Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Serio to jest na rok? 😆 To chyba na nawozy, a nie rozwój gospodarstwa..

1 godzinę temu, kr9292 napisał:

W centrali pytałem wiosną bo ktoś mówił na forum że super warunki to max dwa lata 6.8 %. Zdecydowanie za dużo, plus że bez papierologii. 

W Trzebownisku mówili że max 36miesięcy na około 4.5%

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Jak wszędzie 100 mln bak i400000 k som srednia z 3 mcy gdzieś  Ty mleko do tej pory oddawał możesz przekraczac wtedy masz pk nie myl z pierwszą klasą 

Tych mylionów to pewny jesteś? 

W Polsce w mleczarniach obowiązuje jedna klasa Extra bakterie do 100 tys kol. i komórki somatyczne do 400 tys. Wszystko co przekracza te wartości to mleko pozaklasowe. Są mleczarnie Piątnica, które wprowadziły dodatkową kategorię super extra i Hohland premiujący określoną jakość. 

Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

W centrali pytałem wiosną bo ktoś mówił na forum że super warunki to max dwa lata 6.8 %. Zdecydowanie za dużo, plus że bez papierologii. 

To President wg tego ma super warunki na 2 lata na pewno dają i jedyny koszt to 200 zł oprocentowanie 0,0% 

Opublikowano

U mnie w oddziale Baranowo mimo, że na krótko to procent niższy. Przy 16 tys na rok było po ok 37 zł odsetek.

Opublikowano

I tak powinno być. Też myślałem że w mleczarni będzie na 2 góra 3% a tu zonk. 6.8 to żadna pomoc jak w banku dostałbym taniej. Ale niektórym już banki nie dają, a żyć trzeba, to biorą co sie da

Opublikowano
8 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Tych mylionów to pewny jesteś? 

W Polsce w mleczarniach obowiązuje jedna klasa Extra bakterie do 100 tys kol. i komórki somatyczne do 400 tys. Wszystko co przekracza te wartości to mleko pozaklasowe. Są mleczarnie Piątnica, które wprowadziły dodatkową kategorię super extra i Hohland premiujący określoną jakość. 

Masz racje tysięcy  zakrecilem sie trochę 

Opublikowano
9 minut temu, Farmer6820 napisał:

Będzie premia za grudzień. Spokojnie 😉

A z tymi cenami za pozaklase uległo to zmianie na ostatniej radzie. Do 450 jest minus 10 groszy a więcej minus 20

Ok norma wszędzie  jest400 a co powyżej to już wewnętrzne zarządzenie mleczarni 

Opublikowano
subiektywny napisał:

Skoro Ryki takie do przodu to czemu nic nie pomysla nad premia swiateczna dla dostawców?

o problemach kilku kilogramów sera w Kanadzie słyszałeś? tam tkwi problem braku ceny niestety

Opublikowano
28 minut temu, slawek74 napisał:

o problemach kilku kilogramów sera w Kanadzie słyszałeś? tam tkwi problem braku ceny niestety

Słyszałem, ale sam zarząd mówił, że to znaczącego wpływu na aktualną cenę nie miało

Opublikowano
1 godzinę temu, subiektywny napisał:

Słyszałem, ale sam zarząd mówił, że to znaczącego wpływu na aktualną cenę nie miało

No a co mają oficjalnie mówić? Oczywistym jest że każde takie zdarzenie powoduje negatywne skutki wizerunkowe. Tak też się stało w tym przypadku. Na chwilę złapali zadyszke.  Myślę że  są na tyle stabilni i mocni że wyjdą z tego dołka ze zdwojoną siłą bo bogatsi o doświadczenie. 

Podobna sytuacja mogła mieć miejsce w Gostyniu gdzie media szeroko podawały że mleczarnia przerabiala wodę. 

Każda taka plotka czy to w biznesie czy na giełdzie odgrywa ważną rolę kwestia jakiego jest charakteru i co ma na celu. Także w interesie każdego dostawcy i Polaka jest dbanie o dobre imię Polskiego mleczarstwa. 

• Thanks 3
Opublikowano
23 minuty temu, grzesiu napisał:

No a co mają oficjalnie mówić? Oczywistym jest że każde takie zdarzenie powoduje negatywne skutki wizerunkowe. Tak też się stało w tym przypadku. Na chwilę złapali zadyszke.  Myślę że  są na tyle stabilni i mocni że wyjdą z tego dołka ze zdwojoną siłą bo bogatsi o doświadczenie. 

Podobna sytuacja mogła mieć miejsce w Gostyniu gdzie media szeroko podawały że mleczarnia przerabiala wodę. 

Każda taka plotka czy to w biznesie czy na giełdzie odgrywa ważną rolę kwestia jakiego jest charakteru i co ma na celu. Także w interesie każdego dostawcy i Polaka jest dbanie o dobre imię Polskiego mleczarstwa. 

Ok, tylko dlaczego zawsze za takie zdarzenie beka chłop?, Przykładowo jak taki murarz czy blacharz spieprzy robotę to ma ją poprawić (jeżeli się da) albo nie dostanie za nią tyle kasy ile było ustalone, czy dany pracownik spółdzielni, prezes, czy kierownik poniósł jakieś konsekwencje?, czy, któryś z nich tak jak dostawca dziś zarabia (strzelam 20-30%) mniej niż 2 lata temu?. Otóż nie, zarabiają z roku na rok więcej, wszyscy oprócz chłopa, który z daną wpadką nie miał nic wspólnego!

• Thanks 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v