Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, Ywa napisał:

U mnie swoje marzenie spełnił znajomy uczeń technikum vet. .....pierwszy raz przyjechał, poprosił czy może wydoić konia i poznać smak mleka....dałam mu metalowy kubeczek a on bezpardonowo nadoił ...bo z drugiej strony żrebak......nie dowierzałam...:D

podobno słodkawe? znajomy kiedyś próbował, teraz konie sprzedane to i nie spróbuje :D

Opublikowano

zależy co masz w umowie, president ma płatność do 14 każdego miesiąca i jeszcze nie zdarzyło się żeby nie było w terminie kasy, a faktura raz jest już 5, a raz 15 zależy czy kierowca zabierze 

Opublikowano
21 godzin temu, leszek1000 napisał:

Którego dnia dostajecie kasę za mleko.  Bo u nas jeszcze kasy nie ma 

Faktura była 10 

PM Piotrków najpierw kasa na konto 10 -tego a faktura ok 15-tego

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/articles/aktualnosci-branzowe-bydlo/bielmlek-wyplacil-zalegle-pieniadze-rolnikom-co-dalej/ 

To ja się pytam gdzie obiecana pomoc dla ROTR? Gdzie pomoc dla OZO? Hipokryzja przed wyborami sięga zenitu!!! Zaciąga się większe długi aby zyskać spokój do 13.10 ale ok dostawcy przynajmniej dostali zaległe pieniądze. 

Mówi się że wszyscy są równi a tu panu ministrowi przeszkadzają większe podmioty. Jak widać po przykładzie ROTRu nikt nie czych aby kogoś podkopać i przejąć a na pewno nie są to SPÓŁDZIELNIE!!! za prywaciarzy się nie wypowiadam. Pan minister krytykuje tych co sprawniej zarządzali majątkiem udziałowców ? To jest kary godne!!! Takim podmiotom powinno się dokładać że niegdyś zaryzykowali włączyli w swe struktury zadłużony podmiot utrzali zatrudnienie skup dziś są to doinwestowane zakłady rozwinięte zmodernizowane ludzie uczciwie zarabiają pieniądze dostawcy mogą zwiększać produkcję otrzymują godną zapłatę. Uważam że właśnie dla tych dwóch spółdzielni które pan krytykuje należą się słowa podziękowania i głębokie ukłony dla ich zarządów i menedżerów za rozwój za eksport i promocje polskiej żywności na całym świecie!!!!!!

Opublikowano

zawsze można tłuszcz poprawić i bedzie drożej , a tak poważnie to po co podnosić jak produkcja rosnie ?  podwyżki są przewaznie zachetą do zwiekszenia inwestycji przez rolników  i zwiekszenie produkcji . dodatkowo wzrost płac spowoduje zwiekszenie marż przez mleczarnie i sprzedawców gotowego wyrobu .

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

@grzesiu kiedy mleko zacznie drożeć? bo w kieszeni zostaje coraz mniej... 

Wtedy gdy sieci będą skłonne zapłacić lepsze ceny za dostarczony towar a na spółdzielnie nie będą nakładane wyższe koszty działalności tj np ppk energia itd. 

Opublikowano

Lepiej zapytaj kto o tej aferze NIE słyszał 🤷‍♀️ 🤭 

Okoliczni hodowcy-producenci  się nie odezwą, bo może będą bali się oskarżeń...? 

Opublikowano

Oficjalnie w aferze w Gostyniu brali udział tylko dostawcy i kierowcy. Nieoficjalnie labolatorium i cale kierownictwo, no bo przecież ktoś musiał fałszować wyniki. Ciekawe czy Ci z góry odpowiedzą za to, czy tylko Ci na samym dole afery...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v