Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 19.02.2019 o 19:22, Tomasz160 napisał:

W przyszłym tygodniu odstawa. Jako, że jestem w strefie miałem dziś obowiązkowe pobranie krwi przed sprzedażą od 30 świń. Podczas pobrania 1 sztuka padła. Co na to weterynarz?? Odszkodowanie nie należy się ponieważ to badanie jest wykonywane na prośbę rolnika... 

Dnia 19.02.2019 o 19:44, Tomasz160 napisał:

Dodam, że weterynarz od razu zadzwonił do Inspekcji Wet. i od nich uzyskał taką  informację.

To szczerze wprowadził Cię w błąd. U nas dzwoni się do powiatowego. Powiatowy powołuje dwóch biegłych zazwyczaj rolników, trzeci jest z inspekcji. Przyjeżdżają, wyceniają sztukę, a potem przelew na konto. Zgłoszenie do inspekcji musi nastąpić najpóźniej dzień po pobraniu. Widocznie powiatowy albo nie chce płacić albo o tym nie wie. Ja w takim przypadku złożyłbym pisemną informację o padnięciu w związku z pobieraniem krwi.

Opublikowano

To wstaw krowy i zobacz jak sejf w banku się nie domyka😐 Sytuacja na rynku trzody jest opłakana i tak naprawdę nie ma pomysłu jak to naprawić (i ile w ogóle da się naprawić ). Nigdzie nie jest kolorowo...

Opublikowano

Mali to znaczy poniżej 500szt rocznie?, bo u nas następują redukcję stanu w gospodarstwach o stanach ok 1500 - 13000,te mniejsze jeszcze przędą takie właśnie do 500 szt

Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

Mali to znaczy poniżej 500szt rocznie?, bo u nas następują redukcję stanu w gospodarstwach o stanach ok 1500 - 13000,te mniejsze jeszcze przędą takie właśnie do 500 szt

Umnie maly ponizej 200 sz na rok

Opublikowano

wlkp 3,5 a w grupie prod. 4,10, nawet duzi hodowcy mają już dosyć, jeden mówił, że wszystkie świnie z belgii ze strefy wykupiło państwo i sprzedało za grosze (0,27 euro/kg czyli ok 1zł) żeby tylko pozbyć się z belgii i 90% tego przyjechało do polski

Opublikowano

Jak to "duzi hodowcy mają już dosyć" przecież minister Ardanowski mówi, że u tych większych występuje efekt skali? A tak serio to wg mnie przy tych cenach to ten efekt skali może te większe gospodarstwa dobić. Niedaleko mnie jeden rolnik - duży kredyt na nową chlewnię, od października kupuje zboże, naprawdę super efekt skali

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio kierowca mowil że podczas czekania na rozładunek w kolejce,samochód za nim i przed nim miał żywe świnie zza Odry i podczas rozmowy z kierowcami twierdzili oni że w tygodniu robią 3 takie kursy w tygodniu i to dopiero dla wszystkich u nas jest zagwozdka o co w tym wszystkim chodzi,przecież tam teoretycznie kupują po 6zł netto za Eklase + transport może ktoś mi logicznie to wyjaśnić ,u nas wszyscy już od pazdziernika kupują,pojawiły sie ceny za jeczmień paszowy 950-1000 zł,jeszcze 2 miesiące i przechodzę na pszenicę konsump. + kukurydza najtańsze dostępne jak na razie zboża, i żeby nie było to polska prywatna ubojnia z Wielkopolski,nie znajduje się na liście jako importer trzody[lata 2018-19]

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Wg mnie mały trzodziarz to taki właśnie który powiedzmy sprzedaje do 500 szt rocznie. Apropo importu wieprzowiny... niedaleko mnie jest prywatny zakład który importuje półtusze- Dania, Niemcy itd. Jadą tylko na zachodnim mięsie ani grama naszego Polskiego,jeszcze niedawno zdarzały się partie z lat 90, mają coś około 25 sklepów to zobaczcie ile oni rozprowadzą wędlin z tego zachodniego mięsa, a jest to tylko jeden zakład spośród wielu...

• Like 1
Opublikowano

u mnie jest podobne ale na liście ministra tego zakładu nie widzę. To świadczy  o szczelności i skuteczności weterynarii. Jest przywożone mięso z nie wiadomo z kont  nie wiadomo ile nawet nie wiadomo nawet czy badane i wszystko do sklepów idzie Tym niech się TVN zajmie bo bo na rynku wieprzowiny są takie przewały ze żdechłe krowy z Kalinowa to nie winna igraszka.

Opublikowano

ale czytając wasze posty nie macie wrażenia że piszecie jak czesi o naszym jedzeniu? natomiast my uważamy że czesi się czepiają  i ogólnie kij im w d*pę bo my mamy wszystko OK?

Opublikowano (edytowane)

kopin ale czy mięso z Danii, Hiszpanii, Niemiec to nasza żywność???? Polska żywność jest super ale zakłady w Polsce  importują syf z zagranicy pod marką zdrowa polska żywność następnie sprzedają konsumentom bez kontroli jakiejkolwiek stosownych inspekcji. Moja lokalna ubojnia  50 % ma mięso od rolników a 50% półtusze z Danii a w sklepach reklama " mięso tylko od polskich hodowców" a na liście ministerstwa jakoś jej niema.  I tu jest problem

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

ja wiem o czym mówisz i to popieram ,chodzi mi tylko o to co już napisałem tak jak my o Dunskich świniach ,tak np Czesi mówią o polskim mięsie -a my mówimy że pierdzielą głupoty bo nasze jest super

to że w sklepach jest POLSKIE MIĘSO nic nie znaczy bo na każdym opakowaniu jest kraj pochodzenia,masz Biedronkę a tam Dania,Niemcy.Belgia,Hiszpania,

niestety będę to powtarzał jak mantrę że problem jest w nas konsumentach,po prostu nie kupujmy z innych państw tego co mamy swoje,kupujmy np banany bo ich nie mamy,ale po co piekne Holenderskie jabłka skoro są super nasze?

ale my do takiego myślenia też sie przykładamy,traktory polskie do d*py,pługi do d*py,rozsiewacze nawozów lepszy stary gniot zachodni jak każdy z nowych krajowych itd itp

niestety zmiany musimy też od siebie zacząć ,bo oczekujemy tylko że KTOŚ ,COŚ z tym zrobi

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, tyran3 napisał:

kopin ale czy mięso z Danii, Hiszpanii, Niemiec to nasza żywność???? Polska żywność jest super ale zakłady w Polsce  importują syf z zagranicy pod marką zdrowa polska żywność następnie sprzedają konsumentom bez kontroli jakiejkolwiek stosownych inspekcji. Moja lokalna ubojnia  50 % ma mięso od rolników a 50% półtusze z Danii a w sklepach reklama " mięso tylko od polskich hodowców" a na liście ministerstwa jakoś jej niema.  I tu jest problem

Dane masarnie całkiem są Polskie , czy jest jakiś kapitał Duński , Niemiecki Hiszpański .

Tego zapewne nikt nie wie ?

Tak jak skupy jabłek , przetwórnie w Polsce są oczywiście , ale kapitał Niemiecki .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

cena na wtorek 3.90 + vat ///  daje 4 ,173 zł taka k**wa cena była 20 lat temu bywał   , dobrze pamiętam , od cholery szał cenowy , wedle kosztów .

Jesteśmy w sytuacji w pewnym sensie nie do odwrócenia, ponieważ jesteśmy „krajem posiadanym przez kogoś z zagranicy” – powiedział Morawiecki cytując jednego z komentatorów Bloomberga. Ponadto wyjaśnił, skąd tak słaba kondycja naszej rodzimej gospodarki podczas wieloletnich rządów lewicy i neoliberałów.

– Szereg przedsiębiorstw przeszło w sposób grabieżczy w ręce prywatne, które też nie potrafiły wielu firm rozwinąć i one zostawały w stadium upadku w bankructwie, a często też powodowały, że było to zwykłe przejęcie udziału w rynku przez firmy zagraniczne. […] Wpadliśmy w sidła neoliberalne konsensusu waszyngtońskiego, w sidła nomenklatury, postkomuny i różnego rodzaju łobuzów budujących niekorzystny system dla polskiego społeczeństwa – przekazał premier.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 godzin temu, thefarmer napisał:

Wg mnie mały trzodziarz to taki właśnie który powiedzmy sprzedaje do 500 szt rocznie. Apropo importu wieprzowiny... niedaleko mnie jest prywatny zakład który importuje półtusze- Dania, Niemcy itd. Jadą tylko na zachodnim mięsie ani grama naszego Polskiego,jeszcze niedawno zdarzały się partie z lat 90, mają coś około 25 sklepów to zobaczcie ile oni rozprowadzą wędlin z tego zachodniego mięsa, a jest to tylko jeden zakład spośród wielu...

Ja tam słyszałem że większość tych ludzi co te świnie ubijali to już nie żyje takie stare to mięso 🤣

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

cena na wtorek 3.90 + vat ///  daje 4 ,173 zł taka k**wa cena była 20 lat temu bywał   , dobrze pamiętam , od cholery szał cenowy , wedle kosztów .

Jesteśmy w sytuacji w pewnym sensie nie do odwrócenia, ponieważ jesteśmy „krajem posiadanym przez kogoś z zagranicy” – powiedział Morawiecki cytując jednego z komentatorów Bloomberga. Ponadto wyjaśnił, skąd tak słaba kondycja naszej rodzimej gospodarki podczas wieloletnich rządów lewicy i neoliberałów.

– Szereg przedsiębiorstw przeszło w sposób grabieżczy w ręce prywatne, które też nie potrafiły wielu firm rozwinąć i one zostawały w stadium upadku w bankructwie, a często też powodowały, że było to zwykłe przejęcie udziału w rynku przez firmy zagraniczne. […] Wpadliśmy w sidła neoliberalne konsensusu waszyngtońskiego, w sidła nomenklatury, postkomuny i różnego rodzaju łobuzów budujących niekorzystny system dla polskiego społeczeństwa – przekazał premier.

Tylko dlaczego zamiast jakos pomagac nam rolnikom, to tylko coraz wieksze problemy stwarzaja?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v