Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

My na wakacjach jak sie ze szwagrem zaszylismy to są fotki jak leżymy cała plaża ludzi w bikini, upał 30 a my polary skarpety dresy i spiny. 6 dzień nieustającego zaszywania😂😂😂😂

NIBY %%%%%ZAWSZE TE SAME A WSPOMNIENIA INNE....

• Haha 1
Opublikowano

ja pracuje na etacie 8 godzin w samorzadzie i prowadze gospodarstwo ok 50 szt. do tej pory zrobilbym juz uprawnienia bud. ale wybralem obecny model a gospo wcale nie jest super doinwestowane. Z samego bydla sie nie utrzymam a wyplata na etacie to tez nie kokosy wiec jesli jest mozliwosc to trzeba dorobic i po 8 h za biurkiem trzeba kosci rozruszac. to trzeba poprostu lubic i chciec sie rozwaznie rozwijac. tak pomaga mi tata bo przy bydle nawet miesnym nie ma takiej mozliwosci by ktos nie czuwl. z czasem pewnie ogranicze stado bo to faktycznie uwiazanie. bolaczka rolnikow jest to ze duzy areal obrabianej ziemi to dzierzawy do ktorych doplaty bierze kto inny. 

• Like 2
Opublikowano

Gdyby nie to że na wsi panuje przekonanie że oddać ziemię sąsiadowi w dzierżawę to ostatni wstyd ,młody mógłby iść do pracy a stary miałby grosz do emerytury i wszyscy mieliby więcej czasu i pieniędzy no i nerwy spokojne.

Opublikowano

A ja kiedyś lubiłem pić i kuźwa od paru lat nie pije bo jakoś przestało mi to sprawiać przyjemność

Opublikowano

bobienko napisał:

A ta afera druga była już czy nie jeszcze?

gówno nie afera będzie

Opublikowano
54 minuty temu, TomiAgroKujawy napisał:

Nie uwierzysz, Kolego, ale ja też byłem taki naiwny. Po obronie magisterki ( wtedy mówiono magisterium) mój promotor zaproponował mi pracę asystenta i studia doktoranckie. Szczerze mówiąc, byłem zmęczony 5 letnią magisterką, myślałem, że u siebie będzie fajnie ( jak cebula pomagałem wówczas tacie, a to jednak inny świat, tzn pomaganie, a samoistne prowadzenie gospo ze wszystkimi problemami). I odmówiłem. Do dziś żałuję, obsiewałbym sobie pole, do tego szanowana praca i piękna wypłata. Miałem też ofertę pracy w MON, dziś byłbym już na emeryturze. Dlatego przestrzegam tych zdolnych młodych ludzi, by nie wchodzili w to bagno. Bo hodowla to bagno, obóz pracy 2x365.

Same zmarnowane talenty...pewnie dzieci już nie mogą słuchać tej opowieści i żalisz się Pan tutaj...

• Haha 2
Opublikowano

Tak z innej beczki😄 Sprzedany byk mm, wiek 21 miesięcy, waga 690 kg. cena 7,20 wszystko brutto. Lokalizacja łódzkie, odbiorca- Koziegłowy. Jeśli ktoś miałby zamiar pisać że mało i że się nie opłaci to niech sobie daruje, szkoda czasu. Według mnie co nieco z tego byka zostanie. Wesołych Świąt 😀

• Thanks 2
Opublikowano
kanalia36 napisał:

Cybulek jest młody pełny zapału  i to mu się chwali, ma ideały, plany i marzenia   też taki byłem, teraz lada moment stuknie mi 36 lat  i widzę jak marnuje życie mając dwa tytuły magistra  propozycje pisania doktoratu uwierzyłem  w rolnictwo, i się dziadostwem zająłem. A teraz  choroba w rodzinie i nic zmienić puki co nie mogę. Cybulek dobra rada  zajmni  się  czymś normalnym w życiu. Zawód rolnika to zawód dla wariatów 

niema bata twoim promotorem musiał być Stefan Niesiołowski 😊

Opublikowano
8 minut temu, borus90 napisał:

Tak z innej beczki😄 Sprzedany byk mm, wiek 21 miesięcy, waga 690 kg. cena 7,20 wszystko brutto. Lokalizacja łódzkie, odbiorca- Koziegłowy. Jeśli ktoś miałby zamiar pisać że mało i że się nie opłaci to niech sobie daruje, szkoda czasu. Według mnie co nieco z tego byka zostanie. Wesołych Świąt 😀

Może i zostanie, tylko ile? Niech Ci nawet zostanie 1500 złotych (🤣🤣🤣), to jest 2,40 na dzień. Mając w małym gospodarstwie 30 sztuk non stop, ile zarabiamy? 70-80 złotych dziennie, czyli 6 godzin zamiatania za najniższą stawkę. Gdy jedna sztuka padnie, dajmy na to 700 kg, to w ogóle strach liczyć...

Opublikowano

Kanalia, Tomi - doktorat to nic dobrego. Jakbym miał możliwość cofnąć się w czasie to po szkole średniej zacząłbym pracować, gromadzić kapitał i rozwijać firmę. Studia w dziejszych czasach, o ile nie jest to medycyna, nie mają sensu. Liczy się praktyka. A praca na uczelni, no cóż, co kto lubi... Ja bym nie wytrzymał psychicznie mentalności ludzi i robienia głupot tylko po to żeby robić (wymagania są chore). Dlatego wróciłem na wieś 😁 tylko że ja mam produkcję mleczną. Powoli działam w kierunku przebranżowienia, ale też na swoim.

• Thanks 2
Opublikowano
9 minut temu, TomiAgroKujawy napisał:

Może i zostanie, tylko ile? Niech Ci nawet zostanie 1500 złotych (🤣🤣🤣), to jest 2,40 na dzień. Mając w małym gospodarstwie 30 sztuk non stop, ile zarabiamy? 70-80 złotych dziennie, czyli 6 godzin zamiatania za najniższą stawkę. Gdy jedna sztuka padnie, dajmy na to 700 kg, to w ogóle strach liczyć...

6 godzin przy 30 szt ? To co ty im ? Włosy na jajach czeszesz ?

• Haha 4
Opublikowano
10 minut temu, Baks00 napisał:

Waga twoja? Poszedł by w O klasie czy  tak cenę  obniżyli. ...?

Pewnie R  bo tam takie ceny 7.5 brutto maxxxx. Kiedyś ceny mieli dobre i kasa w terminie i było ok a teraz to nawet sami nie wiedzą kiedy przyjadą po byka

Opublikowano

waga kupującego, raczej się zgadza, bo u mnie byki to jakiś rarytasów nie jedzą. Nawet kiszonki z kuku nigdy nie widziały, a śruta to głównie z żyta. Czy by poszedł w O klasie to nie wiem, bo nigdy na wbc nie sprzedawałem i się na tym nie znam. Dlatego napisałem że " zostanie co nieco"😄 Dołożyć do niego nie dołożyłem. Jeśli chodzi o ryzyko padnięcia, to wydaje mi się że grunt to dobre źródło do zakupu małych cielaków. Raz tylko kupiliśmy od handlarza, byczek był z Rumunii, więcej tego błędu już nie popełniliśmy. Teraz kupujemy tylko od większych rolników co trzymają krowy na mleko.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v