Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Kurna . Co to jest buhajek ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę . Na radyjku CB tak dziwnie zdrabniają , no ale na piśmie ??:o

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Nie,czemu obstawiales Sokołów -norma?

Na Sokolowie obowiazuje PH wiec wtedy -20gr nie byloby takie dziwne.

Na niektorych innych zakladach tez jest PH ale nie wszedzie informuja przed sprzedaza. Gdzie sprzedawales?

I jak mowie, najlepiej fakturka czy tu czy na priv to pewnie zawodowi oszusci Ci to rozszyfruja

Opublikowano
15 minut temu, ogarek napisał:

Nr kolczyków jakieś dziwne.... EE a nie PL 

Ogarek ile za opłatek dałeś ? 9_9

Opublikowano
15 minut temu, juzek89 napisał:

Pewnie Estonia

A otłuszczenie wchodzi w skład ceny? 

tak zazwyczaj łój zrywają , to jest polska a marmurkowatość w rasie limusen to pomyłka . otłuszczenie to tylko pod danego klienta a to i tak ubojnia zakwalifikuje jako premia dla siebie . w usa np . wchodziszi chcesz steka z rasy z angus i masz aw polsce chcesz steka .

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

tak zazwyczaj łój zrywają , to jest polska a marmurkowatość w rasie limusen to pomyłka . otłuszczenie to tylko pod danego klienta a to i tak ubojnia zakwalifikuje jako premia dla siebie . w usa np . wchodziszi chcesz steka z rasy z angus i masz aw polsce chcesz steka .

Podobno im więcej łoju tym lepiej, tak słyszałem od handlarzy jeśli chodzi o jałówkę i krowe

Opublikowano
1 minutę temu, juzek89 napisał:

Podobno im więcej łoju tym lepiej, tak słyszałem od handlarzy jeśli chodzi o jałówkę i krowe

To nawet wiem na jaki zaklad pewnie oddawali, jest taki jeden ktory lubi. Na innych zazwyczaj zbijane jest procentowo z ceny za otluszczenie.

Nie spotkalem sie zeby ponizej 4 ujmowali za otluszczenie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

3,14 netto za kg wyszlo. Przeliczylem zywa w ktorej dojechaly, jako, ze znasz wage tylko z zakladu i jest waga z zakladu wiec brudu nie liczymy. Dostales 4000 netto. 4000 netto podzielic przez 1273kg= 3,14 netto.

W tej wadze musialaby byc skora i kosci, tak zwany KADLUB nie krowa.

Chocby Ci po 120 z zywej handlarz zajebal to i tak wiecej by pewnie wyszlo.

No i niewiadomo ile oni dziabneli skoro u Ciebie niewazone. :D

Pod ręka widze w rozliczenu krowke ktora dojechala 630kg na zaklad, O klasa, wybicie W OKOLICACH 50% (nie, nie poznacie mojej ceny) i wyszla 3424 brutto przy vacie jak dla rolnika czyli 7%.

 

I wez ktos mi przetlumacz czy krowa JEDYNKOWA to R czy O?

R

1 godzinę temu, Baks00 napisał:

To już może prostsze pytanie do znawców. Dlaczego np na jednej fakturze są 2 jałówki które poszły wbc  i jedna ma 279 druga 276 i jest jedną klasa itd a cena  0.20 roznica w tej samej klasie? 

A otłuszczenie jak?

40 minut temu, zetorki12 napisał:

Kurna . Co to jest buhajek ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę . Na radyjku CB tak dziwnie zdrabniają , no ale na piśmie ??:o

BUHAJEK tak określa na fakturze samca bydła  Biernacki

@ab23 waga ogólna?czy wcale nie ważyli??

I tak coś mi nie pasuje to rozliczenie🤔

  • Haha 1
Opublikowano
zetorki12 napisał:

Kurna . Co to jest buhajek ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę . Na radyjku CB tak dziwnie zdrabniają , no ale na piśmie ??:o

w takim razie strach Ci wspominać o GR Buchajczyk, bo całkiem się zawiesisz 😀😀😀

Opublikowano

Kentar  tak w dobrej cenie żywca ale doskonale wiesz że to rozliczenie to lipa

Sołtys waga ogólna na gospodarstwie te byki powinny się bić pod 60% ale wtedy inną cena 13?  A po co tak drukują to tylko Biernat wie

 Kasa dzisiaj wypłacona 😀

A i powinny być też w U kl chociaż połowa

7,8 miałem za nie od S.W.

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

Całkowity? wliczając koszt utrzymania budynków, maszyn, rachunki, leki, weterynarza, pozyskania paszy.

Ile osób łącznie pracuje w gospodarstwie?

Całkowity.  

Można powiedzieć,  że 2,5  . To znaczy ja i pracownik a w czasie martwego sezonu polowego tata coś pomaga . Trzeba dodać , że codzienna obsługa to zrobienie tmr i rozdanie go raz dziennie no i ścielenie . Czyli nie więcej niż 3 godziny dziennie , dodając wybieranie obornika i robienie co jakiś czas paszy teściwej,  do tego jakiś remont budynku , załadunki bydła itp można uśrednić , że bydło zajmuje 4 - 5 godzin dziennie.  Reszta czasu to normalne zadania przy produkcji roślinnej. 

Opublikowano
4 minuty temu, ab23 napisał:

Kentar  tak w dobrej cenie żywca ale doskonale wiesz że to rozliczenie to lipa

Sołtys waga ogólna na gospodarstwie te byki powinny się bić pod 60% ale wtedy inną cena 13?  A po co tak drukują to tylko Biernat wie

 Kasa dzisiaj wypłacona 😀

A i powinny być też w U kl chociaż połowa

7,8 miałem za nie od S.W.

czyli rozliczenie wałek?

Opublikowano
1 godzinę temu, ab23 napisał:

Buchajek na wielu zakładach do 24 miesięcy.ladna cena na te pojebane czasy.i weź z takiej faktury policz realnie ile który na żywo wyszedł bez ważenia w gospodarstwie.temu jedni szczerzą zęby bo byk 62 procent a drugi beczy bo 48

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048



    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v