Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może i plotka na 100 % nie wiem. Ale z mojej okolicy bardzo dużo ludzi nadal tam oddaje. Niektórzy gotowi się bić jak coś złego powiesz na mleczarnie albo prezesa. Także trudno powiedzieć

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Może i plotka na 100 % nie wiem. Ale z mojej okolicy bardzo dużo ludzi nadal tam oddaje. Niektórzy gotowi się bić jak coś złego powiesz na mleczarnie albo prezesa. Także trudno powiedzieć

Pewnie przeraża ich wizja dojenia mleka w lepszej klasie niż byle białe?

Opublikowano

Moim zdaniem nikt tego nie weźmie. Mlekovita tylko z chęcią zbierze dostawców i tyle a powtórzy się historia z Rypina i tak patrzac na branżę takich wydarzeń może być wysyp w niedługim czasie i nikt już nikogo ratować na siłę nie będzie. Kiedyś jak jakaś spółdzielnia miała kłopoty jakoś jedni z drugimi łatwiej i szybciej się potrafili dogadać a dziś idą w zaparte do końca aż im konta zablokują i wtedy wołają ratunku pomocy. 

Patrząc szerzej to długoletni scenariusz dla branży może być nie wesoły. Ponieważ handel na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat zmienił się diametralnie natomiast mleczarnie ze swoimi wewnętrznymi zmianami podejściem do handlu stoją w miejscu. Jedne myślenie aby stołek spadł z ojca na syna a chłopi zapłacą. Później wszyscy się dziwią że Nestle jest największą mleczarnia na świecie. No jest i nie tylko mleczarnia ale przoduje w wielu kategoriach ale dlaczego....? Żeby chociaż 1% sposobu zarządzania procesami produkcji, kadrami, handlem itd mieli na wzór tej najwiekszej korporacji zupełnie inaczej by to wyglądało. Wszystko sprowadza się do braku doświadczenia jak to robią najlepsi  spojrzenia z innej strony i żadne studia nawet MBA w języku angielskim nie pomogą!!!

Opublikowano

Tyle, że do tej pory wsławił się peanami pochwalnymi wygłaszanymi na rzecz Mlekpolu - czyżby zmienił zadanie... no chyba, ze ta krytyka nie dotyczy Borawskiego - on jest ponad to. 

Opublikowano
4 godziny temu, artek27 napisał:

Ja znowu slyszalem ze Bielmlek ma przejac Mlekovita.

Toż już raz to miała 😅ja znowu słyszałem że Siemiatycze zalegają rolnikom za mleko

Opublikowano

Moim zdaniem nikt tego nie weźmie bo zaraz prokuratura może przyczepić się o współudział w doprowadzeniu do bankructwa. A po co to komu? 

A jeżeli chodzi o rolników to tak boją się wymagań. Ale są mleczarnie które płacą podobnie jak lyder a wszystko idzie "bezstresowo"

Opublikowano
12 godzin temu, Mistrz18 napisał:

Mlekpol za ponad 40tys litrow ledwo 1,45 brutto dziadówa się  robi tylko kolesiostwo i rodzinę obsadzaja

A jakie parametry i z tego jeszcze na udział? 

Opublikowano
20 godzin temu, grzesiu napisał:

Moim zdaniem nikt tego nie weźmie. Mlekovita tylko z chęcią zbierze dostawców i tyle a powtórzy się historia z Rypina i tak patrzac na branżę takich wydarzeń może być wysyp w niedługim czasie i nikt już nikogo ratować na siłę nie będzie. Kiedyś jak jakaś spółdzielnia miała kłopoty jakoś jedni z drugimi łatwiej i szybciej się potrafili dogadać a dziś idą w zaparte do końca aż im konta zablokują i wtedy wołają ratunku pomocy. 

koszty pracy , podatki , utrzymanie budynku , infrastruktury , po co przejmować mlekowita ma kolejny podmiot jak to mleko spokojnie z całego podlasia przerobiła by w swoich zakładach po kolejnych modernizacjach ,  lepiej mieć bydło w jednym budynku jak w dwóch czy trzech miejsze koszty , miej pracy  ,  a tu zarówno i o pracownika cieżko ale i w perspektywie dalsze wzrosty płac w gospodarce .

Opublikowano
12 godzin temu, Mistrz18 napisał:

Mlekpol za ponad 40tys litrow ledwo 1,45 brutto dziadówa się  robi tylko kolesiostwo i rodzinę obsadzaja

To mniej niż lyder. U mnie 1/4 Twojego mleka i 1,34 zł brutto. 

Opublikowano
19 godzin temu, bobienko napisał:

Toż już raz to miała 😅ja znowu słyszałem że Siemiatycze zalegają rolnikom za mleko

Nic nie slyszalem o Siemiatyczach. Ja tym dziadom i zlodziejom juz nie oddaje mleka chyba cztery lata.

Opublikowano

Interesuje mnie kto "najbliżej" odstawia mleko do mlekovity. Kujawsko pomorskie powiat Żnin. Z tego co słyszałem do tej pory nie ma tutaj żadnej "trasy" choć jakiś duży samochód przelatuje drogą krajową nr 5 nie opodal mnie. Jak czytam te wasze ceny 1.45 brutto to nic tylko zazdrościć..

Opublikowano

Ja mam nieustannie cenę 1.38 brutto ale przy bardzo niskich parametrach 3.1 białko i tłuszcz w granicach 3.5-3.6 przedział 15-25 tyś Mlekovita

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v