Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy coraz niższe ceny podajecie, zaraz będzie jak wiosną ze świniami  cena WBC były mniejsze niż przyzwoita cena na żywcu w lepszych latach.

Przecież tu niektórzy pisali ze na Liban sprzedawali bydło po 9,5 netto a tu taka cena na wbc niedługo  taka będzie

Opublikowano (edytowane)

To już nie do mnie z tymi pretensjami ;) sprzedawałem jakieś 3tyg po aferze wtedy gdy była "górka" w cenach kilka dni to za Belga o takiej samej budowie ale trochę mniejszej wadze dostałem 13,50zł ... Widać co się dzieje z tymi cenami ...

Wtedy za jałówkę po HFie która ważyła poniżej 400kg  bo mało żarła było jak pamiętam 11,40 

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Juz AdamRo pisał kiedys ze dobry towar zawsze bedzie w cenie

Tylko coś się to nie sprawdza bo w tej chwili nawet na dobry towar cena lipa

Opublikowano

kolego rolnik teraz to masz dwie odpowiedzi.

1. Tak długo jak kasa na koncie jest

2. tak długo jak cena powróci do normalności.

Wiek zwierzaka nie ma znaczenia. Kto kasy potrzebuje  sprzeda nawet jak za 2 zł będzie skup a kto kasy nie potrzebuje to będzie i  powyżej 30 miesiąca trzymał a za 5 zł nie sprzeda.

Opublikowano

jak dwa lata taka cena bedzie to co wtedy?ja tu widze jedno rozwiazanie tucz kontraktowy jak ze swiniakami u nas w solectwie tylko jeden zostal z chodowla swin ma 1200szt i plca mu za uchowanie jak sam kupowal prosiaki to zawsze po d*pie dostawal w bydle to samo nas czeka bo narazie cena pare lat byla stabilna a teraz pewnie bedzie skakac

Opublikowano
58 minut temu, slawekz1975 napisał:

jak dwa lata taka cena bedzie to co wtedy?ja tu widze jedno rozwiazanie tucz kontraktowy jak ze swiniakami u nas w solectwie tylko jeden zostal z chodowla swin ma 1200szt i plca mu za uchowanie jak sam kupowal prosiaki to zawsze po d*pie dostawal w bydle to samo nas czeka bo narazie cena pare lat byla stabilna a teraz pewnie bedzie skakac

Piyerdolisz człowieku. Od 10 lat trzymam byki i to dopiero pierwszy poważny kryzys w cenie i każdy lamentuje. Był czas się do tego przygotować że to w końcu jednak yebnie bo odkąd pamiętam u mnie na wschodzie cena na byka była dobra. W świniach w roku kilka wahań cen a tu raz na kilka lat cena w dół i każdy panika jak by to miało wiecznie trwać. Cena w ciągu roku wróci do normy. 

  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, mickas092 napisał:

Piyerdolisz człowieku. Od 10 lat trzymam byki i to dopiero pierwszy poważny kryzys w cenie i każdy lamentuje. Był czas się do tego przygotować że to w końcu jednak yebnie bo odkąd pamiętam u mnie na wschodzie cena na byka była dobra. W świniach w roku kilka wahań cen a tu raz na kilka lat cena w dół i każdy panika jak by to miało wiecznie trwać. Cena w ciągu roku wróci do normy. 

Brawo takich ludzi nam trzeba 😎

Opublikowano

Tylko w świniach są częste wąchania ;) dziś może być 3zl a za 2tygodnie 6zl za kilo a przy bydlę nie zapowiada się na razie na polepszenie, ale tak czy tak będzie się trzymać ... Bo pieniądze z mleka idą na "codzienne" wydatki a z opasów na jakieś inwestycje

Opublikowano

W świniach też nie przewidzisz ceny - mimo asf, rezygnacji masy ludzi z hodowli cena jest dalej lipna bo ok 4,5 brutto w moich stronach na żywca. Byki w 2011 sprzedawałem na żywo po 7,7 brutto, w 2018 prawie 9 brutto. Koniec maja udało się jeszcze sprzedać po 8,4 brutto. 

Przy bydle tak samo cena może skoczyć z miesiąca na miesiąc bo nie ma możliwości żeby przez rok czasu ludzie dawali się robić w konia i sprzedawać byka poniżej 7pln/kg. W końcu taniego towaru zabraknie. A chłodni też nie mają z gumy. Ubojnia gdzie sprzedałem bije ponad 250szt dobowo więc zbyt na towar jest tylkohandlarze wciskają największą  ciemnotę że nie ma kupca albo inne bajki z krainy grzybka i muchomorka.  Na portalu ofertowym jak przeglądam ceny maszyn też trafiają się ogłoszenia z ubojni że zamówią taki a taki sprzęt żeby zwiększyć moce przerobowe albo budują chłodnie albo jeszcze jakieś linie do rozbioru czy konfekcjonowania próżniowego. 
 

  • Like 1
Opublikowano

Skiba dziś byk O klasa 10,90zl,  na żywą HF 5,2 - 5,7 ale to już ładny musi być. no a w mediach ani słowa o tak niskich cenach. nic cisza. rozmawiałem z jednym handlarzem to wg niego zagrywka celowa żeby wytrzaskać produkcje byka tak jak było ze świnką ponad rok niskie ceny i udało się a z bydłem ma być podobnie. sam mam 11 byków i nie wiem co z fantem robić pchać za 6zł dwie sztuki limuzyna i 9 dużych hf czy kuwa czekać na zbawienie. do 30 miechów jeszcze 1,5miesiąca 

  • Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Berthold napisał:

Od 10 lat trzymam byki i to dopiero pierwszy poważny kryzys w cenie i każdy lamentuje

Ile sztuk około odstawiłeś przez te 10 lat ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez Romas11
      Sprzedam Byczki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg,  Jalówki ras mięsnych  i mlecznych  w wadze 200-350 kg i Celiaki  byczki ras mięsnych  i mlecznych 70-130kg ,Jalówki 70-130 kg. Znajduje się w Łomży .
      605978048



    • Przez 4porucznik01
      witam . mam ostatnio problem z somatyką u bydła . nie które sztuki z dnia na dzien maja wyższa liczbe komórek . nie wiem czym to jest spowodowane . dawka paszowa sie nie zmieniła jest taka sama . kukurydza ,siankoiszonka ,siano lub słoma  śruta swoja z mieszanki owsa  jęczmienia żyta i pszenżyta . rzepakowa. wysłodki buraczane , pszenmix oraz dodatki witaminowe od somatyki .drożdze soda i kreda .po kazdym doju krowy maja zasklepiane wymię . ostatnie wyniki z mleczarni tłuszcz 4,27 bialko 3,06  może ktoś pomoże co z tym zrobic jak obniżyć 
    • Przez CeZaRy29269
      Byk 280+ do 30 miesięcy co tp znaczy ?
    • Przez Michał123
      Dzień dobry, czy ktoś opasa bydło ziemniakami? Chciałbym dowiedzieć się od jakiego wieku można dawać ziemniaki i w jakich ilościach. Jako główna dawka pokarmowa, czy jako dodatek np. do kiszonki z kukurydzy?
    • Przez Radek65
      Dzień dobry, czy można krzyżować miedzy sobą Czerwonego i Czarnego Angusa? Chodzi mi o to czy należąc do związku hodowców bydła można krzyżować te 2 rodzaje bydła i czy nadal będzie to bydło czysto rasowe? Czy lepiej mieć jałówki Angusa a byka np. Simentala?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v