Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Gdyby Polacy nie walczyli między sobą a razem o siebie to zarabialiby na tyle dobrze,że stać by ich było na jedzenie dużo więcej wołowiny...i nie trzeab by się oglądać na Turków oraz budować sensu hodowli w zasadzie tylko na eksporcie. 

Edytowane przez extrabyk
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, extrabyk napisał:

Gdyby Polacy nie walczyli między sobą a razem o siebie to zarabialiby na tyle dobrze,że stać by ich było na jedzenie dużo więcej wołowiny...i nie trzeab by się oglądać na Turków oraz budować sensu hodowli w zasadzie tylko na eksporcie. 

A właśnie że trzeba budować na eksporcie. Tylko nie na jednym rynku a wielu

Opublikowano
3 minuty temu, kr9292 napisał:

A właśnie że trzeba budować na eksporcie. Tylko nie na jednym rynku a wielu

Tulko stabilny i silny popyt wewnętrzny może gwarantować zbyt i stabilne ceny. Eksport jest ważny ale zawsze niesie duże ryzyko przez zmiany polityczne i gospodarcze w krajach do których ekportuje się towar i na to wpływu nie ma nikt.

• Like 2
Opublikowano

Popieram @extrabyk.  Eksport to powinien być jako dodatek.  Opieranie się na nim w głównej mierze pokazało właśnie co się dzieje.  Podobnie było z mlekiem jak Rosja embargo wprowadziła. Gdy duża ilość będzie zostawać na rynku polskim wtedy wszystko będzie bardziej przewidywalne.  Tylko trzeba się wziąć za zagraniczne  supermarkety i zachęcać ludzi do kupna polskich produktów.  Chyba w żadnym kraju tak nie ma jak w Polsce że swoje wysokiej jakości produkty eksportuje się za grosze a zagraniczny chłam kosztuje w sklepach krocie.  Mam nadzieję  że  wejdzie w życie ta ustawa w której będą udostępniane informacje na temat firm które  sprowadzają towar   z zagranicy.  Narazie słyszałem tylko o sektorze mleczarskim. Miejmy nadzieję że zastosowane to będzie w każdym sektorze.  

Opublikowano

To myślenie sredniowiewczne. Zobaczcie na Holandię Belgię itp. i pomyslcie jak wyglądało by tam rolnictwo a jak wygląda teraz. Równie dobrze zmiany polityczne i gospodarcze mogą wydarzyć się u nas

Opublikowano

Jestem ciekaw jakby wyglądało tam rolnictwo gdyby to oni mieli tyle do powiedzenia w unii co Polska . U nich afera z leżakami jest zamieciona pod dywan i nikt jej nie wyciąga. Dopłaty wyższe, mniejsze wymogi i kary. Można tak wymieniać długo. Te kraje się rozwijają bo pchają na wschód te masowe badziewie a rekiny biznesu takie jak między innymi lyder ciągną co się da i ile się da, aby tanie. Jakość nie ważna. Przykładów jest pełno w każdej dziedzinie, chociażby i ze śmieciami. 

Opublikowano

Max dwa tygodnie aż chłopy obkoszą zjado do domu zobacza że h*jowo sypało i zaczynamy wietrzenie magazynów na nowo 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, mlodyhef napisał:

I kiedy te turki wznowią z nami poważny handel...

6 godzin temu, EppS napisał:

Turcy nie importują przez problemy ekonomiczne (siła nabywcza liry) wię nie prędko będzie im się opłacał import.

Tak tak ... yhy .. 

Niech jeszcze bardziej Polski rządz lezie w tyłek USA i niech dalej opowiadaja się za wojną z Iranem to napewno będą brać od nas wołowinę .. Turcja i Iran to sojusznicy i przyjaciele . No ale w TV o tym nie powiedzą oczywiście .. 

3 godziny temu, mk9422 napisał:

Popieram @extrabyk.  Eksport to powinien być jako dodatek.  Opieranie się na nim w głównej mierze pokazało właśnie co się dzieje.  Podobnie było z mlekiem jak Rosja embargo wprowadziła. Gdy duża ilość będzie zostawać na rynku polskim wtedy wszystko będzie bardziej przewidywalne.  Tylko trzeba się wziąć za zagraniczne  supermarkety i zachęcać ludzi do kupna polskich produktów.  Chyba w żadnym kraju tak nie ma jak w Polsce że swoje wysokiej jakości produkty eksportuje się za grosze a zagraniczny chłam kosztuje w sklepach krocie.  Mam nadzieję  że  wejdzie w życie ta ustawa w której będą udostępniane informacje na temat firm które  sprowadzają towar   z zagranicy.  Narazie słyszałem tylko o sektorze mleczarskim. Miejmy nadzieję że zastosowane to będzie w każdym sektorze.  

Dlatego pisałem już kilkakrotnie że nasza siła to wieprzowina a nie woły .. Dlatego Unia Niemiecko Szatansko LGBTowsko Europejska niszczy polska wieprzowinę i producentów .. kiedyś świnie stały po uszy w gnoju u każdego gospodarza na wsi a nawet w miastach i każdy jadł i było zdrowo i pysznie . Potem przyszło zepsucie światowe wraz z tworem pod nazwie UE i zaczęły się pojawiac ptasie grypy , języki , pomory itp . To dotyczy zwierząt . Oczywiscie takie choroby nie istnieja. To sa twory propagandowe przez ktore mozna kontrolowac plebs czyli nas rolników . Bo takich chorób nie było . Rozmawiałem z osoba że wsi gdzie przyjezdzali po świnie to poprostu każdy mówił że miał je zdrowe. Także naocznie nikt tej choroby nie widział . A ludzie durni nie są . Tylko Oni nam tą durnotę sami przyklejają . Oni beda nam mowic jak i co mamy hodowac i nie ma Polak decydować co ma jeść tylko to co Niemiec na obradach wymyśli a EuroOsłowie postanowią . Dopłaty to też część planu zniewolenia byśmy nie mysleli że sami sobie możemy poradzić tylko aby nas uzależnić od systemu. Tu nie trzeba mądrości wystarczy popatrzeć co tu się odpierdziela że zdrowe lochy z prosiakami się zabija a jak chce się wybijać dziki aby zatrzymac rozprzestrzenianie ASF to nagle animalsi się pojawiaja i pojawia się kolejna propaganda. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
7 godzin temu, tomaszmab napisał:

Rozmawiałem z osoba że wsi gdzie przyjezdzali po świnie to poprostu każdy mówił że miał je zdrowe. Także naocznie nikt tej choroby nie widział .  

Bez komentarza

Opublikowano

Znajomy ma świnie mówi w prost cały okres tuczu idzie antybiotyk kropelkowo w poidła a tak to od razu jak przyjada szczepią je 2 razy co tydzień sa to antybiotyki na przezycie tak to sś duńczyki a my to wpierdalamy z marketów w różnych formach karkówka na grila kiełbasa mieso każdy to je tylko nie każdy ma świadomość . A czy Polski prosiak jest inaczej chowany ? Tak ale u tych małych producentów do max 500 sztuk a jak masz te 2000 tysie na rzut nikt sie nie pier**li w zdrowe karmienie itp tam ma być zysk i to sie liczy a że tego sam nie je i mówi że zabił by tym rodzinę to co innego. Znam takich co jak dla siebie już zostawiają to kupują oddzielnie z 2 sztuki i trzymają w izolatce karmią je tradycyjnie na  mokro i wtedy rośnie mu ten kaban 5 miesiecy 6 a nie 2.5-3 . Kupywaliśmy kiedyś tuczniki na zabicie od takiego małego rolnika  to mieso było pyszne nie jak garaleta  i woda  ale zbankrutował niestety i nie ma nic 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj cynk, że są braki, dziś po oględzinach proponował brutto 6,5 za hf, 7 zł ewentualnie coś extra (7,5) za lepsze sztuki np. LM i dla stałego dostawcy

Nie oddałam... jeszcze wieku nie mają dopiero ponad 16 m-c. Ryzyk-fizyk poczekam/pomorskie.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v