Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Ceny mięsa w dół

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano

Powiem tak żeby obronić trochę Jarka, który jest młody być może jesteśmy w podobnym wieku. Mianowicie zawsze młodzi, ktorzy osiągną jakiś sukces w tej samej branży co ludzie, którzy siedzą w niej po 20 lat i wiecej są obgadywani i szykanowani nie z tego powodu że źle coś robią, ale z powodu tego że w ciągu kilku lat dorbili się więcej niż co tyraja w danej branży od 20 lat. Młodzi często inaczej robią niż stare pokolenie, które często nie potrafi się przestawić do obecnych czasów i tym samym nie zarabia tyle co kiedyś. Jarek akurat w branży rolniczej miał pomysł postawić na 100 % czy tam prawie 100 bydło mięsne i mamki i sobie jak widać radzi, a siedzący w temacie bydła stare wygi dalej hoduja co im krowa da, jakieś krzyżówki Hf z niewiadomo czym i potem się dziwić za co ten odbiorca ma zapłacic. Mam 2 kolegów w branży bydła, jeden właśnie tak jak Jarek postawił na czysto rasowe bydła rasy mięsnej i zadowolony, drugi z kolei oddaje mleko, czyli same krowy i zero byków bo mówi Hf paść kilka miesięcy dłużej gdzie ceny są wiele niższe niż mięsnego to by się musiało mu coś w główce przestawić żeby zaczol to robić, wszystko co krowy rodzą sprzedaje od razu, powiedział nawet ze dobrze ze są jeszcze tacy napalency co to biorą 😂 i z reguły są to starsi narzekający na wszystko ludzie, nikt z młodych nawet u nas nie pomyśli żeby tuczyc Hf czy to jalowka czy byka. Także być może szlak kogoś trafia że młody ambitny Jarek teraz drożej sprzedaje od innych i po prostu mu zazdrości, a jak Jeszce wrzuci foto z wakacji to całkiem gul rośnie 😅

• Like 2
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Tak zawsze chętnie kupię w cenie ciezkiego

Pamiętasz co napisałem w bliźniaczym temacie co niby miałeś opluć ekran po przeczytaniu tego, to nie odnosiło się do mnie 😊

@turtojs tak było do teraz, teraz idzie przemeblowanie, może i jakość się obroni ale czy będzie konkurencyjna to nie wiem 

Edytowane przez piotrdd
.
Opublikowano
53 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Hahaha rasy mięsne i w O klasie

No widzisz nie każdy ma tak naciągane klasy i ceny jak ty 

25 minut temu, turtojs napisał:

Powiem tak żeby obronić trochę Jarka, który jest młody być może jesteśmy w podobnym wieku. Mianowicie zawsze młodzi, ktorzy osiągną jakiś sukces w tej samej branży co ludzie, którzy siedzą w niej po 20 lat i wiecej są obgadywani i szykanowani nie z tego powodu że źle coś robią, ale z powodu tego że w ciągu kilku lat dorbili się więcej niż co tyraja w danej branży od 20 lat. Młodzi często inaczej robią niż stare pokolenie, które często nie potrafi się przestawić do obecnych czasów i tym samym nie zarabia tyle co kiedyś. Jarek akurat w branży rolniczej miał pomysł postawić na 100 % czy tam prawie 100 bydło mięsne i mamki i sobie jak widać radzi, a siedzący w temacie bydła stare wygi dalej hoduja co im krowa da, jakieś krzyżówki Hf z niewiadomo czym i potem się dziwić za co ten odbiorca ma zapłacic. Mam 2 kolegów w branży bydła, jeden właśnie tak jak Jarek postawił na czysto rasowe bydła rasy mięsnej i zadowolony, drugi z kolei oddaje mleko, czyli same krowy i zero byków bo mówi Hf paść kilka miesięcy dłużej gdzie ceny są wiele niższe niż mięsnego to by się musiało mu coś w główce przestawić żeby zaczol to robić, wszystko co krowy rodzą sprzedaje od razu, powiedział nawet ze dobrze ze są jeszcze tacy napalency co to biorą 😂 i z reguły są to starsi narzekający na wszystko ludzie, nikt z młodych nawet u nas nie pomyśli żeby tuczyc Hf czy to jalowka czy byka. Także być może szlak kogoś trafia że młody ambitny Jarek teraz drożej sprzedaje od innych i po prostu mu zazdrości, a jak Jeszce wrzuci foto z wakacji to całkiem gul rośnie 😅

Jest jeden na forum co niedawno postawił oborę i trzyma koło 300 opasów głównie HFy i jakoś nie narzeka ;) nicku nie będę podawał bo kto obeznany w temacie to wie o kogo chodzi 

Opublikowano
29 minut temu, turtojs napisał:

I z 30stu mamek ostro sie rozwijać? Co Ty piepszysz. Ceny produkcji rolnej oporowo do gory a produkty wyprodukowane przez rolnika albo stoja albo oporowo w dol a Ty mowisz o pomysłowości mlodego pokolenia. Chlopie..

• Like 2
Opublikowano

ja chcę zachować neutralność w sporze jarekbazydlo kontra reszta świata i powiem tak być może jest to jakiś sposób na życie chów bydła typowo mięsnego, napewno cena trochę wyższa i popyt dużo większy ale czy ktoś ma wyliczenia odnośnie tego jaki jest koszt odchowu takiego typowo mięsnego ? jak by Pan jarek bazydlo mógł bardziej przybliżyć ile można z takiego byka wyciągnąć ? ja wiem że specyfika hodowli Hf jest trochę inna niz takiego typowo mięsnego lepsze przyrosty niewiem czy wyższe zuzycie paszy i na końcu sie okaże że może cos tam zostanie z tej hodowli typowo mięsnych ?

• Thanks 1
Opublikowano

Nie oszukujmy sie hf czy ho zawsze zje wiecej i wiecej wysra i tak nic na nie go miesa nie wejdzie , natomiast miesne i dobre mieszance jedza mniej sa mniej wybredne ale oko ciesza pozniejsza budowa .Ale zeby je pozyskac to tzreba troche sie natrudzic

• Thanks 1
Opublikowano

Witam.

Kłócicie się o rodzaj hodowli bydła, a zapominacie, że nie cena a ekonomia ma znaczenie. Prawda jest taka, że bydło opasowe rasy mięsnej opłaca się chować tylko i wyłącznie na gospodarstwie gdzie rolnik posiada dużo terenów łąkowych z którymi nie może nic zrobić. Takowy rolnik grodzi i puszcza tam bydło; chów bydła na gruntach ornych mija się z celem gdyż na 4 klasie ziemi musiał byś mieć 30h łąk na 30szt krów z cielakami, a przy dzisiejszej i zeszłorocznej suszy to życzę powodzenia. Utrzymywać, karmić bez zysku 30 szt krów tylko żeby wziąć za odsadki 15 byczków po 3500 zł i 15 jałoszek po 2500 zł na gruntach ornych to moim zdaniem paranoja. 

W ogóle chów bydła przy dzisiejszych cenach rozłoży każdego, u mnie cena za hf 6zł za mieszańca 6,20netto - 2 zł w plecy cały zysk i finito.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Pfff pokaż nam swoje jałówki w O klasie rasy mięsnej hahaha...

A skad jestes?

Powiat plocki.

Zostlo jedno najdrozsze po 4.5tys za sztuke 

Krowy limousine ,odsadki ,charolaise https://www.olx.pl/oferta/krowy-limousine-odsadki-charolaise-CID757-IDzSYcI.html

Te spadki kazdego befa dotyczyly. 

Czysto rasowe z jedynym kierynkiem produkcji ciezko beda mialt to przetrwac.

Cielaki tez w koncu pierdzielna jak ta sutuacja potrwa jeszcze kilka miesiecy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik7343 napisał:

No widzisz nie każdy ma tak naciągane klasy i ceny jak ty 

Jest jeden na forum co niedawno postawił oborę i trzyma koło 300 opasów głównie HFy i jakoś nie narzeka ;) nicku nie będę podawał bo kto obeznany w temacie to wie o kogo chodzi 

Ale tu akurat mial prawo Cie wysmiac. W zyciu nie widzialem zeby rasa miesna poszla w O klasie.

Opublikowano

najwazniejsze jest za ile kupujecie sztuke do opasu, jak za HF dac 1 tyś za  65 kg to mija sie z celem , rasy miesne francuskie są wybredne co do żarcia , brytyjskie zeżrą gorszej jakosci pasze . jak na zwierzaku widać potencjał to można mu dać i witaminke i soje . do tej pory HF  nie był porazką jest tyle lat na rynku i ludzie kupują i opasają 

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

najwazniejsze jest za ile kupujecie sztuke do opasu, jak za HF dac 1 tyś za  65 kg to mija sie z celem , rasy miesne francuskie są wybredne co do żarcia , brytyjskie zeżrą gorszej jakosci pasze . jak na zwierzaku widać potencjał to można mu dać i witaminke i soje . do tej pory HF  nie był porazką jest tyle lat na rynku i ludzie kupują i opasają 

no wlasnie skoczkowie ktorzy robia zawodowo psuja rynek nam rynek  bo oni niezyja z tegp ajak teraz byla cena to zarabiali druga pensje ot taka rzeczywistosc

Opublikowano

4 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Ty se nawet sprzedawane za 15 jak ci ktoś tyle da ;) cena dobra za HFy jeszcze niższa cena jest 

Widze ze od tematu uciekasz i juz sie zagotowałes wiec juz nie ciagne tego tematu i juz Cie nie denerwuje.

Opublikowano
2 godziny temu, thefarmer napisał:

ja chcę zachować neutralność w sporze jarekbazydlo kontra reszta świata i powiem tak być może jest to jakiś sposób na życie chów bydła typowo mięsnego, napewno cena trochę wyższa i popyt dużo większy ale czy ktoś ma wyliczenia odnośnie tego jaki jest koszt odchowu takiego typowo mięsnego ? jak by Pan jarek bazydlo mógł bardziej przybliżyć ile można z takiego byka wyciągnąć ? ja wiem że specyfika hodowli Hf jest trochę inna niz takiego typowo mięsnego lepsze przyrosty niewiem czy wyższe zuzycie paszy i na końcu sie okaże że może cos tam zostanie z tej hodowli typowo mięsnych ?

Też bardzo mnie interesują koszty wychowu typowo mięsnych,sąsiad miał czyste herefordy ,dostał 9zł brutto i stwierdził że po odliczeniu kosztów to cały interes taki jakoś mało opłacalny według niego i to było jeszcze przed obniżkami , dla mnie sens chowu bydła opasowego to wykorzystanie siana + jakieś odpadowe ziemniaki ,wytłoki ,taką technologię stosowałem na przełomie lat 90/00 i przy cenie ok 2 zł kg wychodziło się na+

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Też bardzo mnie interesują koszty wychowu typowo mięsnych,sąsiad miał czyste herefordy ,dostał 9zł brutto i stwierdził że po odliczeniu kosztów to cały interes taki jakoś mało opłacalny według niego i to było jeszcze przed obniżkami , dla mnie sens chowu bydła opasowego to wykorzystanie siana + jakieś odpadowe ziemniaki ,wytłoki ,taką technologię stosowałem na przełomie lat 90/00 i przy cenie ok 2 zł kg wychodziło się na+

wytłoki ? to też tanie nie jest 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048

• Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
  • Dodaj nową pozycję...
v