Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Oddawałeś kiedyś do Sokołowa bez tego pośrednika?

nie, zawsze przez pośrednika oddaje, samemu takiej ceny bym pewnie nie uzyskał

Przed chwilą, Elvis1090 napisał:

a bez posredników sokołów nie odbiera??

pewnie odbiera ale pewnie cena zależy od odstawianej ilości i jeśli pośrednik odstawia bardzo dużo sztuk to  po pierwsze cena pewnie większa i myślę że uczicwiej podchodzą do ważenia mięsa. 

Opublikowano
1 minutę temu, mid7 napisał:

nie, zawsze przez pośrednika oddaje, samemu takiej ceny bym pewnie nie uzyskał

Raz cena A dwa na waga i wybicie . Nie każdy ma takiego pośrednik ,więc nie zawsze na wbc może wyjść tak kolorowo jak piszesz

5 minut temu, Elvis1090 napisał:

a bez posredników sokołów nie odbiera??

Sami też odbierają

Opublikowano
mid7 napisał:

2 minuty temu, Elvis1090 napisał:

oddajes do sokołowa do koła?? daj na nich namiar moze podesle im kilka sztuk na probe

ja szprzedaje przez FHU Szczygliński G. z Płocka

ile Szczyglinski bierze od sztuki za poubojowo i jak Ci się z nimi współpracuje?

Opublikowano (edytowane)

Widzisz sołtys nie tylko ja tak licze tylko wiekszość z forum tak liczy. Jeśli ubojnia nie wazy przed ubiciem bydła tylko np gospodarz na swojej wadze musisz odjac od wagi byka 5-7% brudu proste i logiczne

Edytowane przez JarekBazydlo
Opublikowano
10 minut temu, Riczson napisał:

ile Szczyglinski bierze od sztuki za poubojowo i jak Ci się z nimi współpracuje?

teraz przy 10 sztukach 120 zł od sztuki, jak poniżej 5 sztuk to chyba 150 ale to też pewnie zależy jak daleko musi jechać do gospodarstwa i po ile sztuk

Opublikowano

Koledzy temat wałkowany a ludzie dalej kosmiczne ceny piszą za byki jak mid7 który wyliczył sobie 8 zł brutto 7,4zł netto za HF

Kolego średnio za byka dostałeś 5151,57 zł dzilisz to przez wagę jaką miałes u siebie na podwórku ( w ubojni waga zawsze pokarze mniej chodzby dlatego ze ustawowo waga może się mylić 3%) . waga u Ciebie 745 kg

5151,57 zł  / 745 kg= 6,91 zł netto i taką cenę otrzymałeś

a pisanie  ze handlarz by odliczył 7 % to jaja jakieś nie matematyka.

745 kg miały bo były głodne bo jachały na wbc jakby miał handlarz przyjachać to byś bysiory opasł tak ze by miały powyżej 800 kg  i 7% by odliczał z 800kg byka a nie  z 745kg.

Ludzie nauczie się raz na zawsze liczyć i pierdół nie wypisujcie kasę jaką otrzymaliście za byka dzielicie przez jego wage i macie cenę a nie odliczacie jeszcze opas dla handlarza i piszecie o cenie 8 zł brutto za HF.

Opublikowano
3 minuty temu, tyran3 napisał:

Koledzy temat wałkowany a ludzie dalej kosmiczne ceny piszą za byki jak mid7 który wyliczył sobie 8 zł brutto 7,4zł netto za HF

Kolego średnio za byka dostałeś 5151,57 zł dzilisz to przez wagę jaką miałes u siebie na podwórku ( w ubojni waga zawsze pokarze mniej chodzby dlatego ze ustawowo waga może się mylić 3%) . waga u Ciebie 745 kg

745 kg miały bo były głodne bo jachały na wbc jakby miał handlarz przyjachać to byś bysiory opasł tak ze by miały powyżej 800 kg  i 7% by odliczał z 800kg byka a nie  z 745kg.

Ludzie nauczie się raz na zawsze liczyć i pierdół nie wypisujcie kasę jaką otrzymaliście za byka dzielicie przez jego wage i macie cenę a nie odliczacie jeszcze opas dla handlarza i piszecie o cenie 8 zł brutto za HF.

byk na luzie to nie na uwiezi... jak chcesz w byka z luzu 55kg zarcia wepchnac przed sprzedaza??

Opublikowano

z luzu to negocjujesz max 5% opasu. A po za tym co to za problem zamkniesz im wodę na 24 godziny  i gwarantuje Ci ze  wypiją taką ilość ze 55kg to będzie mało. oczywiście to dręczenie zwierzaka i lepiej negocjować mniejszą skite. 

na zywca masz opas na wbc masz wybojowość i nikt niema prawa skity jeszcze liczyć. Jeżeli tak robi to oszukuje sam siebie. Mid7 dostał 6,91 netto 7,4brutto  ale dla lepszego samopoczucie i zeby sąsiadowi gul skoczył pisze ze dostał 60 gr wiecej. i wychodzi cena kosmos 8 zł za hf.

Opublikowano
6 minut temu, tyran3 napisał:

z luzu to negocjujesz max 5% opasu. A po za tym co to za problem zamkniesz im wodę na 24 godziny  i gwarantuje Ci ze  wypiją taką ilość ze 55kg to będzie mało. oczywiście to dręczenie zwierzaka i lepiej negocjować mniejszą skite. 

na zywca masz opas na wbc masz wybojowość i nikt niema prawa skity jeszcze liczyć. Jeżeli tak robi to oszukuje sam siebie. Mid7 dostał 6,91 netto 7,4brutto  ale dla lepszego samopoczucie i zeby sąsiadowi gul skoczył pisze ze dostał 60 gr wiecej. i wychodzi cena kosmos 8 zł za hf.

a przez ten czas co wody nie beda miały to zjedza mniej, bo jak niema wody to niema jedzenia przynajmniej tak moje zwierzeta reaguja... ja na łancuchach jak sprzedaje na zywa to daje przed sprzedaza ziemiaki i srute ale 50 kg to nigdy mi sie w byka wcisnac nie udało 35 kg max... a tak naprawde nigdy nie sprzewdawałem na WBC slr chyba spróbuje albo bedzie doprzodu albo plecy... niema co liczyc jak nie spróbuje to nie bede wiedział i to proponuje kazdemu który zastanawia sie co sie bardziej opłaca;-)

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, tyran3 napisał:

Najbardziej chodzi o sąsiada 😉 

Opublikowano
22 minuty temu, tyran3 napisał:

nie denerwuj sie  tak bo nie ma o co, prawie wcale się nie udzielam forum w temacie ceny byków  ale napisałem prawdę jak wyszłem na bykach, nie wiem jak jest u ciebie ale w mojej histori czyli tak mniej więcej od 15 kiedy to pracuje w rolnictwie na poważnie nie widziałem jeszcze faktury na której by kupujący odliczył mniej jak 7% i to bez znaczenia czy to byk z luza czy z uwięzi, i to że pisze o odliczeniu na poziomie  7 % to nie jaja a sama prawda która jest praktykowana w moich okolicach przez wszystkich kupujących, jeśli znasz takiego co bierze 5% to ich wymień napewno sporo osób z forum sprzedajacych na żywą wagę skorzysta, mi przy przeliczaniu mówisz żebym nie  odliczał żadnego % a sam w następnym poście piszesz z luzu biorą od ciebie 5%, wiec nie rozumiem twojego wyliczenia w który mnie uwzględniasz odliczenia, co do samego opasania przed sprzedażą nigdy nie robiłem tego co ty piszesz bo handlarz nie głupi i sie pozna kiedy byk najedzony a kiedy nie i wtedy weżmie nie 5 czy 7 % a 8% lub więcej procent, i  u mnie byki były akurat nakarmione przed sprzedażą bo miały jechać na drugi dzień dopiero ale zadzwonił kupujący że moze przyjechać za godzinę, także to opasanie nie ma żadnego znaczenia do ceny za żywą wagę, a co do opasu pod handlarza z 745 na 800 kg, poprostu brak słów, gorszej głupoty to ja w życiu nie słyszałem, proponuje  Ci jeszcze raz przezytać to co napisałeś bo piszesz rzeczy niewiarygodne :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

oczywiście kazdy robi jak mu się opłaca i każde zwierze reaguje inaczej. ale niema prawa nikt  liczyć straczki jak sprzedajesz na wbc. To się nazywa kreatywna księgowość.

Wytłumaczę to na świniach

sprzedaje 100 kg świnie na wbc do sokołowa dostaje za nią 500 zł czyli za kg dostaje 5 zł  na zywą i teraz mid7 zrobił by taki manewr Co prawda dostałem 500 zł ale jakbym sprzedał przez handlarza to on by mi jeszcze odciągnoł 3 % na opas ( 3 kg). a wiec po przeliczeniu dostałem nie 5 zł a 5,15zł. 

Reasumując ja dostałem za tucznika 500 zł  i mid 7 dostał 500zł ale ja sprzedałem za 5 zł a on za 5,15 zł przecież to matematyczna paranoja.

p.s mid7 byk pod handlarza może "przytyć" o wiele wiecej  :Pniz 50 kg  w pare godzin, heheheh  gorzej jak handlarz nie przyjedzie to biedny byk ma problem:P

Edytowane przez tyran3
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, tyran3 napisał:

oczywiście kazdy robi jak mu się opłaca i każde zwierze reaguje inaczej. ale niema prawa nikt  liczyć straczki jak sprzedajesz na wbc. To się nazywa kreatywna księgowość.

sprzedaje 100 kg świnie na wbc do sokołowa dostaje za nią 500 zł czyli za kg dostaje 5 zł  na zywą i teraz mid7 zrobił by taki manewr Co prawda dostałem 500 zł ale jakbym sprzedał przez handlarza to on by mi jeszcze odciągnoł 3 % na opas ( 3 kg). a wiec po przeliczeniu dostałem nie 5 zł a 5,15zł. 

Reasumując ja dostałem za tucznika 500 zł  i mid 7 dostał 500zł ale ja sprzedałem za 5 zł a on za 5,15 zł przecież to matematyczna paranoja.

widzę że nie zrozumiałeś wszytskich moich powyższych wypowiedzi, ani swojej powyższej, bo tak jeśli ja sprzedałem byki na wbc i dostałem za nie 55121 zł to chcąć dostać na żywą wagę taką samą kwotę kupujący, przyjmująć wagę z gospodarstwa zawsze odliczy te 7%  i by mi musiał zaproponować  cenę 7,95 zł żebym otrzymał ogólną kwotę którą otrzymałem sprzedająć na WBC. ja nie porównuje dwóch róznych rolników to wyliczam to na przykłądzie jednego rolnika, twoje powyższe porównanie z trzodą nie ma sensu, zarówno tobie jak i mi trzoda w przeliczeniu wyszła 5,15 bo ty przeliczająć z wbc tez powinneś odjąć te 3% żeby podać cenę za żywca

Edytowane przez mid7
Opublikowano
37 minut temu, tyran3 napisał:

To co ja mam powiedziec swoim bykom zeby nie zarły i piły przez 24h bo np jutro jada na WBC? A ważone przed WBC na zywa sa u mnie w gospodarstwie potem nie sa wazone przed ubiciem tylko juz same mieso.  Co innego jak byk zaraz przed ubojem jest wazony na zywa wage a potem wazone jest mieso. Tu jest cała róznica odliczania 5-7%

Opublikowano

mid ja Cie zrozumiałem tylko Ty piszesz nie tak jak powinieneś. 

Skoro twoje byki i tak były najedzone to dostałeś za nie 6,91 netto  na wbc

przyjechałby  handlarz okradł cię na skicie 7% ok 50 kg na byku ok 350 zł)  czyli w przeliczeniu na 1 kg ok 50 gr.

Wiec twoja wiadomośc powinna  brzmieć dostałem na wbc 6,91 zł netto jakbym sprzedał handlarzynie dostałbym 6,41 zł netto. A ty zamiast 50 gr odjąc od sumy to ją dodałeś i wyszła kosmiczna wartośc.

Opublikowano
1 minutę temu, tyran3 napisał:

mid ja Cie zrozumiałem tylko Ty piszesz nie tak jak powinieneś. 

Skoro twoje byki i tak były najedzone to dostałeś za nie 6,91 netto  na wbc

przyjechałby  handlarz okradł cię na skicie 7% ok 50 kg na byku ok 350 zł)  czyli w przeliczeniu na 1 kg ok 50 gr.

Wiec twoja wiadomośc powinna  brzmieć dostałem na wbc 6,91 zł netto jakbym sprzedał handlarzynie dostałbym 6,41 zł netto. A ty zamiast 50 gr odjąc od sumy to ją dodałeś i wyszła kosmiczna wartośc.

widzę że mamy bardzo ale to bardzo rózne sposoby liczenia a twoje to już jakiś kosmos, i myślę że wiele osób z forum to potwierdzi, "6,91 netto na wbc" tak się nie piszę najwyżej 6,91 netto za żywą, na WBC dostałem 13,10 netto jak już, moje 7,95 to jest tylko przeliczenie z WBC na żywą i jest na 100% prawidłowe. 

Opublikowano
29 minut temu, tyran3 napisał:

p.s mid7 byk pod handlarza może "przytyć" o wiele wiecej  :Pniz 50 kg  w pare godzin, heheheh  gorzej jak handlarz nie przyjedzie to biedny byk ma problem:P

wi3c wedluh twego liczenia masz 500 zł za 100 kg swinir(waga w domu) i twierdzisz że na żywo to po 5 zł...

przyjeżdża handlarz waży świnie 100 kg..kazdy potraca 2iec odejmuje Ci te 3% i zostaje 97 kg * 5 zl= 485 zł

te 15 zł wyparowalo?

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

Człowieku nie kompromituj się. 

Opublikowano (edytowane)

byki mid7 745kg*0,93=692,85 kg tyle by u handlarza wazyly jak by nie oszukał 692,85*0,55miesnosci=381,06miesa *13,10=4991,98zl netto  podzielic na 692,85kg wychodzi 7,205netto * 1,08=7,7814zl brutto na na takie byki hf to miesnosc w sokolowie bardzo dobrze policzyli

Edytowane przez slawekz1975
dodanie zdania
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, slawekz1975 napisał:

byki mid7 745kg*0,93=692,85 kg tyle by u handlarza wazyly jak by nie oszukał 692,85*0,55miesnosci=381,06miesa *13,10=4991,98zl netto  podzielic na 692,85kg wychodzi 7,205netto * 1,08=7,7814zl brutto

no to mamy kolejne 3 rózne wyliczenie moich byków, trochę go nie rozumiem bo najpierw odejmujesz 7% potem mnożysz przez wybicie co nie ma kompletnie sensu bo inne wagi są u mnie w domu a inne jak byki dojechały do ubojni

jak już to liczymy to tak:

waga byków w zakładzie sokołów 7150 kg x 55% (wybicie) = 3932,5 kg tyle było mięsa i to sie zgadza ze sumą wagi mięsa każdego byka z rozliczenia

3932,5 kg x 13 zł/kg netto =  51515,75 zł + 7% = 55121,85 i tyle za nie otrzymałem

i teraz np przyjeżdza kupiec i chce je odemnie kupić na żywą wagę, mówi odejmuje 7% od wagi żywej która wyniosła na gospodarstwie 7450 kg

7450 kg - 7% = 6928,5 kg tyle ważą byki netto i etaraz żebym otrzymał kwotę z wbc czyli 55121,85

55121,85/ 6928,5 kg  = 7,95 zł/kg

i to jest cena jaka wyszłą za żywą wagę i takie liczenie jest prawidłowe i po 7,95 za kg wyszły byki po przeliczeniu na żywą wagę którą chyba wsyscy dobrze o tym wiemy że nikt by mi nie zaproponował bo też chce zarobić. Wszystko o co w tym chodzi to tylko żeby sobie porównać ile byki wychodzą a ile proponują kupujący na żywą. 

Edytowane przez mid7
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, dawcio2218 napisał:

Tyran3 nie ma racji a próbuje kit wcisnąć całemu forum żeby ludzie nie sprzedawali na wbc albo zaniżyć cene jak by był jakimś handlarzem

Nie jest handlarzem . Ma świnie , byki ... i niezbyt dobre mniemanie o handlarzach .

Edytowane przez MLesner
Opublikowano

Widocznie u niego handlarz  na żądanie dolicza te 7 % bo są głodne i stąd ta twórczość ...a może sam sobie dolicza ?  Szkoda taką twórczość komentować .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v