Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, sumek666 napisał:

Teraz tak pomyśleć normalnie po Polsku , wprowadzono zakaz wstępu do lasu w porze zimowej co mija się sensem zdrowego myślenia , ale poważniejsza sprawa to dzik wędruje do miasta gdzie jest skupisko ludzi  rozwala śmietniki i ASF roznosi się bardzo szybko . Raczej oto chodzi że by tak było ?.

Opublikowano

Zakaz wstępu na pola i łąki też powinni wprowadzić . Tam też dziki bywają .

Kiedy w końcu wytłuką to dziadostwo ?!

Opublikowano

Na moje to ten asf skoro jest taki morderczy to te dziki powinny padać jak... przysłowiowe muchy. A one są chodzą w najlepsze. 

Co do wchodzenia do miasta. Co tam miasto. Plaża to jest coś.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, zetorki12 napisał:

Zakaz wstępu na pola i łąki też powinni wprowadzić . Tam też dziki bywają .

Kiedy w końcu wytłuką to dziadostwo ?!

Powiedzmy sobie w prost NIGDY tego nie zrobią .

Opublikowano

Mnie zastanawia co skłania ludzi do tego, że chwalą tego ministra? Jak to niektórzy mówią - mówi niewygodną prawdę dla rolników, ja się pytam jaką prawdę? Jeszcze na początku roku byłem na spotkaniu z ministrem i radził przestawiać się na bydło oraz twierdził że za taki nieprzetworzony produkt jakim jest tucznik nigdy nie otrzymamy godziwej zapłaty. No i u mnie w okolicy wielu rolników zlikwidowało świnie, często ze strachu przed kontrolami, a teraz żałują 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, sumek666 napisał:

Izba rolniczą fajnie podsumowała ten płot. 

Budują płot przeciw asf. Ale czy zatrzyma on dziki?

Nie zatrzyma to logiczne, dziś nawet jakiś weterynarz z Wielkopilski w tv potwierdził że owady też to przenoszą, to co ten płotek da. Tyle szczęścia że zima to jeszcze się to tak szybko nie rozłazi teraz, ale z wiosny to może być lipa. Czuję że przed wyborami ogłosi Ardziu kolejny sukces rządu w walce z ASF.

Kolejny dzik z ASF gmina Kotla na Dolnym Śląsku. 👍 bowe płoty będą, siatka będzie twraz w cenie.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
40 minut temu, krilan06 napisał:

U mnie zaszaleli- 5,55+vat, wzrost o 5 groszy. Na szczęście oddaję na wbc

Jeszcze 16 dni skupu świnek  i przestój a styczeń dopiero pokaże co zrobią masarnie bo dłużej na tak wysokich cenach tucznika nie ujadą już .

Opublikowano (edytowane)

Przecie to brak słów to od stycznia 30 % padnie od razu , różnego typu działalności , splajtują , to samo czeka masarnie bo markety nie  akceptują wysokich cen  mięsa i koło się zamyka , to samo będzie czekać co rozpoczęli  działalność po za rolniczą + 1 osoba zatrudniona ZUS powali .

https://www.mojarola.pl/wielkopolscy-rolnicy-moga-miec-problem-ze-sprzedaza-swin-wraz-z-pojawieniem-sie-asf/?fbclid=IwAR3yTxMs8OK05PtZPwCVGTZEvk-uK6GMvbNu7nQ62q1LT2G0Rgb6KUqOcGs

Edytowane przez galan99
Opublikowano
37 minut temu, galan99 napisał:

Jeszcze 16 dni skupu świnek  i przestój a styczeń dopiero pokaże co zrobią masarnie bo dłużej na tak wysokich cenach tucznika nie ujadą już .

W latach 90-tych zdarzało się, że świnie były ponad 5zł za kg i wtedy było ok, minęło ponad 20 lat i wielkie larum masarni, przetwórni  bo świnie utrzymują się na poziomie ponad 5zł/kg.  A jak skupowali po 3 zł za kg to było w porządku? Hipokryzja niektórych w tym kraju sięga dna

• Like 6
Opublikowano
Przed chwilą, krilan06 napisał:

W latach 90-tych zdarzało się, że świnie były ponad 5zł za kg i wtedy było ok, minęło ponad 20 lat i wielkie larum masarni, przetwórni  bo świnie utrzymują się na poziomie ponad 5zł/kg.  A jak skupowali po 3 zł za kg to było w porządku? Hipokryzja niektórych w tym kraju sięga dna

Już  o tym wspominałem że świnki dobijali cenowo do 5 zł ale w tedy nie było marketów to po pierwsze , a po drugie do roku 90 ludzie mieli pracę i były cena na produkty rolne ,ale przyszedł Balcerek złoty i w pędził w kłopoty . Zakłady zaczęły upadać , ceny płodów rolnych spadły , a nawet nie brano w cale jak len , Lubelskie siało masowo , a Buzek to już każdy wie i teraz UNIA nas dokończy . Ale jestem ciekaw co będzie po nowym roku z cenami .

Opublikowano

Unia chwali Polskę za walkę z Asf ale jak dojdzie do Niemiec to będzie nasza wina 

to tak gdybym powiedział sąsiadowi rozwijaj się bierz kredyty na ziemię ,maszyny          [ jak zbankrutujesz to cię wykupię ]

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Już  o tym wspominałem że świnki dobijali cenowo do 5 zł ale w tedy nie było marketów to po pierwsze , a po drugie do roku 90 ludzie mieli pracę i były cena na produkty rolne ,ale przyszedł Balcerek złoty i w pędził w kłopoty . Zakłady zaczęły upadać , ceny płodów rolnych spadły , a nawet nie brano w cale jak len , Lubelskie siało masowo , a Buzek to już każdy wie i teraz UNIA nas dokończy . Ale jestem ciekaw co będzie po nowym roku z cenami .

Nic nie będzie z cenami, dopóki Niemcy będą miały zbyt w Chinach.

Opublikowano

dokładnie jak Niemcy do Chin będą sprzedawać cena będzie rosła  bo supermarkety nie bedą miały z kąd  kupić co kolwiek nawet padline z azotanami. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Zakłady w latach 90 sprzedawaly  do sklepów i z każda dostawą podwyższaly cenę towaru uwzględniając cenę zakupu trzody,obecnie nawet najmniejsze zaklady liczące się na rynku krajowym piszą umowy dostaw min na rok do przodu gdzie jest cena określona poszczególnych  asortymentów do końca umowy przypominam  że wszelkie prognozy mówiły o cenach za żywiec na koniec roku ok 5zł netto/kg, zakłady które opierały sie na takich prognozach i nie daj boże podpisaly np 2letnie umowy z sieciami mogą zbańczyć w ciągu najbliższych mies i dlatego obecnie podnoszą one krzyk o cenę surowca i tu jest niebezpieczeństwo że takie zakłady będą kupować praktycznie do końca ,sciągną towar z rolników za który nie będą wstanie zapłacić kiedykolwiek[już duże sieci handlowe zapowiedzialy że nie ma możliwości renegocjacji wcześniej podpisanych umów]także niejeden rolnik może nieźle umoczyć już w niedalekiej przyszłości jeżeli obecne ceny utrzymają się przez pól roku.Na Chiny ostatnie transporty idą do 5 01 .2020,później to jest już loteria przypominam że USA przebiera nóżkami aby wejść na chiński rynek ich cena na dziś to 0,48$zakg/wbc i tyko dzięki  Trampowi i jego wojnie handlowej  Europa ma zbyt do Chin

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, bizon1 napisał:

Unia chwali Polskę za walkę z Asf ale jak dojdzie do Niemiec to będzie nasza wina 

to tak gdybym powiedział sąsiadowi rozwijaj się bierz kredyty na ziemię ,maszyny          [ jak zbankrutujesz to cię wykupię ]

Dobrze powiedziane ale plan UNII był inny zakładał z niszczenie Polskiego przemysłu , to się  udało i rolnictwa z tym poszło dużo gorzej , to Zrobiono embargo Rosyjskie co powinno powalić na kolana i prawie się udaje , teraz ASF , nowy budżet co zakłada mniej na rolnictwo dla Polski o 26 % . Bo niech nikt nie myśli że tak troszczyli się o Ukrainę bo nie , był plan przytulenia ziem i dóbr Ukrainy ale nie Ludzi tam mieszkających . Teraz UNIA walczy z ociepleniem klimatu .

Opublikowano
ws71 napisał:

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Zakłady w latach 90 sprzedawaly  do sklepów i z każda dostawą podwyższaly cenę towaru uwzględniając cenę zakupu trzody,obecnie nawet najmniejsze zaklady liczące się na rynku krajowym piszą umowy dostaw min na rok do przodu gdzie jest cena określona poszczególnych  asortymentów do końca umowy przypominam  że wszelkie prognozy mówiły o cenach za żywiec na koniec roku ok 5zł netto/kg, zakłady które opierały sie na takich prognozach i nie daj boże podpisaly np 2letnie umowy z sieciami mogą zbańczyć w ciągu najbliższych mies i dlatego obecnie podnoszą one krzyk o cenę surowca i tu jest niebezpieczeństwo że takie zakłady będą kupować praktycznie do końca ,sciągną towar z rolników za który nie będą wstanie zapłacić kiedykolwiek[już duże sieci handlowe zapowiedzialy że nie ma możliwości renegocjacji wcześniej podpisanych umów]także niejeden rolnik może nieźle umoczyć już w niedalekiej przyszłości jeżeli obecne ceny utrzymają się przez pól roku.Na Chiny ostatnie transporty idą do 5 01 .2020,później to jest już loteria przypominam że USA przebiera nóżkami aby wejść na chiński rynek ich cena na dziś to 0,48$zakg/wbc i tyko dzięki  Trampowi i jego wojnie handlowej  Europa ma zbyt do Chin

Tak tylko te 0,48 $ to nie za kilogram a za funt ( 0,45kg) wagi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v