Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tyran coś chyba pokreciles z tym vatem. Amortyzacji w rolnictwie podlega wartość vatu nie netto. To znaczy że gdybyś po 3 latach chciał zrezygnować z vatu po musisz oddać ten VAT który się nie zamortyzowal czyli te 2/5. Przy sprzedaży maszyny po 5 latach doliczasz23%. A przed 5 laty chyba troszke bardzie jest pokręcone.

Opublikowano (edytowane)

Większość środków do produkcji jest na 5 lub 8 %. Maszyny paliwo i jakieś części są na 23. Wszystko co sprzedajesz tez jest na 5 lub 8. Czyli jak nie kupujesz maszynyn to kręcisz się koło zera a jak kupujesz to masz mało w portfelu. Cały VAT w skrócie.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

Koledzy nie pokręciłem. Ja opisałem sytuacje maszyn jakie masz przed przejsciem na vat a nie sytuacje powrotu z vatu na ryczałt.

Koledzy jak nie inwestujesz to faktycznie krecisz się koło zera ale napewno nie dokładasz. 

A przejscie na vat to do śmierci już bo powrót na ryczałt nie jest możliwy  bo jak kolega pisał  trzeba zwracać niezamortyzowany vat. Dlatego prawnie jest to możliwe ale nie znam nikogo aby powrócił z vatu na ryczałt.

Koledzy rząd w rolnictwie powinien  wprowadzić pełną księgowość ale wtedy by miał 2 milionów osób wiecej w opiece społecznej))))))) Z racji tego ze dopłaty to dotacja i jako dochód niemożna wliczać  to po wliczeniu amortyzacji  100% gospodarstw w polsce wykazywały by straty.

Opublikowano
28 minut temu, tyran3 napisał:

Koledzy nie pokręciłem. Ja opisałem sytuacje maszyn jakie masz przed przejsciem na vat a nie sytuacje powrotu z vatu na ryczałt.

Koledzy jak nie inwestujesz to faktycznie krecisz się koło zera ale napewno nie dokładasz. 

A przejscie na vat to do śmierci już bo powrót na ryczałt nie jest możliwy  bo jak kolega pisał  trzeba zwracać niezamortyzowany vat. Dlatego prawnie jest to możliwe ale nie znam nikogo aby powrócił z vatu na ryczałt.

Koledzy rząd w rolnictwie powinien  wprowadzić pełną księgowość ale wtedy by miał 2 milionów osób wiecej w opiece społecznej))))))) Z racji tego ze dopłaty to dotacja i jako dochód niemożna wliczać  to po wliczeniu amortyzacji  100% gospodarstw w polsce wykazywały by straty.

To będziesz musiał mnie poznać. Ja przeszedłem z vatu na ryczalt. Przez pięć lat podatkowych nie odpisywałem że środków trwałych. 

Najgorsze było kupowanie cielakow od rolników ryczltowych.

Opublikowano

wiem wiem, heheh tylko gotówka, a jak dasz mu fakturę kase do ręki i mówisz zeby sam sobie na konto wpłacił to Ci mówi ze on nigdzie biegać nie będzie, normalnie masakra. A handlarz zeby Ci fakture wystawił to też wymysla cuda zwłaszcza Ci co nawet do agencji niezgłaszają siebie jako własciciela.

Opublikowano
10 minut temu, tyran3 napisał:

wiem wiem, heheh tylko gotówka, a jak dasz mu fakturę kase do ręki i mówisz zeby sam sobie na konto wpłacił to Ci mówi ze on nigdzie biegać nie będzie, normalnie masakra. A handlarz zeby Ci fakture wystawił to też wymysla cuda zwłaszcza Ci co nawet do agencji niezgłaszają siebie jako własciciela.

Wiesz jaki jest tego powod kolego? Handlarz wg weterynarii (info z dwoch wojewodztw) nie ma prawa trzymac zwierzat na rzez i zwierzat do sprzedazy na chów w jednej oborze. Trzeba by bylo specjalnie kolejny budynek stawiac zeby sie nie przypierdalali.

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

@Gigus czyli jak ktoś chce wrócić nie może odpisywać vatu przez 5 lat? Myślałem że tak jest ale Ostatnio mi ktoś mówił coś innego

Może odpisywać ale nie od środków trwałych ( maszyny 5 lat budynki 10) chyba że zwróci vat proporcjonalnie do lat ile brakuje (maszyny 5 lat budynki 10) i wiele innych wydumkow i labiryntow przepisowych. 

Jednym slowem Matrix . Kto nie musi niech nie wchodzi a kto chce na ostro i po bandzie nie będzie się nudził. 

I najważniejsze bo związane z tematem: sprzedane 7 szt mixu smxhf lmx hf hoxhf hfxho 😅 po 8zeta waga średnią 830 kg

Opublikowano

Każdy musi sobie sam przeliczyć co sie opłaca .Mi Vat wcale :)  z mleka mi zostaje z opasów zostaje a co tam człowiek kupuje środki do produkcji, maszyny używane  ,materiał budowlany z odzysku :)  a tu nikt ci faktury nie wystawi na wartość nie wiadomo jaką . A nowy sprzęt ok ale to się opłąca tylko tym PROWOWCOM  a nie takim normalnym mało rolnym na dorobku rolnikom 

Opublikowano
Dnia 4.03.2019 o 10:06, Ursus932 napisał:

Kolego przy 10 sztukach już się opłaci a przy twojej ilości to się nie zastanawiaj . kolega Rolnik115 ma taki podst możesz zobaczyć u niego w galerii ,zapytaj to wszystko tobie wyjaśni gdzie kupił co i jak

ostatnimi czasy patrzymy na wagę pusty i pełny samochód  odbierającego. jestem z kuj-pom i powiem Ci że jeden handlarz znany z naszego terenu odjechał w niesławie a ten, któremu rypią tyłek za rzekome przewinięcia został, zostawił uzgodnioną cenę i powiedział że odbiór bydła z jakiejkolwiek legalizowanej wagi

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ja mam już spokój 🙂 na żniwa dopiero będzie coś do sprzedaży.

Teraz rozglądam się za jalowkami ok 6 miesięcy, ale ceny porypane trzeba czekać.

Pedro2 odezwij sie na pw. 

Opublikowano
Dnia 8.03.2019 o 22:10, zkordalski napisał:

Każdy musi sobie sam przeliczyć co sie opłaca .Mi Vat wcale :)  z mleka mi zostaje z opasów zostaje a co tam człowiek kupuje środki do produkcji, maszyny używane  ,materiał budowlany z odzysku :)  a tu nikt ci faktury nie wystawi na wartość nie wiadomo jaką . A nowy sprzęt ok ale to się opłąca tylko tym PROWOWCOM  a nie takim normalnym mało rolnym na dorobku rolnikom 

Podobnie myślałem przed przystąpieniem na Vat jak Ty .Zawsze jestem na plusie z vatem .Dużo różnych maszyn czy chociaż opon do przyczepy na stare gówno wołają sobie tyle co 3/4 nowej maszyny czy też opony 900x20 pr14 .Na złomie z odzysku stara opona radialka 450zł .Nowa 900x20pr14 radialka opona plus dętka plus fartuch z przesyłką 480zł .Tyle w temacie 😉

Opublikowano
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Ja mam już spokój 🙂 na żniwa dopiero będzie coś do sprzedaży.

Teraz rozglądam się za jalowkami ok 6 miesięcy, ale ceny porypane trzeba czekać.

Widzę, że jednak brakuje ci mleka do kawy 😆 

Opublikowano
aro321 napisał:

dawcio2218 napisał:

Sprzedane 2 byki ho i lm wbc Sokołów. Miało być po 13,1 za O więc zobaczymy. w Sokołowie obecnie placa 12.10

To było w środę i przez pośrednika.

Opublikowano
13 godzin temu, komizmo napisał:

Widzę, że jednak brakuje ci mleka do kawy 😆 

Spokojnie zostawiłem sobie 3 krówki  😉 u mnie bez mleka się nie obejdzie, dzieciaki też non stop to płatki to zupa mleczna. Mam dziurę z jesieni w półrocznych bo same byczki były... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v