Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem po co używać jakiś określeń typu krowiarze, swiniarze i to z jakąś chorą pogardą. Nie da się wypowiadać z jakimś minimalnym szacunkiem do innych rolników? Czasem mam wrażenie że należę do najbardziej podzielonej, zawistnej i zjebanej grupy społecznej, jest moze mały odsetek fajnych ludzi ale mimo wszystko każdy komuś zazdrości i ma jakieś pretensje. Aż żal

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

kanalia wez z tym planem i tymi bredniami ich w uj... masz ustawr i rozporzadzenie na stronach ministertwa. Nie ma liczenia jak sie podoba arimr, jest czarno na bialym ile z czego azotu itp.

A plan to powyzej 60 djp trza miec czy to byk krowa swinia czy krolik. Mi przy poglowiu 80 sztuk bykow wyszedl sredni stan 48 djp wiec w doope se wsac te swoje wypociny. A ilosc azotu eychodzi taka ze moge dac do 60 ton na 1 ha obornika.

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, tumiwisizm napisał:

Nie bardzo rozumiem po co używać jakiś określeń typu krowiarze, swiniarze i to z jakąś chorą pogardą. Nie da się wypowiadać z jakimś minimalnym szacunkiem do innych rolników? Czasem mam wrażenie że należę do najbardziej podzielonej, zawistnej i zjebanej grupy społecznej, jest moze mały odsetek fajnych ludzi ale mimo wszystko każdy komuś zazdrości i ma jakieś pretensje. Aż żal

A zauwaz jak z pogarda czesto sie wypowiadaja jak ktos ma +200 sztuk... takiemu to od razu ch*j w dupe i krzyz na droge. :) Wy chcecie zeby wam bylo dobrze? Zeby rzad sie zajal cenami rynku czy cokolwiek? Liczycie na cudza pomoc a sami najchetniej jeden drugiego byscie za***ali, szczegolnie tego ktory bogatszy. :)

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Obowiązuie rejestr nawożenia. Na stronie CDR Brwinów jest podobno tabelka do wypełnienia. 

Opublikowano
11 minut temu, Kentar napisał:

A zauwaz jak z pogarda czesto sie wypowiadaja jak ktos ma +200 sztuk... takiemu to od razu ch*j w dupe i krzyz na droge. :) Wy chcecie zeby wam bylo dobrze? Zeby rzad sie zajal cenami rynku czy cokolwiek? Liczycie na cudza pomoc a sami najchetniej jeden drugiego byscie za***ali, szczegolnie tego ktory bogatszy. :)

Dobrze że wy handlarze jesteście inni tacy "rzetelni"

Opublikowano
5 godzin temu, kanalia36 napisał:

OK ale to kosztuje. a granica opłacalności to z kupnymi cielakami 7 zł. 

Np. takie świnie to można hodować w gospodarstwie o areale wielkości chlewni 100 % wszystko kupować plus doksycyklina w poidło i zysk. Uchowaj bydło bez pola na baze paszową. to nie możliwe. No chyba ze masz dostęp do hormonów.

Kolego tyran,teraz kanalia36,ogarnij sie z tymi wypocinami o swiniach,jak przychodzi mi powiadomienie, ze komentujesz ceny bydla to nawet tego nie czytam bo w kolko te same brednie z twojej strony.

Co do cen,rozmawialem ze znajomym handlarzem, mowi ze lekko drgnęło. 

Opublikowano

Wypociny to są wasze ceny podajecie już je brutto aby  słyszało się ze idzie do góry. A prawda jest taka ze gdyby do Niemca jakiś handlarzyna przyjachał i 6 zł brutto zaproponował to by dostał w ryj  a bydło by Niemiec do lasu puścił a złodziejowi by nie oddał. 

Na razie to ubojnia zarabia krocie , zarabia handlarz a wy tylko tyłek nastawiacie  niczym Biedroń w sypialni  pobożne życzenia macie ze będzie lepiej. Nie będzie 

Opublikowano
3 godziny temu, kanalia36 napisał:

Tona obornika na płytkiej ściółce ma mniej azotu niż tona na głebokiej. System to liczy i wie ile ton obornika mogłes dać na pole jeden rolnik moze dać 30 inny 40 na ha. system to potwierdza . Gnój od 6 miesiecznego zwierzaka ma inny azot niz taki od 8 miesiecznego. To jak totolotek   i te umowy z wujkiem to w buty można wsadzić bo sprzedasz wójkowi 200 ton a system na kontroli powie ze masz jeszcze 80 ton za dużo i dopłaty część utracone. Nawet ODR planów nie potrafią zrobić

Ale spoko w zeszłym roku kotrolowani byli tylko krowiarze i bydlarze powyżej 300 sztuk

Ostatnio rozmawiając z doradcą rolniczym to słyszałem o tym że dają karę grzywny za brak planu nawozowego .. Nic o dotacjach nie mówiła .. 

Opublikowano
2 godziny temu, tumiwisizm napisał:

Mnie osobiście nie przeszkadzają takie określenia. Podobno zazdrość która prowadzi do ruszenia d*py stoi po stronie sukcesów, mniejszych czy większych każdy ma tam swoje i to jest zdrowe, gorzej jak jeden drugiemu zaczyna psocić i utrudnia życie w myśl zazdrości bo jak to on ma to czy tamto. Ale to o czym mówisz że podzielona, zawistna to racja i to nie pomaga nam w ogóle.. 

48 minut temu, kanalia36 napisał:

Wypociny to są wasze ceny podajecie już je brutto aby  słyszało się ze idzie do góry. A prawda jest taka ze gdyby do Niemca jakiś handlarzyna przyjachał i 6 zł brutto zaproponował to by dostał w ryj  a bydło by Niemiec do lasu puścił a złodziejowi by nie oddał. 

Na razie to ubojnia zarabia krocie , zarabia handlarz a wy tylko tyłek nastawiacie  niczym Biedroń w sypialni  pobożne życzenia macie ze będzie lepiej. Nie będzie 

Tu nie Niemcy i tu właśnie ludzie mają zobowiązania do zrealizowania rodziny do nakarmienia i często muszą sprzedawać po takich stawkach. I czy Germaniec czy Polak nikt nie wypuści swojej pracy do lasu. Głosy niezadowolonia słychać z każdego zakątka na mapie. Cały rynek to skomplikowana machina sterowana różnymi bodźcami a my na dole i tak zawsze stoimy przed faktem dokonanym. Jeśli nie będzie innych możliwości każdy sam oceni czy zwijać interes czy iść w coś innego. Owce kiedyś tak popularne dziś praktycznie u nas nie istnieją i też tak musi być. Czas pokaze..

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj pewien gość z dumą pokazał mi byczka 200-250 kg. a w zasadzie tuszę tego byczka. Kupił ją z ubojni za 2.000,-zł. Sprzedający powiedział mu, że zapłacił rolnikowi po 5,-zł./kg...czyli na szybko upraszczając w kilka godzin zarobił więcej niż hodowca przez ileś tam miesięcy...żeby tego było mało w ciągu kilku dni to mięso zostanie sprzedane za ok. 25.000,-zł. w postaci potraw z wołowiny...jeśli czujecie się wydymani to macie prawo.

Przy tej hodowli w tym chorym kraju zostaną tylko desperaci oraz ci co ogarniają sprzedaż bezpośrednią i tacy hobbyści jak ja a reszta do odstrzału...

Edytowane przez extrabyk
  • Like 3
Opublikowano

Weź chłopie przestań bredzić .....

Skoro tona stali kosztuje 4000 zł za tonę to ciągnik 300KM o wadze 10 t powinien 40 tyś kosztować??? 

Wszędzie po drodze są koszty i podatki do zapłacenia , tak ten świat jest stworzony......

Opublikowano
7 godzin temu, kanalia36 napisał:

To pokaż że masz jajka w kroczu ,daj przykład innym i pierwszy wypuści do lasu bo jak narazie to tylko dużo pier**lisz

Opublikowano
9 godzin temu, kanalia36 napisał:

pasją i poczuciem humoru))))

To samo mówili swiniarze jak było 15 mln świń  ze jak będzie mniej to zarobią ( 20 lat temu) teraz  jest 4 mln i cena dalej 5 zł, hehehe Myślisz ze z bykami bedzie inaczej????

Z tymi 4 mln swin w Polsce to przesadziles z tego co mi wiadomo to wszystkich jest ponad 11 mln ale mniejsza z tym, w kazdym razie wszystko zmierza w kierunku likwidacji malych gospodarstw,maja zostac tylko ci duzi, tak jak np jest w Niemczech.U mnie na wiosce kilkanascie lat temu bylo moze z 20 dostawcow mleka  do konca roku zostanie 5 a i oni tez zadni dostawcy takze pewnie tez wyleca,mam rodzine  w dolnoslaskim i podkarpackim to mowia ze u nich na wioskach juz krowy nie ujrzysz i tak jest z kazda dziedzina hodowli, tylko zboz przybywa

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, koses napisał:

Skoro tona stali kosztuje 4000 zł za tonę to ciągnik 300KM o wadze 10 t powinien 40 tyś kosztować??? 

Wszędzie po drodze są koszty i podatki do zapłacenia , tak ten świat jest stworzony......

Glupszego porównania jak tu jestem na tym forum to nje czytałem.... 

Policzyłes całość jako stal, a ile procesów produkcyjnych musi zajść żeby z tej stali za 4000 zrobić podzespoły... 

Edytowane przez zycietoniejebajka1
  • Haha 1
Opublikowano
koses napisał:

Nie żartuj, przecież przy produkcji mięsa wołowego łańcuch dostaw i ilość procesów jest śmiesznie niska, w ogóle porównywanie tego do ciągników to jakiś absurd

• Thanks 1
Opublikowano

Ja wiem ze wnerwiam tu co niektórych optymistów ale prawda jest taka ze najgorsze mięso w sklepie 30 zł a lepsze kawałki po 45 zł teraz Panowie Biznesmeny liczcie jak wasz dymią. Byle zapyziały chudy HF da 300 kg mięsa więć taki Biernacki dostaje za mięso od 9000-12000 zł!!!!!!!! a wam płaci teraz nawet nie 4 000!!!!!. A co robi taki Biernacki wali w łeb bydlaka , podcina gardło i obdziera ze skóry i wyjmuje flaki i na hak i na eksport czasami rozbiera na elementy. Taka prace wykona pijany rzeźnik przez nawet nie godzinę. Jego praca to koszt 25 zł .

Opublikowano
14 minut temu, kanalia36 napisał:

Ja wiem ze wnerwiam tu co niektórych optymistów ale prawda jest taka ze najgorsze mięso w sklepie 30 zł a lepsze kawałki po 45 zł teraz Panowie Biznesmeny liczcie jak wasz dymią. Byle zapyziały chudy HF da 300 kg mięsa więć taki Biernacki dostaje za mięso od 9000-12000 zł!!!!!!!! a wam płaci teraz nawet nie 4 000!!!!!. A co robi taki Biernacki wali w łeb bydlaka , podcina gardło i obdziera ze skóry i wyjmuje flaki i na hak i na eksport czasami rozbiera na elementy. Taka prace wykona pijany rzeźnik przez nawet nie godzinę. Jego praca to koszt 25 zł .

To kiedy otwierasz rzeznie i bedziesz skupowal? Rozumiem, ze sobie bedziesz zostawial 50zl od sztuki a reszte oddasz rolnikom.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

Kolego ogarni się ten sam właściciel ubojni  w Polsce płaci  rolnikowi za byka 4 000 a w Niemczech za identycznego byka 8000 zł  i tez zarabia. W Polsce jest normalne dymanie rolnika i zmowa cenowa. Jakbym był Biernackim to ja przez rok bym cennika nie zmienił. Zarabiam na byku krocie , towaru mam opór, rolnicy odemnie cielaki dalej za wysokie cenny kupują wiec po co dawać większą  cenę skupu???

Eksperci powiedzcie dlaczego mają być wyższe ceny??? Nie ma przesłanek do tego a wy się pasjonujecie ze jakiś handlarzyna podniósł cenę o 30 gr. chcecie dokładać tysiaka do byka wasza sprawa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v