Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, kazik6 napisał:

on tez Ci może tak napisac za jakiś czas jak nie będziesz miał na rate kredytu bo bydło nie zdrożeje i Ci napisze po co tyle brales 

to sie przejdzie całkowicie na krowy

Opublikowano
44 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

to sie przejdzie całkowicie na krowy

Jak wszyscy zaczna z bykow na krowy przechodzic to bedzie to samo co z bykami teraz

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, kazik6 napisał:

Jak wszyscy zaczna z bykow na krowy przechodzic to bedzie to samo co z bykami teraz

święta racja 👍  Nie bądz kolego taki pewny mleka bo jak ostatnie czasy pokazały różnie może być.   Osoby które przeszły ze świń na opasy mogły sądzić podobnie i co

Opublikowano

jedno na plus inne na minus i okrągłe zero jest w kieszeni  :D

Opublikowano

Biorąc pod uwagę strukturę sprzedaży polskiej wołowiny, ostatnie spadki cen to prawdopodobnie wynik pewnych zawirowań w sprzedaży zagranicznej. Krajowy sektor mięsa wołowego jest bowiem bardzo wrażliwy na zamówienia z innych rynków. Polskiej branży, w tym obszarze,  nie pomaga ograniczenie sprzedaży do Turcji, która była jednym z ważniejszych odbiorców wołowiny z Polski w 2018 r. , a Polska była z kolei największym unijnym dostawca mięsa wołowego do Turcji. To odbiło się na wynikach sprzedaży zagranicznej. Po czterech miesiącach 2019 r. łączny eksport nieprzetworzonego mięsa wołowego z Polski był niższy o 13% w relacji rocznej - dodaje analityk.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Sokol2 napisał:

dzisiaj zrobiłem interes zycia !!! byki mieszance ponad 2 lata litwiny poszły po 5.75zł i wyszło niecałe 4500zł za sztuke... cielaki  kupiłem po 1400zł.  czyli wyszło ok 3000zł zarobku na 2 lata minus pasza którą zjadły ( powiedzmy ok 3500zł) i prad paliwo itp czyli została mi kupa gnoju i te 500zł mysle ze dołożyłem do sztuki dokładnie nie jestem w stanie policzyc ... A najlepsze jest to ze w marcu jak na chwile była cena mogłem je opierdolic po 7,7!!!!! ale nie bo jesce troche urosna i cena moze podskoczy... i tak w kwietniu sprzedałem po mm 6,9 w maju hfy po 6.5 w czerwcu jałowki po 7,2 byki mm po 7 i w lipcu kur...a po 5,75

Wiekszosc osob w tym temacie zrobila taki interes. Przytrzymala bydlo i pokazala ze za grosze go nie oddadza. Kilka stron temu pisal ktos ze ma 32 miesieczne byki i poki 7.7zl nie dostanie zostana w kojcach😂

Ja mam czas do listopada. Ciekawe czy beda chociaz po 6.5zl czy po 4.😩

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
48 minut temu, Bugii napisał:

Wiekszosc osob w tym temacie zrobila taki interes. Przytrzymala bydlo i pokazala ze za grosze go nie oddadza. Kilka stron temu pisal ktos ze ma 32 miesieczne byki i poki 7.7zl nie dostanie zostana w kojcach😂

Ja mam czas do listopada. Ciekawe czy beda chociaz po 6.5zl czy po 4.😩

Pisałem że wg. mnie to moje koszta ta cena i to chcę minimum chyba że będę musiał z tym uciekać 😜

Takie info zasłyszane że eksport idzie a cena po łańcuszku spadła od nas zaczynając. Podobno byka od groma wszędzie. Nie tylko u nas ale i za miedzą w jedną i drugą stronę też. 

Ktoś to musi zjeść i może będzie lepiej😉

Moje nastolatki pójdą na eksport by pokazać półtusze i  wyjaśnić jak nie utrzymywać byka😊

Opublikowano

Z opłacanych gałęzi rolnictwa to już chyba tylko krowy pozostały (nie licząc niszowe produkcji). Jak się teraz ludzie rzucą na produkcję mleka, to i tą gałąź zacznie dołować.

Opublikowano (edytowane)

Tylko jakim kosztem ta opłacalność? Może cacy jak masz z 300 krów i murzynów na stanie ale w mniejszych gr to orka ponad siły czasem, niezależnie od stopnia mechanizacji. I wiem, zaraz mi tu wyjadą niektórzy że można zawsze sobie czas wygospodarować na urlop. Ok, pogadamy jak rodzice siądą,bo wiecznie robić nie będą. Ja ostatnie dwa dni wolnego miałem w 2010 roku.Jeżeli ktoś ma na małym gospodarstwie ma takiego pracownika z którym może zostawić stado na kilka dni to winszuje. Tego jaki to fachowiec i że na niego kogoś stać. Nie wie nawet jaki skarb posiada.

Edytowane przez komizmo
  • Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, Aktis napisał:

Z opłacanych gałęzi rolnictwa to już chyba tylko krowy pozostały (nie licząc niszowe produkcji). Jak się teraz ludzie rzucą na produkcję mleka, to i tą gałąź zacznie dołować.

zobacz jaka jest już teraz produkcja mleka , rekord produkcji  a opłacalnosc dzieki eksportowi , niech chiny odmówią to mleko spadnie do 1,1 zł .

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktis napisał:

dzisiaj to tylko duży areał i produkcja roslinna, żadnych hodowli bo to dziadostwo i kupa problemu

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Tylko jakim kosztem ta opłacalność? Może cacy jak masz z 300 krów i murzynów na stanie ale w mniejszych gr to orka ponad siły czasem, niezależnie od stopnia mechanizacji. I wiem, zaraz mi tu wyjadą niektórzy że można zawsze sobie czas wygospodarować na urlop. Ok, pogadamy jak rodzice siądą,bo wiecznie robić nie będą. Ja ostatnie dwa dni wolnego miałem w 2010 roku.Jeżeli ktoś ma na małym gospodarstwie ma takiego pracownika z którym może zostawić stado na kilka dni to winszuje. Tego jaki to fachowiec i że na niego kogoś stać. Nie wie nawet jaki skarb posiada.

teraz ogarniam to i z krowami ogarnę

Edytowane przez Rolnik7343
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v