Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ludzie sami się za gryzacie dopłaty do bydła czy do krów??? Do kuźwy nędzy żadnych dopłat dopłaty są z naszych podatków, to ma iść na drogi szkoły szpitale. To ubojnie mają płacić tak aby się opłacało a nie państwo

Opublikowano
37 minut temu, tomaszmab napisał:

Ja mam narazie 25 mamek i w tym widzę zysk i jakiś rozwój .. Od początku kupowałem jałówki a nie byczki aby zostawić sobie na mamki .. Ostatnio dokupilem czystorasowych 11 cielnych LM i myślę że coś z tego będzie .. Ale i tak nie pojme ludzi co opasaja HFy.. chyba że to swój cielak darmowy po mlecznych.   

13 minut temu, Yoda napisał:

Zysk z mamek jest jak zejdziesz z kosztami do bardzo niskiego poziomu. Czyli podstawa bydło ponad pół roku musi siedzieć prawie za darmo na pastwisku. Zacznij je karmić na oborze cały rok to cały misterny plan zarobku pójdzie w pizdu.

zysk z hodowli mamek to przedewszystkim według mie to dopłaty do łąk na których sie wypasają , gdyby nie te  dopłaty to chyba  nie za wesoło by było , tak według mie 

Opublikowano
4 minuty temu, kanalia36 napisał:

Ludzie sami się za gryzacie dopłaty do bydła czy do krów??? Do kuźwy nędzy żadnych dopłat dopłaty są z naszych podatków, to ma iść na drogi szkoły szpitale. To ubojnie mają płacić tak aby się opłacało a nie państwo

No Ty pierwszy gryziesz 😊

Ale z dopłatami masz racje 😏

Coś mądrego od czasu do czasu

Opublikowano
jarecki napisał:

37 minut temu, tomaszmab napisał:

Ja mam narazie 25 mamek i w tym widzę zysk i jakiś rozwój .. Od początku kupowałem jałówki a nie byczki aby zostawić sobie na mamki .. Ostatnio dokupilem czystorasowych 11 cielnych LM i myślę że coś z tego będzie .. Ale i tak nie pojme ludzi co opasaja HFy.. chyba że to swój cielak darmowy po mlecznych.   

13 minut temu, Yoda napisał:

Zysk z mamek jest jak zejdziesz z kosztami do bardzo niskiego poziomu. Czyli podstawa bydło ponad pół roku musi siedzieć prawie za darmo na pastwisku. Zacznij je karmić na oborze cały rok to cały misterny plan zarobku pójdzie w pizdu.

zysk z hodowli mamek to przedewszystkim według mie to dopłaty do łąk na których sie wypasają , gdyby nie te  dopłaty to chyba  nie za wesoło by było , tak według mie 

zysk z hodowli mamek to ma być odsadek. doplate do hektara mam i tak wiec latać rok krowie kolo ogona żeby wyjść na zero? Dochodzimy do sedna widzę... Ale zaraz i tak ktoś wyskoczy z teorią o tym jaki to pieniądz robi.

Opublikowano
3 godziny temu, tomaszmab napisał:

No niby tak ale moim zdaniem jedyny kierunek to hodowla bydła czystorasowego .. A kupowanie cielakow z gospodarstw mlecznych które są mieszancami mija sie z celem.. Fajnie by bylo jakby były dopłaty tylko do krów i bylyby to wyższe dopłaty niż doplata do jakichś cielakow .. To czyni patologie na rynku i robi z ludzi niewolników a potem każdy się rzuca na cielaki jak szczerbaty na suchary a potem płacze bo po dwóch latach dostał 6zł brutto bo ktoś sobie kryzys wymyślił .. 

Dopłaty powini być podwójne tylko dla tych co urodzili sie do15 maja  a dla tych co po 15, to nie powinni płacic !

Panie Boże chroń nas przed sprawiedliwością według sąsiada!!!

Opublikowano
1 godzinę temu, marijusz napisał:

Dopłaty powini być podwójne tylko dla tych co urodzili sie do15 maja  a dla tych co po 15, to nie powinni płacic !

Panie Boże chroń nas przed sprawiedliwością według sąsiada!!!

Najlepiej jakby wogle nie bylo doplat tylko cena za bydło na godnym poziomie .. Co do sąsiadów to im nie zazdroszcze a czasem i pomogę ;)

Opublikowano
5 godzin temu, debrzyna napisał:

Cytat z Gowork.pl

"teraz szukają ludzi do pracy w mipolu pod inna nazwą Nowa Firma MK REVIVAL SP.ZO.O a szefostwo to samo nie ma na nich prawa jezeli MIPOL był sp.j to gdzie ich majątek trzeba do prokuratury oraz wezwac telewizję niech każdy zobaczy tacy św ludzie co dzień w kościele a zwykłych chłopków okradli"

Dopisac do czarnej listy

https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,1038968?review=7a3e1e9f-344e-4cef-8623-4542b06e80bc&utm_source=gowork&utm_medium=mailing&utm_campaign=opinie&utm_term=nowa-opinia

A pamiętasz, co Ci kiedyś pisałem?

5 godzin temu, Yoda napisał:

Od telefonów po odsada nie idzie się opedzic. A we wrześniu ci sami dzwonili z gadka że na dzisiaj cena 7to max :)

A wiesz za ile u mnie odsada MM idzie kupić?

Opublikowano
5 godzin temu, debrzyna napisał:

Cytat z Gowork.pl

"teraz szukają ludzi do pracy w mipolu pod inna nazwą Nowa Firma MK REVIVAL SP.ZO.O a szefostwo to samo nie ma na nich prawa jezeli MIPOL był sp.j to gdzie ich majątek trzeba do prokuratury oraz wezwac telewizję niech każdy zobaczy tacy św ludzie co dzień w kościele a zwykłych chłopków okradli"

Dopisac do czarnej listy

https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,1038968?review=7a3e1e9f-344e-4cef-8623-4542b06e80bc&utm_source=gowork&utm_medium=mailing&utm_campaign=opinie&utm_term=nowa-opinia

debrzyna nic szokujacego to kapitalizm po polsku. Zamiast dopisywać do listy to na forum lepiej dajcie namiar na dobrą fime windykacyjną działajacą zgodnie z prawem oczywiście miejwiecej o takim profilu

https://www.youtube.com/watch?v=lwHuj33rjik

Opublikowano
4 minuty temu, zbitom793 napisał:

No zdradź

7.5 netto

Dziś kupiłem jałówki +-300 Po 1900szt

Takie do 150kg po 10 

Wczoraj je tu oglaszalem nikt się nie zainteresował 

Zdjęcia są u mnie w galerii

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, debrzyna napisał:

@kanalia36Masz do nich telefon Oddam swoje wierzytelności wraz z wyrokiem w zamian za filmik z windykacji 

hehe  ja nie Jarek ze chwale sie kontaktami w Urzędzie Skarbowym, sam wiesz takie informacje ma się samemu na czarną godzine

debrzyna jeszcze troche takich Mipoli  takich Waleńskich i Pięt i firmy kolsuntingowe ;) zaczną powstawać jak w latach 90  polskie państwo nie działa

Opublikowano

Panowie wiecie jak wygląda sprawa posadzki betonowej jako wybieg dla bydła .. Bo przerobilem troche stodole na budynek (wiate ) dla mamek i ogrodzilem część pastwiska aby stały mi na niedużym terenie aby tam obornika nastały .. w stodole jest posadzka betonowa ale na wybiegu nie .. Jak to wygląda jakbym mial kontrol?

Opublikowano
19 minut temu, tomaszmab napisał:

Panowie wiecie jak wygląda sprawa posadzki betonowej jako wybieg dla bydła .. Bo przerobilem troche stodole na budynek (wiate ) dla mamek i ogrodzilem część pastwiska aby stały mi na niedużym terenie aby tam obornika nastały .. w stodole jest posadzka betonowa ale na wybiegu nie .. Jak to wygląda jakbym mial kontrol?

Robisz zgłoszenie na utwardzenie części działki, podajesz rodzaj materiału (beton), załanczasz rysunek, i tytuł prawny do władania gruntem. Zgłoszenie składasz na właściwym druku do Starostwa Powiatowego do wydziału budownictwa. Czekasz 21 dni, jeśli po tym czasie nie dostaniesz odmowy, wykonujesz inwestycje. Proponuję odczekać dłużej, albo potwierdzić bo mogą, wysłać pocztą... Ponadto bezwzględnie zachowaj potwierdzone w biurze podawczym zgłoszenie ( ksero) z pieczęcią, i numerem dziennika. Nie chcę cię martwić ale przy przerabiania stodoły na wiate obowiązuje ta sama procedura. Ponadto ważny jest rodzaj budynku, stodoła przeważnie jest budynkiem gospodarczym, wypadałoby zmienić rodzaj użytkowania ( również w starostwie). Jeśli hodowla do 40 djp, nie powinno być wielu problemów (raczej) jeśli powyżej to mogą być schody... Najlepiej mieć dobrych sąsiadów, bo bez życzliwego donosu nic ci nie grozi... Ale takiej pewności nie możesz mieć nigdy. Mam nadzieję że trochę pomogłem, niestety ja przerabiałem już wiele... 😉😉😉

Opublikowano

kolega Tomku jak najmniej zgłaszania czego kolwiek w urzędach  zmiana użytkowania ???? no super tylko zeby papierki cię nie kosztowały drożej jak przeróbka.  a leki na nerwy drugie tyle

Dobra rada w razie kontroli  - co rzadko się zdarza chyba ze Cie podpi...... sąsiedzi  to tam nigdy nie było stodoły tam zawsze stały zwierzęta od czasów Twego ojca. 10 lat masz przedawnienie wiec niech PINB Ci udowodni ze przerobiłeś to niedawno to nie wykonalne. Zero tłumaczeń zero dawania dokumentów To on niech udowadnia a w urzędach dokumenty tak szczegółowo są przechowywane dopiero od lat 90 .

A nawet jeśli to kontrole masz zapowiedzianą 7 dni  wiec dzień wcześniej rogacizne wyganiasz wywalasz gnój wkładasz 10 balotów słomy i po problemie. inspektor  robi zdjęcie pustego budynku magazynowego ze słomą i odjeżdza rogacizna spowrotem do środka  i tak się ,możesz bujać do emerytury.

Zaczni coś zgłaszać to to dopiero obódzisz gniazdo szerszeni.

Ja na na Twoim miejscu bym wylał posadzkę i wegnał rogacizne żadnego zgłaszania

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia36 napisał:

kolega Tomku jak najmniej zgłaszania czego kolwiek w urzędach  zmiana użytkowania ???? no super tylko zeby papierki cię nie kosztowały drożej jak przeróbka.  a leki na nerwy drugie tyle

Dobra rada w razie kontroli  - co rzadko się zdarza chyba ze Cie podpi...... sąsiedzi  to tam nigdy nie było stodoły tam zawsze stały zwierzęta od czasów Twego ojca. 10 lat masz przedawnienie wiec niech PINB Ci udowodni ze przerobiłeś to niedawno to nie wykonalne. Zero tłumaczeń zero dawania dokumentów To on niech udowadnia a w urzędach dokumenty tak szczegółowo są przechowywane dopiero od lat 90 .

A nawet jeśli to kontrole masz zapowiedzianą 7 dni  wiec dzień wcześniej rogacizne wyganiasz wywalasz gnój wkładasz 10 balotów słomy i po problemie. inspektor  robi zdjęcie pustego budynku magazynowego ze słomą i odjeżdza rogacizna spowrotem do środka  i tak się ,możesz bujać do emerytury.

Zaczni coś zgłaszać to to dopiero obódzisz gniazdo szerszeni.

Ja na na Twoim miejscu bym wylał posadzkę i wegnał rogacizne żadnego zgłaszania

Optymista bajerant z ciebie, a zamiast pozwolenia na budowę domu wóz Drzymały, co dzień koniami przestawiasz?  Zgłoszenie jest proste jak pierdo...., nic nie kosztuje zawsze się można doradzić w urzędzie. Kanalia mam pytanie, czy ty świnek w piwnicy bez kolczyków i tatuaży nie trzymasz??? Bo wiesz to biurokracja i wogóle, tak legalnie hodować... 

Opublikowano

kolego jak coś na zgłoszenie OK ale zmiane użytkowania budynku nie zrobisz złoszeniem. Ja na miejscu tomka to co najwyzej bym zgłosił utwardzenie placu.

A co do budowy czegość nowego np., domu to oczywiście ze muszisz mieć pozwolenie . Ja też pozwolenie na na budynek gospodarczy dostałem a ze świnie tam siedzą to urząd już tego wiedzieć nie musi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v