych i troche większych sie kupuje

I jak radzisz sobie z pojeniem masz zrobione izolatki??? Czy wiaderko i palec idzie w ruch??:)

Ja odkad mam izolatki to bajka tylko wiaderko wkładam i po temacie, nie trzeba się męczyć, stać czekac aż wypije... nawet jak czyerodniowemu pokaże że we wiadrze jest mleko to sobie idę i on wypije troche dluzej mu to idzie ale sobie poradzi 

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano

wszystkie są pojone normalnie z wiadra a to czy pije czy trzeba go uczyć do zależy ... teraz wszystkie 6 szt od razu piło wystarczyło tylko łeb wdusić do wiadra żeby poczuły mleko i juz same piło ;) 6 szt jest jednym kojcu i teraz już sie nawet nauczyły że jak idzie sie z wiadrami to od razu wszystkie obok siebie sie ustawiają
poprzednio było 9 szt to chyba 3 szt trzeba było pierwszy raz z palcem poić a reszta od razu w wiadra piła

zrobiłem jeden duży kojce na 10 szt. ale teraz już bym zrobił kilka małych kojców bo na początku to nieraz idzie na łeb dostać jak 3 szt pchają sie do jednego wiadra

no i oczywiście jeszcze od naszych krów jest kilka cielaków

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rolnik7343 napisał:

wszystkie są pojone normalnie z wiadra a to czy pije czy trzeba go uczyć do zależy ... teraz wszystkie 6 szt od razu piło wystarczyło tylko łeb wdusić do wiadra żeby poczuły mleko i juz same piło ;) 6 szt jest jednym kojcu i teraz już sie nawet nauczyły że jak idzie sie z wiadrami to od razu wszystkie obok siebie sie ustawiają
poprzednio było 9 szt to chyba 3 szt trzeba było pierwszy raz z palcem poić a reszta od razu w wiadra piła

zrobiłem jeden duży kojce na 10 szt. ale teraz już bym zrobił kilka małych kojców bo na początku to nieraz idzie na łeb dostać jak 3 szt pchają sie do jednego wiadra

no i oczywiście jeszcze od naszych krów jest kilka cielaków

Rozumiem Cię doskonale... kupiłem 20... 10szt pilo bez problemu A 10 nawet po palcu nie chciało... Tylko że w budynku mam kojce po 2 szt do takich małych i we dwójkę jakoś idzie napoic...  jeszcze 2 tyg się przemecze ,pojda na dwor i bedzie spokuj

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik7343 napisał:

w zeszłym roku kupiłem też 5 odsadek 220-250kg i to jest wygoda ... wprowadzasz i od razu kiszonki do oporu
ale jednak koszt spory

10 odsadkow to pewnie z 30 tys... jak dla mnie to za dużo jeszcze jak będzie super mięsny to siano dostaniesz ale jak będzie nie wypal to zysku wcale niema

Opublikowano
33 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

teraz już bym zrobił kilka małych kojców

Do tego wieszaki na wiaderka ze smoczkiem i jest super Wieszasz i pija i to w pozycji naturalnej a to podobno jest ważne 

• Like 1
Opublikowano

Witam, czy może ktoś wypowiedzieć się na temat firmy Tadex z Turzyna. W tej chwili 'oferuja' 6zł jałówki, 7zł byki ceny z VAT. 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, debrzyna napisał:

Do tego wieszaki na wiaderka ze smoczkiem i jest super Wieszasz i pija i to w pozycji naturalnej a to podobno jest ważne 

Też tak słyszałem ale ja pije bez smoczka i to od 4 dnia życia czasem i jest ok... więc nie wiem w czym by to miało pomuc

3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Z tym pojeniem ze smoczka, to do ilu dajecie tak? Później dostaja powyżej 3 msc? Słabo sobie wyobrażam większego pijącego z wiaderka, on je rozwali...

Ja tak wcale nie daje... wiaderko że smoczkiem mam jedno i używam je parę razy w roku

Opublikowano
Przed chwilą, michalcium napisał:

U mnie piją do końca nie bawię się w uczenie ich picia z wiadra na preparacie mlekozastepczym do ok 3 miesięcy to do tego czasu aby poidlo miały w kojcu to się nauczy pić sam 

Jak stoja pojedynczo w izolatkach to naucza się pić same bez smoczka nie trzeba uczyć... głodne będę to poszukaja zarcie

Opublikowano

Jarek popieram z krowy wazacej ważącej 790kg wyboj w eco 320 kg byk sim 688kg wyboj 305 kg  tak dla przykładu podalem wagi brutto u mnie po uboju w eco bef czy warto tak handlowac niech każdy odpowie sobie sam sprzedałem 2 razy do nich i podziękowania .Prezes jak zaprosi na ryby to nie za swoje tylko za nasze środki

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Moraw napisał:

Witam, czy może ktoś wypowiedzieć się na temat firmy Tadex z Turzyna. W tej chwili 'oferuja' 6zł jałówki, 7zł byki ceny z VAT. 

a do słomianki nie lepiej ? oleksiak tez s tamtąd gdzies to po 8 brutto musi być luks towar a on i tak zawsze narzeka ze kiepski kiedys z nim hanlowałem . i uwazaj na wage u obydwu a o Tadex słyszałem  ale to raczej nie zwiazane z tą działalnoscią .a po drugie kiepska oferta , moze JarekBazydlo  jest z tamtych stron to cos wie wiecej o Tadex .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 godziny temu, Elvis1090 napisał:

10 odsadkow to pewnie z 30 tys... jak dla mnie to za dużo jeszcze jak będzie super mięsny to siano dostaniesz ale jak będzie nie wypal to zysku wcale niema

kupowałem od znajomego odsadki 100% SM także pewny towar

2 godziny temu, debrzyna napisał:

eee naturalna nie naturalna ... wiadro w koryto i tak samo pije "naturalnie"

1 godzinę temu, Elvis1090 napisał:

Jak stoja pojedynczo w izolatkach to naucza się pić same bez smoczka nie trzeba uczyć... głodne będę to poszukaja zarcie

palec w ryj łeb od wiadra i za drugim, trzecim razem już same piją

a po wycieleniu małym daje sie palec do ssania i po troche wlewa sie do ryja siarę

Opublikowano

Cielak powinien pić że smoczka przez jakiś czas, kształtuje się wtedy rzuchwa, mięśnie itd. u mnie 2-3tyg smok, potem łeb w  wiadro, po palcu raz drugi i pije sam. A jak raz nie wypije to nie zdechnie, za to szybciej zalapie przy kolejnym pojeniu. 

Siarę wlewać jeszcze takiej metody nie słyszałem... Proszenie się o problemy bo nie trudno zalać, do zapalenia płuc niedaleka droga

• Like 1
Opublikowano

@pedro2 To m,ało słyszałeś i chyba nie wiesz jak ważna jest siara. Gdy mi cielak nie chce pić wkładam rurę i leję 3-4 litry. Prosty patent na "sondę" cienką rurę powietrzna od dojarki wkładam w grubą a w nią lejek i gotowe. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v