Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko powiem że PO=TVN . I też nie ma co łykać tak mocno tego bo PO być moze ma w tym swój interes . Ja się dziwię dlaczego coś takiego jak TVN jest w Polsce . Powinno to być zakazane . Powinna wejść ustawa o zakazie mediów antypolskich. To tak jakby ktoś miał  jawnie własny wywiad i szpiega w jakimś kraju . Tylko kiedyś to się takich w więzieniach zamykalo .. komedia.. nóż się otwiera w kieszeni ..

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Ale co możemy jak ceny dyktuje rynek światowy A my za małe bolki żeby ugrać coś ,minister chciał zablokować import mięsa z Litwy to od'razu protest Litwinów że blokuje w wolnej uni handel

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, rolnik115 napisał:

@tomaszmab po takim strajku to więzienia były by pełne bo strajkujący rolnicy by na dożywocie do paki poszli

Pewnie też a w tv zrobili by z nas bydlakow którzy gnębią polskie społeczeństwo

Opublikowano

widze ze wkoncu zaczynacie dobrze myslec zeby sie zjednoczyc. ja jestem za tym zeby zrobic manifestacje ale pokojowa zeby mieszczuchy nie narzekaly na nas. mam troche znajomych w warszawie i nie uwierzycie ale oni nazekaja na jedzenie,ze nie ma gdzie smacznego chleba wedliny miesa kupic.  ale sa terz tacy ktorzy juz nie znaja smaku prawdziwego zarcia. ja ostatnio wyczytalem na platkach sniadaniowych dla dzieci w skladzie 29% cukru ! z tego powinni zrobic afere  bo od tekiego jedzenia nasze dzieci beda chorowaly.

Opublikowano
3 godziny temu, danielek24 napisał:

No tak wiosna,pedały to są dobre ale w rowerze...😉to są ludzie z miasta i dla miasta...

Był protest który przedzedł bez echa więc może czas na jakiś konkret.że nie będziemy sprzedawać to o tym nikt nie usłyszy ale jak by tak zebrało sie kilka tyś os9b i... we francji jadą i leją gnojowkę,

U nas ze sprzętem nie wpuszczą do stolicy więc każdy po dwie torby kiszonki osypki itp.przecież z tym wolno chodzić i wyj...to wszystko na stołeczne ulice z hasłem ze nie ma już czego tym karmic.

Pomyślcie 5tyś osób x 2torby po 10kg...

Tam to się nie pierdzielą w ujeżdżanie samymi ciągnikami po miastach

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Ale co możemy jak ceny dyktuje rynek światowy A my za małe bolki żeby ugrać coś ,minister chciał zablokować import mięsa z Litwy to od'razu protest Litwinów że blokuje w wolnej uni handel

Jakie ceny, jaki rynek światowy... W Europie i na swiecie wołowina jest droga a to co nas spotkało to wyłącznie Antypolska nagonka... Zachód chce abyśmy kupowali - mamy być konsumentem wszelakiej maści dóbr i towarów... A nie ich producentem. 

• Like 3
Opublikowano

Jest droga bo jest wysokiej jakości a nie odpady jak u nas

Opublikowano
32 minuty temu, Berthold napisał:

Jakie ceny, jaki rynek światowy... W Europie i na swiecie wołowina jest droga a to co nas spotkało to wyłącznie Antypolska nagonka... Zachód chce abyśmy kupowali - mamy być konsumentem wszelakiej maści dóbr i towarów... A nie ich producentem. 

Nie mówię o wołowinie tylko ogólnie ,pszenica cena uzależniona od giełdy w Paryżu i Chicago , świńa ceny ustalane według niemiecki cenników i tak dalej można by tu wymieniać 

Opublikowano
11 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie mówię o wołowinie tylko ogólnie ,pszenica cena uzależniona od giełdy w Paryżu i Chicago , świńa ceny ustalane według niemiecki cenników i tak dalej można by tu wymieniać 

Wołowina - cena uzależniona od TVN... 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Najlepsze to jest z tego francuskiego strajku to jak na ten balkon ładowarka wrzucił łyżkę obornika , na pewno miły zapach. A jeszcze lepiej jakby im tak łyżkę kurzaku wrzucił to już wgl. Daje 100 tyś polskich złotych jak ktoś się odważy i wrzuci na pałac prezydencki do nas łyżkę kurzaku 😂 a milion złotych temu kto pod siedzibę TVN podjedzie rozrzutnikiem z obornikiem i rozrzuci im do okoła ich siedziby rozrzutnik dobrego towaru by zaznaczyć teren 😂 wtedy odechce się tym frajerom robić zamętów w Polsce !

Edytowane przez rolnik115
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

arolnik115  usunąłem  posta .   jaka jest cena bydła aktualna jak przed aferą było 8 zł za kg brutto  . to jaka moze byc realna cena za tego samego byka ? bo wsumie ciezko w tym temacie mi sie zorientować ile spadło to ile teraz 7 zł za kg brutto ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Jest droga bo jest wysokiej jakości a nie odpady jak u nas

amerykanska czy argetynska wołowina jest takiej samej jakosci jak swinie czy kurczaki z ferm

tam ekologicznie jest do 300 kg, dopóki cielak chodzi po pastwisku z krową, potem odsadki jadą na wielkie farmy gdzie sie je tuczy jak swinie

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik115 napisał:

Najlepsze to jest z tego francuskiego strajku to jak na ten balkon ładowarka wrzucił łyżkę obornika , na pewno miły zapach. A jeszcze lepiej jakby im tak łyżkę kurzaku wrzucił to już wgl. Daje 100 tyś polskich złotych jak ktoś się odważy i wrzuci na pałac prezydencki do nas łyżkę kurzaku 😂 a milion złotych temu kto pod siedzibę TVN podjedzie rozrzutnikiem z obornikiem i rozrzuci im do okoła ich siedziby rozrzutnik dobrego towaru by zaznaczyć teren 😂 wtedy odechce się tym frajerom robić zamętów w Polsce !

Opas nie opłacalny ale za sześć zer rozrzutnik najdroższego na chwilę obecną towaru z podwórka dowiozę na wiertniczą😉 warunek że kasę wyślesz fundusz walki ze smogiem albo na łazika marsjańskiego w moim imieniu bo inaczej będzię to potraktowane jako akt agresji wobec władzy i mogą mnie wysłać na długi turnus do hotelu o obniżonym standardzie😂

Opublikowano

@jarecki dzwoniłem do tego co ode mnie bydło otwierał ale nie odbierał bo późno już. W poniedziałek zadzwonię bo sam chciałem spytać jaka cena, jak będę cos wiedział to dam znać. A dodzwoniłem się do znajomego handlarza to uwaga 6.5 zł brutto za mięsnego! Śmiech na hali...

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz221
      Witam 
      Miejsce do zagosporarowania to obora 11x5,5 myślałem nad obora na głebokiej sciułce. 1,5m korytarz od sciany i boks 11x4 podzielony na pół. Czy to dobre rozwiązanie?

• Przez chuck00
      Witam, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda cała procedura przepisania stada bydła mlecznego na małżonka. Dlaczego? Żeby ominąć okres wypowiedzenia w mleczarni, który jest długi i kosztowny dla dostawcy w moim przypadku i przeniesienie się do lepszego odbiorcy mleka. Czy w przyszłości po takiej akcji można wrócić do pierwotnego właściciela czy to już zbyt kręcenia?
    • Przez paw11
      wywar paszowy ktoś stosuje
      Treść ogłoszenia żeby było wiadomo o czym mowa /Moderator
      ''Cena 12 groszy za 1 Litr/KG, dowóz na CAŁY KRAJ w pojemnikach 1 tona lub w cysternie.
      WYWAR dla bydła i trzody chlewnej, świeży z tegorocznych zbiorów pszenicy.
      Produkt: Wywar wysoko białkowy i wysoko energetyczny
      Pochodzenie: Produkcja glutenu pszenicznego, NIE GORZELNIANY!!!
      Nikt z biorących od nas wywar nie zrezygnował jeszcze z tej paszy, zwłaszcza ze względu na stosunek niskiej ceny do jakości czyli dużych przyrostów zwierząt. Rolnicy twierdzą, że jak zliczyli koszty, np. uprawy kukurydzy, to wolą sprzedać na ziarno a zwierzęta karmić wywarem z dodatkiem włókna.
      Hodowcy, którzy zaopatrują się u nas w wywar stosują wywar wraz z dodatkiem tylko włókna siano lub słoma lub inny zapychacz oraz stały dostęp dowody. Można stosować zmniejszając dawkowanie do TMR czy wraz z kiszonką lub inną paszą, wtedy przyrosty są bardzo duże przy dobrych krzyżówkach mięsnych do 1,8-2,0kg na dobę.
      Zastosowanie: bydło (opasy) powyżej 150kg, trzoda chlewna.
      Przechowywanie: 2 miesiące (maj-wrzesień), 3 miesiące (październik-kwiecień), miejsce (silosy, piwnice murowane, inne zbiorniki, beczki, pojemniki pcv, cysterny, wanny, baseny, inne.
      Dawkowanie dla bydła: 5-15l na dobę/1szt. w zależności od wagi (150kg-1000kg), można stosować pompy do rozlewania do koryt, paśników, grawitacyjnie lub w pojemnikach, wiadrach.
      Towar odbiera kilkudziesięciu klientów u których przyrosty bydła MM wynoszą: 1,4-1,8kg z dodatkiem włókna (słabej jakości siano lub słoma) i wody a bydła HO 1,2-1,4kg na dobę. W przypadku polania wywarem śruty, kiszonki lub innej paszy treściwej przyrosty dochodzą do 2kg, bydła mięsnego.
      Analizę zawartości białka i suchej masy wykonało laboratorium kontroli jakości (CoA), badanie na wartość energii w suchej masie wykonało laboratorium Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
      ANALIZA LABORATORYJNA:
      1. Białko – 27,3%
      2. Sucha substancja – 20,6%
      3. Energia – 4188,95kcal/kg (~18MJ/kg)
      Badanie wykonał: prof. dr hab. inż. Andrzej Wilczkiewicz oraz mgr inż. Anna Deptuszewska.
      (PL): Numer weterynaryjny aPL 223 - pokaż numer telefonu - p
      1 litr waży ok. 1,1-1,2kg. Podano w cenach netto.
      Produkt zgodny z:
      Rozporządzenie 767/2009 w sprawie wprowadzania na rynek i stosowania pasz.
      Dostawy do siedziby gospodarstwa (pojemniki 1tonowe na palecie w okratowaniu) lub w cysternie, beczkach lub pojemnikach pcv 1000l.
      Możliwość odbioru towaru indywidualnie na terenie gminy Wińsko (woj. dolnośląskie). Wielu hodowców zaopatruje się u nas w zbiorniki pcv 1000l na stałej palecie (zbiorniki nowe po 150zł/1szt. dla naszych odbiorców wywaru) i w przypadku mniejszej hodowli zabiera 4-6 zbiorników przyczepą lub samochodem zostawiając puste na wymianę jak butelki w sklepie. Wówczas przyjeżdżając po następną partię na umówioną godzinę, pełne zbiorniki już na rolnika czekają i hodowca nie traci czasu zanim zbiorniki zostaną zalane.
      Obecnie wywar odbiera kilkudziesięciu hodowców i jak dotychczas żaden nie zrezygnował, twierdząc, że to najbardziej ekonomiczne żywienie, podając przy tym wcześniejszy rachunek ekonomiczny, kiedy to stosowali kiszonki, śruty rzepakowe, pasze i koncentraty. Hodowcy przede wszystkim twierdzą, że wywar glutenowy ma bardzo wysoką wchłanialność pokarmową, stąd duży przyrost masy zwierząt przy bezkonkurencyjnej cenie. Przy zapotrzebowaniu 5-20l na dobę, średni koszt tej paszy to ok. 1,4zł na dobę plus słoma lub nawet słabej jakości siano (zwierzę potrzebuje tylko włókna-zapychacza) oraz osobno wody.
      Bydło po wywarze ma apetyt na włókno i pochłania każdy rodzaj siana, słomy jednocześnie podnosząc radykalnie przyswajalność pokarmu co przekłada się na przyrosty masowe.
      Oczywiście żadna reklama towaru nie zastąpi wypróbowania go w praktyce, dlatego zapraszamy Państwa do odbioru 1 czy 2 pojemników na próbę aby sami Państwo ocenili jakość tej paszy.
      Pojemniki 1000l nowe, okratowane na t''
    • Przez ferdek3085
      Witam, macie jakies zdjęcia wiat, budynków dla bydła z zewnętrznym stołem paszowym? chciałbym trochę podpatrzec jak to można zrobić. Z góry dziękuję.
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, aktualnie hoduję 5 szt byków(aby trochę się o nich poduczyć), w przyszłym roku chciałbym wystartować z hodowlą na większą skalę. Chciałbym kupić 20szt w przyszłym roku i 20 w następnym, tak aby sprzedawać co roku grupę 20 byków. Byki dostawały by śrutę zbożową i ziemniaki. Moje pytanie brzmi: ile hektarów kukurydzy na kiszonkę musiałbym zasiać w pierwszym roku a ile w drugim? Kiszonkę chciałbym przetrzymywać w silosie, tylko nie wiem jaki zrobić(ile m3). Czy warto żywić opasy wysłodkami i młótem? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.   
  • Dodaj nową pozycję...
v