Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A prezes w TPR i artykuł w tutułem ciężko rok dla mleczarni. Tak pobieżnie spojrzałem to nic o dostawcach nie wspomnieli.

Opublikowano
39 minut temu, Thomas2135 napisał:

A prezes w TPR i artykuł w tutułem ciężko rok dla mleczarni. Tak pobieżnie spojrzałem to nic o dostawcach nie wspomnieli.

Co będzie o dostawcach mówił najważniejsze że se fote zrobił, mojego prezesa też w T P R widziałem ale na rejonowe to kierownika wysłał 

Opublikowano

Ryki 1,59zł tł 4,3 bi3,63 u nas na zebranie to prezesi po dwóch przyjeżdżają a na koniec zaprosili na zwiedzanie zakładu i byliśmy to nas 1,5 godziny po zakładzie oprowadzał 😃

Opublikowano
4 godziny temu, Bercik92 napisał:

Mlekovita ma więcej zakładów od mlekpolu ale mlekpol więcej płaci za mleko ;)

Mlekpol najwięcej mleka skupuje od rolników. Mlekowita skupuje przerzutowe i handluje pomiędzy zakładami, stąd te jej ,,wysokie zyski'' nie przekładające się aż tak bardzo na cenę. 

Opublikowano
18 minut temu, mk9422 napisał:

Mlekpol najwięcej mleka skupuje od rolników. Mlekowita skupuje przerzutowe i handluje pomiędzy zakładami, stąd te jej ,,wysokie zyski'' nie przekładające się aż tak bardzo na cenę. 

Więcej zakładów i więcej wydatków tylko h..k z tego jak to się na kasę nie przekłada 

Opublikowano

Sapiński to jak taki bamber. Nabrać hektarów z dzierżaw zamiast zadbać dobrze o swoje. Tak samo z zakładami, dostawcami i przerzutem. Nakupować aby mieć.

Opublikowano

Białko 3 tłuszcz 3.6 przedział 15-20 i za***ista cena z Mlekovity UWAGA 1.37 brutto tak to nie żart 

Opublikowano
5 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Tak samo u mnie. Miała brać Mlekovita od rolników ale mało chętnych, ludzie debile się boją, to koniec końcem podjęli rozmowy żeby skupować wszystkie mleko jakie nasza mleczarnia ma, i będą zabierać je do Kalisza i sami przerabiać. Koniec końcem będziemy doić za tyle co doimy teraz a kto na tym zarobi to wiadomo 

Nic nie poradzisz. Starsi rolnicy się boją i nie przekonasz ich niczym bo nasłuchali się gdzieś tam od kogoś o czymś. Kiedyś podobna sytuacja była z piątnicą jak ostrołękę przejmowała. Tyle plotek było, które do tej pory co niektórzy opowiadają, że gdzieś coś tam kiedyś było, np , że całą drogę od drogi asfaltowej do swojej posesji trzeba wybetonować :) Ludzie uciekali z piątnicy bo się nasłuchali o wymogach, które są takie jak wszędzie tylko oni badają te mleko kiedy chcą, a ,, najlepsza'' spółdzielnia to taka która ci powie kiedy będą próby pobierane. Do tej pory licząc prze tyle lat to co niektórzy może i po pół miliona są stratni ale lepiej doić za mniej i wiedzieć kiedy będą próby pobierane zamiast ogarnąć stado. 

Opublikowano
19 minut temu, zkordalski napisał:

Białko 3 tłuszcz 3.6 przedział 15-20 i za***ista cena z Mlekovity UWAGA 1.37 brutto tak to nie żart 

Przestań lać wodę do mleka bo niedługo Ci tłuszcz zejdzie na 2 i będą od razu lać do kartonów😁🤣

• Haha 6
Opublikowano

Wydajność os krów mam niską teraz, bo dużo kończy laktację. Same mo i trochę sm w oborze a tłuszcz 4. Miałem więcej mleka to i parametry pasowały, ale jak mniej to zaraz cyrki. Nic nie udowodnię bez oceny teraz.

Opublikowano (edytowane)

ja mam ocenę i co mogę udowodnić?  3.5 bi 4,1tl (!) 1.46 brutto dla vatowca <20k. Cena bez szału. gdyby nie te wałki na parametrach to byłoby 1.5pln.

Mlekovita średnio. Pewnie co więksi wkrótce zaczną dawać nogę...wiadomo gdzie...

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, mk9422 napisał:

Nic nie poradzisz. Starsi rolnicy się boją i nie przekonasz ich niczym bo nasłuchali się gdzieś tam od kogoś o czymś. Kiedyś podobna sytuacja była z piątnicą jak ostrołękę przejmowała. Tyle plotek było, które do tej pory co niektórzy opowiadają, że gdzieś coś tam kiedyś było, np , że całą drogę od drogi asfaltowej do swojej posesji trzeba wybetonować :) Ludzie uciekali z piątnicy bo się nasłuchali o wymogach, które są takie jak wszędzie tylko oni badają te mleko kiedy chcą, a ,, najlepsza'' spółdzielnia to taka która ci powie kiedy będą próby pobierane. Do tej pory licząc prze tyle lat to co niektórzy może i po pół miliona są stratni ale lepiej doić za mniej i wiedzieć kiedy będą próby pobierane zamiast ogarnąć stado. 

W sedno. Pięknie to ująłeś. 

Niby 21 wiek a nadal jakby średniowiecze 

Opublikowano
6 minut temu, mazowszak napisał:

Sam oddaje do Mlekovity odział Wyszków i mi wychodzi 1.47 przy tłuszczu 4.2 na białko nie biorą

To oddajesz do Mleksa pośrednika, szwagra sapinskiego to i tak masz dobrą cenę,bo nie którzy to ledwie 1.3 zł wyciągają ale za to wcześniej wiedzą kiedy będą próby😄

Opublikowano (edytowane)

no i problem w tym jaki tu sens? Swiecie też było przejęte ale nie wpłynęło to na jakiś wzrost ilości skupowanego mleka. Po co przejmują te oddziały jak nic w nich nie robią? Takie swiecie to powinno przez rok potroić albo podwoić przynajmniej skup(30k chyba dziennie mają).szczegolnie w sytuacji w jakiej tu trafiła mlekovita  -poważnych tarapatów lowicza- a oni d*pa. Powinni przedstawiciele byli jeździć i cisnąć jak jest już zakład,no ale teraz jak cena uwzględniając przekręty parametrów jest wyższa jakieś 8gr od łowicza to już pozamiatane. Nikogo to nie przekona. Gdyby płacili dostawcom tak jak płacą za przerzut to z czasem nie musieliby go kupować bo ludzie by przeszli

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Najgorzej, że nie ma dla nich alternatywy, nie ma się gdzie przenieść a jeszcze i umowami powiazali i ludziska cicho siedzą a oni już poniżej średniej krajowej, taki LIDER-a może to już nie lider tylko LIDL!!!😥😈

Edytowane przez Jaro70
  • Like 2
Opublikowano
31 minut temu, strsw33 napisał:

slyszałem plotkę ze Mlekovita  przejeła osm Ozorków  Lodzkie  ale ile w tym prawqdy to nie wiem

To tylko plotka sąsiad oddaje i klnie bo za wypłatą czeka miesiąc i lepiej 

Ale o próbach wiedzą 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v